Kontrolka ABS zapala sie po przekroczeniu 20 km/h
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam
Mam następujący problem:
Po przekroczeniu 20 km/h przy każdej jeździe zapala mi się kontrolka ABS. ABS nie działa.
Gdy jadę bardzo wolno na pierwszym biegu i używam hamulca nie przekraczając jednocześnie 20 km/h kontrolka sie nie zapala.
Komputer wyświetla błąd 1276 - Pompa hydrauliczna ABS-V64. Sygnał poza wartościami granicznymi błąd sporadyczny.
Co może być przyczyną takiego stanu?
Któryś z czujników przy kole jest do wymiany?
Mam następujący problem:
Po przekroczeniu 20 km/h przy każdej jeździe zapala mi się kontrolka ABS. ABS nie działa.
Gdy jadę bardzo wolno na pierwszym biegu i używam hamulca nie przekraczając jednocześnie 20 km/h kontrolka sie nie zapala.
Komputer wyświetla błąd 1276 - Pompa hydrauliczna ABS-V64. Sygnał poza wartościami granicznymi błąd sporadyczny.
Co może być przyczyną takiego stanu?
Któryś z czujników przy kole jest do wymiany?
najprawdopodobniej któryś z czujników wyzionął ducha... najczęściej właśnie zapala się kontrolka powyżej 20 km/h, dziwne tylko, że na komputerze nie wychodzi konkretny czujnik..
[img]http://img217.imageshack.us/img217/3116/tdihi9gy3.jpg[/img] [img]http://img232.imageshack.us/img232/5782/eatsleepvwdp1.gif[/img]
[img]http://img176.imageshack.us/img176/4189/rosperpr9.jpg[/img]
Lubię jak kolumbryna po asfalcie płynie.. nie spodziewałbym się, że to kiedyś minie....
[img]http://img176.imageshack.us/img176/4189/rosperpr9.jpg[/img]
Lubię jak kolumbryna po asfalcie płynie.. nie spodziewałbym się, że to kiedyś minie....
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
W jaki sposób sprawdzić który to konkretnie czujnik?
Nie wiem czy pomoże ale sprawdź bezpieczniki na akumulatorze. Aby sprawdzić czujniki najlepiej vagiem wejść w 03 ABS i przejechć się samochodem sprawdzając odczyty z czujników.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Przejechałem się z załączonym Vagiem i sprawdziłem odczyty z czujników:
Czujnik tył prawy do wymiany?
Czujnik tył prawy do wymiany?
MarianSŁW, przeczyść bezpieczniki na aku i posprawdzaj poprawność styku na kostce za pompą ABS , u mnie właśnie to było przyczyną takiego błędu
Stojąc przed autem po prawej stronie w głębi , dochodzi do niej kilka rurek , ogólnie ciężki dostęp
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Sprawdziłem bezpieczniki przy akumulatorze - ok
Sprawdziłem gniazdo przy pompie - też ok ( odkręciłem filtr powietrza z obudową i dostęp jest wtedy w miarę dobry)
Przeczyściłem wtyczkę czujnika w prawym tylnym kole, popukałem, powyginałem przewód i dalej jest to samo. Abs nie chodzi i świeci sie kontrolka po przekroczeniu 20 km/h.
Sprawdziłem gniazdo przy pompie - też ok ( odkręciłem filtr powietrza z obudową i dostęp jest wtedy w miarę dobry)
Przeczyściłem wtyczkę czujnika w prawym tylnym kole, popukałem, powyginałem przewód i dalej jest to samo. Abs nie chodzi i świeci sie kontrolka po przekroczeniu 20 km/h.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Wymieniłem jeden z bezpieczników ponieważ miał takie małe, dwie, jakby wypalone kropki. I co...?
Kontrolka zgasła a ABS zaczął działać:) Dzięki Wojtas.
Kontrolka zgasła a ABS zaczął działać:) Dzięki Wojtas.