ATE jakiś czas temu mocno chwaliło się swoją „nowością”, czyli klockami ceramicznymi. Tyle tylko, że konkretniejszych informacji poza artykuałami wyglądającymi na sponsowrowane za bardzo nie mogę się doszukać. Ich główne zalety, jakimi chwali się producent można wyczytać choćby tutaj: motofakty.pl: Ceramiczne klocki hamulcowe ATE (w skrócie: czyste, trwałe ciche, cholernie drogie i przy okazji nawet podobno hamują
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Jako że kompletując sobie różne części do nowych hebli zaszalałem z tarczami i strzeliłem sobie nacinano-nawiercane... to martwią mnie teraz dwie sprawy - zużycie klocków + związane z tym ich mocne pylenie a jak założę ładne fele to mi się nie uśmiecha ich co chwilę czyścić. Dlatego klocki ceramiczne wydają się być tutaj najlepszym pomysłem i świetnym uzupełnieniem zestawu z tak „bogato rzeźbionymi” tarczami. Niedługo zamierzam zabrać się wreszcie za te hamulce i w końcu je założyć a nie kupiłem jeszcze klocków więc mnie kusi ta ceramika, pomimo odstraszających cen.
Tylko tutaj rodzi się problem - nie ma nigdznie informacji, czy ATE robi klocki dla naszych Golfów (a wygląda na to że chyba olali starsze modele), być może ktoś wie coś na ten temat? Mnie interesuje czy da się coś dopasować z ich ceramiki do Girlingów 54 na tarcze wentylowane 256mm?
A jeśli nie, to co mi polecicie z podobnych produktów? I czy jeszcze jakaś firma oprócz ATE lub EBC ma ceramiczne klocki w ofercie?