Skrzypi hamulec ręczny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Skrzypi hamulec ręczny
Dzięki koledzy.. wadliwe klocki raczej odpadają, bo są nowe tak samo jak i tarcze. Sprężyny tez kupowałem nowe ale może rzeczywiście wydają taki dźwięk.Ja bym jednak obstawiał, że problem tkwi po stronie hamulców, tylko jak ty zbadać ten zacisk???? ewentualnie jak go nasmarować??? A gdyby się okazało, że to sprężyny to jak usunąć tę przypadłość?
Rakun1
Skrzypi hamulec ręczny
zatem pytanko jak usunąć to skrzypienie skoro sprawdziłem, że powstaje ono na skutek częściowego zaciśnięcia klocków na tarczy (tarcze i klocki nowe)????
Rakun1
Re: Skrzypi hamulec ręczny
U mnie występuje podobna usterka. Jak na zaciągniętym ręcznym wysiadam z auta to skrzypi mi koło. Mam pordzewiały tłoczek hamulcowy. Jedno koło tylne hamuje słabiej. Przez co podejrzewam, że przy wysiadaniu ręczny na tym kole lekko popuszcza i koło skrzypi przez to. Sprawdź czy oba koła hamują równomiernie. Wydaje mi się że u Ciebie też jedno koło słabiej łapie przez co hamulec skrzypi.
Jak masz podobnie do mnie to trzeba zregenerować zaciski, co by działało jak należy i będzie po problemie.
Jak masz podobnie do mnie to trzeba zregenerować zaciski, co by działało jak należy i będzie po problemie.
Skrzypi hamulec ręczny
Wielkie dzięki, tylko z tego co wiem u mnie mechanik wymieniał gumowe elementy, klocki, tarcze a mimo to słychać to skrzypienie przy zaciągniętym ręcznym. Zastanawiam się dlaczego nie było tego słychać na starych elementach i czemu mimo zastosowania nowych części i prawidłowego "naciągnięcia" hamulca ręcznego ciągle jego siła hamowania jest stosunkowo słaba.
Rakun1