Podłączenie Założenie klimy manualnej do 1,4 16v AHW
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam posiadam golfa 1,4 16v AHW 98r i chce do niego dołożyć klimę manualną , może mi powiedzieć ktoś kto siedzi w temacie jakie elementy muszę dokupić żeby operacja sie udała, najbardziej interesuje mie czy muszę wymienić ECU
-
- Nowicjusz
Nikt niema schematu do 1 4 ? Ani nie wie czy trzeba zmieniać sterownik?
-
- Nowicjusz
Dzięki wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi, naprawdę koledzy postaraliście się, pozdrawiam
Wystarczy poszukać, pełno tematów o tym jest z konkretami.
-
- Nowicjusz
TYLKO W ŻADNYM NIEMA ZMIATKI CZY ECU MUSI ZOSTAĆ ZMIENIONY RAZEM Z INSTALACJĄ
krzysiek8008@, po 1 zakładasz temat i od razu oczekujesz, ze ten kto montował nic nie robi tylko siedzi i czeka na odpowiednie pytanie - zaglądając co kilka godzin.
tematów było wiele tylko wiadomo że trzeba odcedzić info od rozmów.
2. chłodnica klimy z osuszaczem
3. sterownik wentylatorów najlepiej z wiązką
4. rurki klimy dla silnika 1,4 wraz z czujnikiem ciśnienia
5. czujnik zwierny klimy odcinający klimę przy temp poniżej 5 stopni
6. nagrzewnica klimy wraz z zaworem rozprężnym i sterowaniem klimy
w przypadku gdybyś zmienił zdanie że wolisz climatronic to
1. czujnik temp zewnętrznej
2. czujnik nasłonecznienia
3. nagrzewnica climatronic z panelem sterowania
ECU nie wymieniasz
tematów było wiele tylko wiadomo że trzeba odcedzić info od rozmów.
1. wzmocnienie przód z chłodnicą dużą oraz obudową wentylatorów i małym wentylatorem.krzysiek8008@ pisze:Witam posiadam golfa 1,4 16v AHW 98r i chce do niego dołożyć klimę manualną , może mi powiedzieć ktoś kto siedzi w temacie jakie elementy muszę dokupić żeby operacja sie udała
2. chłodnica klimy z osuszaczem
3. sterownik wentylatorów najlepiej z wiązką
4. rurki klimy dla silnika 1,4 wraz z czujnikiem ciśnienia
5. czujnik zwierny klimy odcinający klimę przy temp poniżej 5 stopni
6. nagrzewnica klimy wraz z zaworem rozprężnym i sterowaniem klimy
w przypadku gdybyś zmienił zdanie że wolisz climatronic to
1. czujnik temp zewnętrznej
2. czujnik nasłonecznienia
3. nagrzewnica climatronic z panelem sterowania
ECU nie wymieniasz
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Patrząc na ta listę, mam pytanie,
mam możliwość kupienia bardzo tanio całego zestawu climatronic z golf-a 1.8 gti anglik,
czy warto kupić i instalować do 1.4 ahw 2000? Ja wiem że rurki pewnie będę musiał dokupić pytanie
czy coś więcej nie będzie pasować typu kompresor itd. i czy gra nie będzie warta świeczki?
pozdrawiam
Adam
mam możliwość kupienia bardzo tanio całego zestawu climatronic z golf-a 1.8 gti anglik,
czy warto kupić i instalować do 1.4 ahw 2000? Ja wiem że rurki pewnie będę musiał dokupić pytanie
czy coś więcej nie będzie pasować typu kompresor itd. i czy gra nie będzie warta świeczki?
pozdrawiam
Adam
z anglika nagrzewnica nie pasuje, kompresor pasuje, podstawa kompresora jeszcze potrzebna z silnika 1,4
Czyli z angola możesz wziąć wiązkę wraz ze sterownikiem wentylatorów, wzmocnienie przód wraz z chłodnicami i wiatrakami, czujnik temp zewn ze zderzaka z wtyczką, czujnik nasłonecznienia z deski, kompresor
Dokupujesz z europy nagrzewnicę, panel, rurki klimy no i tą nieszczęsną postawę kompresora
Czyli z angola możesz wziąć wiązkę wraz ze sterownikiem wentylatorów, wzmocnienie przód wraz z chłodnicami i wiatrakami, czujnik temp zewn ze zderzaka z wtyczką, czujnik nasłonecznienia z deski, kompresor
Dokupujesz z europy nagrzewnicę, panel, rurki klimy no i tą nieszczęsną postawę kompresora
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
-
- Nowicjusz
grg474 to drugi golf którego przemadzam w tym roku i trochę się pogubiłem z tym co piszesz, bo właśnie wpiąłem do niego cała instalacje z 99 z klimatronikiem, czy mam rozumieć że ten zabieg był zbędny?Można była przepić stara instalacje pod climatronic ? Bo w twoim poście nie było wzmianki o instalacji? I niemów mi ze muszę wypruć całe wzmocnienie , niema innego patentu?
ja po prostu dokładam kabelki, których wymaga wiązka climatronika a których nie ma w wiązce klimy, można też podmienić instalację.
hmm, ja tylko luzuję wzmocnienie, podginam blachę tą która trzyma środkowy kokpit (ten z radiem) - tą po prawej czyli obok airbaga pasażera i wyjmuję nagrzewnicę (oczywiście deska zdjeta)krzysiek8008@ pisze:I niemów mi ze muszę wypruć całe wzmocnienie , niema innego patentu?
-
- Nowicjusz
z tym dokładaniem kabeków hmmmm troche patent czasochłonny kiedyś w Oplu dokładałem szyby i coś tam jeszcze masakra, sam naprawiam w ręce ( schemat) temat zajął mi chyba z 10 wieczorów, jak deska zdjęta to instalacja najprościej ( koszt 120zł ) a cały klimatronik kosztował mie 580zł+czynnik. pozdrawiam grg474
krzysiek8008@, powiem tak - wymiana klimy na climatronik zajmuje mi cały dzień - wymiana elementów + dokładanie kabelków elektryki - zrobienie wiązki - nie wiem ile by mi zeszło z wymianą wiązki samochodu, bo trzeba rozebrać w sumie całą tapicerkę samochodu
-
- Nowicjusz
Mój czas pracy to 4 wieczory miej więcej od 16 do 22 instalacja poszła cała bo ten golf nie miał klimy wcale szyby w korbie itd, dla mnie było najprostszym sposób by wstawić klimatronika i pozostałe tajle, dodam że nie jestem żadnym mechanikiem i z mojego punktu widzenia dokładanie kabli to lipa