po wymianie tarczy i klocków przod pali sie ABS
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Panowie pomocy bo mnie szlag trafi. Po wymianie klocków i tarczy na przodzie pali mi sie kontrolka od ABSu. Mechanicy powiedzieli zeby przejechać sie i zdrowo depnąc w hamulec ok tak zrobiłem i stanąłem prawie bokiem bo ABS wogole nie działa a kontrolka pali sie caly czas. Co sie mogło stać? Audi a4 1.8 5 V, 96 rok.....
ps. w jednym kole luzno lata jakiś drut wychodzacy z nadkola wraz z innymi "drutami" to od tego? W drugim kole te druty sa sztywne...
ps. w jednym kole luzno lata jakiś drut wychodzacy z nadkola wraz z innymi "drutami" to od tego? W drugim kole te druty sa sztywne...
Może wypięła się wtyczka od ABS i wystarczy ją wetknąć w odpowiednie miejsca. Masz jakieś może jakieś foto ????
Poza tym nie depcze się mocno po wymianie tarcz i klocków.
Re: po wymianie tarczy i klocków przod pali sie ABS
Podniose auto jutro w góre i zdejme koła i bede patrzał.. Dzisiaj tak po omacku jezdziłem łapami i niby wszystko na swoim miejscu jest aczkolwiek moze coś przeooczyłem, wtyki wchodza w zaciski ? .. foto czego kolego ?karolw2 pisze:Może wypięła się wtyczka od ABS i wystarczy ją wetknąć w odpowiednie miejsca. Masz jakieś może jakieś foto ????
ps wiem ze sie nie depcze ale chciałem sprawdzić czy to pomoze i oczywiscie teoria papraków błedna ;D
Możesz jeszcze sprawdzić styki od czujnika ABS może jakiś kabelek nie łączy, przeczyść dokładnie, przedmuchać, pokasuj błędy, ewentualnie podmień czujnik bo może komuś był potrzebny taki czujnik i sobie pożyczył.
Re: po wymianie tarczy i klocków przod pali sie ABS
dzieki za wszystkie rady, tak zrobie. Jeszcze takie pytanko tylko nawet jesli damy na to jakaś wtyczka nie była na swoim miejscu i ja wepne to bład sie sam nie skasuje, czy trzeba VAGa?karolw2 pisze:Możesz jeszcze sprawdzić styki od czujnika ABS może jakiś kabelek nie łączy, przeczyść dokładnie, przedmuchać, pokasuj błędy, ewentualnie podmień czujnik bo może komuś był potrzebny taki czujnik i sobie pożyczył.
Nie wiem jak jest w AUDI A4 ale jak niedawno zdejmowałem tarcze i porozpinałem czujnik od zużycia klocków i od ABS/ESP to się wszystko naraz pozapalało. Po 5 min od odpaleniu same się skasowały a na vag-u błędów nie było. U ojca w passacie b3 `92 jak padła pompa od ABS i kontrolka się ciągle świeciła to po wymianie pompy też się samo zresetowało a w pasku nie ma wtyczki diagnostycznej więc myślę że w audi będzie podobnie i samo zgaśnie jak będzie odpowiedni obwód.
dzieki chłopaki !!
a z paprokami bede gadał, jak zniknał czujnik to rozmowa bedzie ale fizyczna chyba
a z paprokami bede gadał, jak zniknał czujnik to rozmowa bedzie ale fizyczna chyba
Tak ku woli scisłości moze komuś sie kiedykolwiek przyda.. Zbadałem VAGiem i VAG pokazał bład czujnika prawego koła, tak jakby był popsuty i błedu nie dało sie skasować tzn dało ale zaraz wracał po odpaleniu. Byłem w stanie kupić czujnik za 200 zł ale pomyslałem jeszcze przed tym "poruszam czujnikiem" .. Poruszałem w prawo lewo bład zniknał, po prostu nie stykał haha
Mam ten sam problem wczoraj wymieniałem klocki i pali się ABS. Na Vagu pokazuje błąd pt: Czujnik obrotów koła lewego czujnik uszkodzony lub zwarcie do plusa. Jest jakiś sposób aby to ocenić i sprawdzić czy faktycznie jest padnięty?
Fiat CC 700cm(Było)
Peugeot 309 Graffic (Było)
Peugeot 306 Roland Garros (Było)
Audi 80 Avant (jest chwilowo)
Audi A4 B5 Sedan (Było)
VW Passat b5 Variant 1,9 TDI (jest)
Peugeot 309 Graffic (Było)
Peugeot 306 Roland Garros (Było)
Audi 80 Avant (jest chwilowo)
Audi A4 B5 Sedan (Było)
VW Passat b5 Variant 1,9 TDI (jest)
Podmianka ?
Tak w ogóle to złoty szpadel za odkop
Tak w ogóle to złoty szpadel za odkop
[...]Mam dwie kreski, - no to masz słaby zasięg
- Paweł Marek
- V.I.P.
dzwonek, omomierz do ręki wypnij wtyk czujnika i zaraz wiesz czy czujnik czy kabel się zepsuł, dobry czujnik ma om z haczykiem oporu, jeśli taki jest to przemawia że kabel czujnika się przełamał. VAG nie jest tak mądry żeby pokazał czy zepsuł się czujnik czy urwał jego kabel
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.