Bębny hamulcowe
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Bębny hamulcowe
Witam, mam słabe hamulce z tyłu i zastanawiałem sie nad przetoczeniem bębnów ale chciałbym wiedzieć jaką średnice wewnętrzna mają nowe bębny żeby mieć jakies porównanie z moimi czy da sie jeszcze cos z nimi robić
Bębny hamulcowe
Nowe bębny mają 180 mm - chyba, że masz większe. Zazwyczaj maksymalne zużycie na średnicy bębna to 1,5 mm. Nie ma więc tego za dużo. Bęben jest zazwyczaj opisany jaka jest jego maksymalna srednica, przy której należy go zmienić.
Osobiście nie byłem zadowolony po przetoczeniu bębnów.
Osobiście nie byłem zadowolony po przetoczeniu bębnów.
Bębny hamulcowe
A czy poleciłby mi ktoś jakąś firmę bębnów i szczęk bo mam zamiar zrobić wymianę więc chciałbym coś w miarę dobrego. Czy bębny muszą być lepszej firmy czy niekoniecznie bo do szczęk to się już przekonałem.
Bębny hamulcowe
Ja kupowałem szczęki Bosch, koszt 60 zł. Bębny kupiłem tanie bo auto nie jest do jazdy na co dzień. Z resztą rozważam zmianę na tarcze.
Za bęben dałem 60 zł. Mikoda była chyba po 90.
Do tego zestaw montażowy - 20 zł.
Kupiłem od razu nowe cylinderki po 20 zł za delphi.
Za bęben dałem 60 zł. Mikoda była chyba po 90.
Do tego zestaw montażowy - 20 zł.
Kupiłem od razu nowe cylinderki po 20 zł za delphi.
- klimuszko1988
- Nowicjusz
Bębny hamulcowe
Witam ja mam pytanie czy jak mam bębny hamulcowe z tyłu w golfie mk 2 to czy mogę zmienić je na hamulce tarczowe?i co dokładnie bym musiał zmienić w samochodzie proszę o szybką odpowiedź.a jeśli muszę wymienić z tyłu z prawej strony cylinderek hamulcowy to muszę odpowietrzać wszystkie 4 zaciski hamulcowe czy wystarczy tylko ten jeden
Bębny hamulcowe
do zmiany na tarcze musisz mieć tarcze ,zaciski , inne czopy i jażma oraz ewentualnie osłony tarcz.
- klimuszko1988
- Nowicjusz
Bębny hamulcowe
Czyli tom33k pewnie będę musiał zmienić cała belkę z tyłu od modelu co miał tarcze z tylu
Bębny hamulcowe
To jest chyba najszybsze i najprostsze wyjście.
Jeśli się pomyliłem, to kulturalnie zwróć mi uwagę. Wiem, że nie jestem nieomylny.
Niedrogi warsztat Łódź - pisz PW
- klimuszko1988
- Nowicjusz
Bębny hamulcowe
BolekLodz a możesz mi powiedzieć czy jak wymieniam cylinderek z tylu z prawej strony po muszę odpowietrzać cały układ hamulcowy czy tylko to jedne kolo
Bębny hamulcowe
no najłatwiej całą belką , choć na zwykłą też by podeszło z tym że belka pod tarcze ma zazwyczaj stabilizator.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Bębny hamulcowe
Nie musisz.Wystarczy,że graty przełożysz z belki,na belkę.Oczywiście ori belka z tarczami jest lepsza,bo ma stabi drążek jak piszetom33k.klimuszko1988 pisze:będę musiał zmienić cała belkę z tyłu od modelu co miał tarcze z tylu
Bębny hamulcowe
Michał_1977, A Czopy piasty? Zapewne są wbijane w belkę. Jak sądzę, graty będą używane. Przynajmniej jarzma, zaciski i te nieszczęsne czopy. Chyba lepiej dorzucić kilka groszy i nie męczyć się ze składaniem tego wszystkiego do kupy.
klimuszko1988, Dla pewności odpowietrz oba tylne koła. Przodu nie musisz, chyba, że używałeś hamulców, gdy tył był rozkręcony. Ale tak się zapewne nie działo. I pamiętaj, zeby najpierw nalać płynu do zbiorniczka, żeby nie zapowietrzyć przodu
klimuszko1988, Dla pewności odpowietrz oba tylne koła. Przodu nie musisz, chyba, że używałeś hamulców, gdy tył był rozkręcony. Ale tak się zapewne nie działo. I pamiętaj, zeby najpierw nalać płynu do zbiorniczka, żeby nie zapowietrzyć przodu
Jeśli się pomyliłem, to kulturalnie zwróć mi uwagę. Wiem, że nie jestem nieomylny.
Bębny hamulcowe
Czop jest przykręcany do belki. Nie wiem czy chciałoby mi się całą belkę zmieniać dla wymiany hamulców. Jest jednak pewne ryzyko w rozkręcaniu starych przewodów hamulcowych i można się zatrzymać niechcący na pompie hamulcowej...
Bębny hamulcowe
W takim razie, jak przykręcany, to można same czopy zmienić.
jhosef, Z przewodami czasem tak bywa. Ale za to później mamy pewniejsze auto
jhosef, Z przewodami czasem tak bywa. Ale za to później mamy pewniejsze auto