automat czy manual? Co jest PEWNIEJSZE??
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Chce kupic kilkuletniego golfa 4 koniecznie diesla(110 lub 130 konny),chcialbym sie dowiedziec jak w tych golfach spisuja sie automatyczne skrzynie,jak znosza duze przebiegi,ich wytrzymalość?czy mozna podac automat delikatnemu chip-tuninowi?Mysle ze kupujac auto kilkuletnie z automatem(oczywiscie regularnie serwisowanym),łatwiej jest ominać pozniej problemy związane ze sprzęgłem czy skrzynią biegów z modelem z manualna skrzynią biegow...? jak uważacie??
- Chmielu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Jak jest z awaryjnością automatów w MK4 to niestety nie wiem.
Mogę Ci natomiast powiedzieć, że manualna skrzynia napewno będzie wytrzymalsza
Mogę Ci natomiast powiedzieć, że manualna skrzynia napewno będzie wytrzymalsza
Człowiek może bez końca patrzeć na dwie rzeczy. Na lewego cycka.... i na prawego.
Passat 1.8T - projekt K04
- Chmielu
- Kontakt:
Wiesz - te nowe skrzynie DSG + tiptronic to już inna bajka, inny rodzaj automatu - ale w MK4 jeszce tego nie byłokizior pisze:sam jestem zwolnnikiem manualnych skrzyni(wieksza zabawa,przeciąganie,hamowanie biegami etc.,troche sportu
Ja też wolę manualną skrzynię, ale jak już bym miał mieć automat to tylko z tiptronic żebym właśnie jak sam zwróciłeś uwagę mógł sam decydować kiedy ma zmieniać biegi
Nie wiadomo jeszcze co do trwałości DSG bo to dość nowy wynalazek, ale przy porównaniu starszych automatów i manuali, napewno ręczne skrzynie biegów są trwalsze
Człowiek może bez końca patrzeć na dwie rzeczy. Na lewego cycka.... i na prawego.
- InspBober
- Ma gadane
- Kontakt:
przy automacie mniej zurzywaja sie inne podzespoły tak jak sam to wcześniej zauwazyłeś ale z manualem lepsza zabawa. Jesli kupujesz kilku letnie auto czyli jak dla mnie nowe to chyba nie ma co sie przejmować i warto brac manuala. Skrzynia i sprzegło nie beda jeszce pewnie zajezdzone a samemu wystarczy potem dbać
[url]http://rapidshare.com/files/3054669/Swap_gaznika.zip.html[/url]
nawet jesli manual jest bardziej wytrzymalszy itd, to majac min. te 130 kucy w tdi bralbym juz automata, wygoda z jazdy jest nieporownywalna, nie martwisz sie zmienami biegow a i auto fajnie jedzie. mialem okazje jezdzic sharanem 110 (AFN) duza buda, 17 s do setki i spalanie 12 litrow przy moim butowaniu ale to taki off topic
[b]"..."[/b]
[img]http://quattroteam.nazwa.pl/pawel/mod.jpg[/img]
[img]http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF[/img] [url=http://tnij.org/pisownia_pcf][color=red]Piszę poprawnie po polsku[/url][/color].
[img]http://img516.imageshack.us/img516/4493/88x31rt7.gif[/img]
[img]http://quattroteam.nazwa.pl/pawel/mod.jpg[/img]
[img]http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF[/img] [url=http://tnij.org/pisownia_pcf][color=red]Piszę poprawnie po polsku[/url][/color].
[img]http://img516.imageshack.us/img516/4493/88x31rt7.gif[/img]
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Automat czy tiptronic to jedno badziewie.Mówię to z własnego doświadczenia.Automat/tiptronic:więcej,duuużo więcej pali,ma mniejszą moc,droga eksploatacja-wymiany filtra,oleju, w razie awarii,które nie są żadkością, naprawa nie schodzi poniżej 2000zł.Lewa noga się nudzi.Taka skrzynka ma sens tylko w silnikach o mocy powyżej 200KM, 3,5-7litrów pojemności.Inaczej to nie jedzie, tylko się toczy.A ja nawet z takimi silnikami wolałbym manual.Miałem automat,teraz mam manual i jak nie stracę nogi to będę już zawsze jeździł manualami.Poza tym Polacy są w większości uprzedzeni do automatów i słusznie.Trudniej takie autko później odsprzedać.
Racja jest jak doopa.Każdy ma swoją.
- Chmielu
- Kontakt:
No tak - tylko wygoda i nic więcej....qra pisze:majac min. te 130 kucy w tdi bralbym juz automata, wygoda z jazdy jest nieporownywalna, nie martwisz sie zmienami biegow
Zdecydowanie NIEqra pisze:auto fajnie jedzie
W porównaniu z manualem w tym samym silniku to masakryczny wół....
Też miałem przyjemność jeździć automatem i manualką w tym samym silniku i jeżeli chodzi o dynamikę to automat jest padaczką...
K@mil zgadzam się
Straszliwe drogie naprawy, większe spalanie.
Dla mnie automat to tylko dla kogoś kto jeździ bardzo spokojnie, nie depcze samochodu - wtedy automat jest fajny.
Jak lubisz ostro pojeździć to zdecydowanie manual bo automat szybko się rozsypie, a nie dostarczy połowy tyle frajdy z jazdy co manual.
No i wszystkie automaty starsze niż DSG sa znacznie wolniejsze od manuali
-
- Nowicjusz
Nawet zwyklym automatem w mk4 da sie przeciagac biegi tak samo da sie hamowac biegami. Dynamika ? Nigdy ani ja ani pasazerowie nie nazekali. v-max przy 110ps i 5d 210km/h. Wygoda nie do porownania ( w szczegolnosci do 6b skrzyni ktora mam w drugim mk4 ). Spalanie nie za mocno wieksze. Btw jak szukac to tipctronica ktory wytrzymuje wieksze moce ( stad sie zastanawiam nad swapem skrzyni ).
seat inca 1.9sdi - aktual
seat cordoba 1.6 - aktual
vw golf mk4 1.9tdi 110km automat AHF - aktual
vw golf variant mk3 1.9tdi 1z - aktual
seat cordoba 1.6 - aktual
vw golf mk4 1.9tdi 110km automat AHF - aktual
vw golf variant mk3 1.9tdi 1z - aktual
Ja zawsze byłem za manualami i zagorzałym przeciwnikiem automatów, ale okazyjnie kupiłem MKIV ASZ (130KM) z automatem i na dzień dzisiejszy jestem bardzo zadowolony, i dla mnie bez różnicy czy jeżdżę automatem czy manualem
Skrzynia 5 tiptronic, fakt.... jechałem golfem z tym samym silnikiem w manualu i przyspieszenie nieporównywalnie lepsze
Spalanie troszkę wyższe, wg mnie około 0,5 - 1 litra na 100 km, ale to zależy jak kto jeździ
Dodam od siebie że czytałem informację że VW nie wymienia oleju w automatach przy serwisach, i tak było w moim przypadku autko miało nastukane 138 tys. km. serwisowane od początku do końca, ale olej w skrzyni wymieniłem dopiero ja. Filtr znajduje się w skrzyni, tak więc jest wymieniany np. przy naprawianiu skrzyni.
Skrzynia sprawuje się bardzo dobrze, nie mam z nią najmniejszych problemów i mam nadzieje że tak pozostanie.
Wygoda... niesamowita... w życiu bym nie pomyślał że jazda automatem będzie mnie tak cieszyć. Ja osobiście jestem bardzo zadowolony na taką zmianę i w przyszłości zmieniając auto nie będę płakał że to automat, wręcz przeciwnie
Co do awaryjności różnie to bywa... znajomy ma golfa III jocker 1,9 tdi (90KM) z automatem 4B i do dzisiaj nie ma z nią problemów. To on mnie przekonał do tego abym nie martwił się że kupuje automat.
Co mogę jeszcze napisać
aha... pozostaje sprawa przyzwyczajenia, przesiadając się do autka z manualem zapomina się o sprzęgle i głupio tak jak zaczyna szarpać i gaśnie przynajmniej ja tak mam;P
Skrzynia 5 tiptronic, fakt.... jechałem golfem z tym samym silnikiem w manualu i przyspieszenie nieporównywalnie lepsze
Spalanie troszkę wyższe, wg mnie około 0,5 - 1 litra na 100 km, ale to zależy jak kto jeździ
Dodam od siebie że czytałem informację że VW nie wymienia oleju w automatach przy serwisach, i tak było w moim przypadku autko miało nastukane 138 tys. km. serwisowane od początku do końca, ale olej w skrzyni wymieniłem dopiero ja. Filtr znajduje się w skrzyni, tak więc jest wymieniany np. przy naprawianiu skrzyni.
Skrzynia sprawuje się bardzo dobrze, nie mam z nią najmniejszych problemów i mam nadzieje że tak pozostanie.
Wygoda... niesamowita... w życiu bym nie pomyślał że jazda automatem będzie mnie tak cieszyć. Ja osobiście jestem bardzo zadowolony na taką zmianę i w przyszłości zmieniając auto nie będę płakał że to automat, wręcz przeciwnie
Co do awaryjności różnie to bywa... znajomy ma golfa III jocker 1,9 tdi (90KM) z automatem 4B i do dzisiaj nie ma z nią problemów. To on mnie przekonał do tego abym nie martwił się że kupuje automat.
Co mogę jeszcze napisać
aha... pozostaje sprawa przyzwyczajenia, przesiadając się do autka z manualem zapomina się o sprzęgle i głupio tak jak zaczyna szarpać i gaśnie przynajmniej ja tak mam;P
wiec powiem Ci ze ja tak nie mam. przesiadam sie z aut czasem 3-4 razy dziennie i noga sama wyczuwa czy jest pedal sprzegla czy go nie ma
wymienilem olej w ASB i jeden gosc mi powiedzial ze uszczelke i filtr wymienia sie przy remoncie wiec zrobilem papa.
bo filtr sie normalnie wymienia a pewnie mamy ta sama skrzynie.
mam 202 000 i tez bylem pierwszym ktory go wymienil, narazie skrzynia spisuje sie b dobrze ale jak sie posypie to koszt naprawy okolo 4 klockow wiec wymienie na manual.
wymienilem olej w ASB i jeden gosc mi powiedzial ze uszczelke i filtr wymienia sie przy remoncie wiec zrobilem papa.
bo filtr sie normalnie wymienia a pewnie mamy ta sama skrzynie.
mam 202 000 i tez bylem pierwszym ktory go wymienil, narazie skrzynia spisuje sie b dobrze ale jak sie posypie to koszt naprawy okolo 4 klockow wiec wymienie na manual.