Wymiana tarcz i klockow
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Leszek1000
- Mały gagatek
Wymiana tarcz i klockow
Witam..
Posiadam Golfa mk4 z 1998r 1.4 16V i zamierzam wymienić tarcze hamulcowe wraz z klockami i moje pytanie czy tłoczki są wkręcane czy wciskane?
Posiadam Golfa mk4 z 1998r 1.4 16V i zamierzam wymienić tarcze hamulcowe wraz z klockami i moje pytanie czy tłoczki są wkręcane czy wciskane?
Wymiana tarcz i klockow
Przednie są wciskane, a tylne wkręcane.
GOLF IV 1.9TDI AHF Highline
Audi 80 B4 1.9TDI 1Z
Passat B5 FL 2.5TDI BDH
Audi 80 B4 1.9TDI 1Z
Passat B5 FL 2.5TDI BDH
- Leszek1000
- Mały gagatek
Wymiana tarcz i klockow
Witam...
Wymiana tylnich tarcz i klocków poszła szybko i sprawnie tylko teraz problem jest w tym ze grzeje mi się prawa strona z tylu rozkręciłem jeszcze raz złożyłem i dalej to samo dalej się grzeje,co to może być za powód ze się grzeją?
Wymiana tylnich tarcz i klocków poszła szybko i sprawnie tylko teraz problem jest w tym ze grzeje mi się prawa strona z tylu rozkręciłem jeszcze raz złożyłem i dalej to samo dalej się grzeje,co to może być za powód ze się grzeją?
Wymiana tarcz i klockow
Powodem może być zbyt mocno linka naciągnięta od ręcznego spróbuj ją trochę zluzować i sprawdzić czy dalej się grzeje. Ja się z takim czymś spotkałem w audi a3 tarcza nagrzała się do czerwoności. Linkę od ręcznego zluźniłem i jak ręką odjął
GOLF IV 1.9TDI AHF Highline
Audi 80 B4 1.9TDI 1Z
Passat B5 FL 2.5TDI BDH
Audi 80 B4 1.9TDI 1Z
Passat B5 FL 2.5TDI BDH
Wymiana tarcz i klockow
Drugim powodem może być niewłasciwa praca całego zacisku na prowadnikach lub nie odbijający tłoczek - regeneracja powinna pomóc.
- Leszek1000
- Mały gagatek
Wymiana tarcz i klockow
Jak podniosę lewarkiem samochód do góry to kolo kreci się leciutko jest tylko słychać minimalne tarcie....
-
- Forum Master
Wymiana tarcz i klockow
A jesteś przekonany o tym że wcześniej się nie grzało ? może łożysko ? Jak nie to sprawdź ręczny może nie odbija... Jak kołem zakręcisz to dużo razy zrobi obrót ? mocno się nagrzewa to koło ? W tym problem że hamulce zawsze się grzeją i dlatego podstawowe pytanie jak mocno? Może to hamuje normalnie a lewe nie hamuje i dlatego jest chłodne?
Wymiana tarcz i klockow
Może tak byc, że jak podnosisz autko do góry to luzuje sie linka od ręcznego i wtedy koło nie blokuje się a jak opuszczasz to wtedy naciąga ci linkę i "zaciaga" reczny powodując hamowanie i grzanie. Zobacz na opuszczonym autku czy masz całkowicie zwolnioną dźwignię od ręcznego przy tylnym zacisku.