czy klima nie zepsuje mi auta?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Hejka, mam takie pytanie otóż od blisko 2 lat nie była włączana klima w golfie 3 1,9 tdi i błagam powiedzcie mi czy jak ją włączę to nic mi się nie urwie żaden pasek albo coś? Boje się zrobić tego kroku bo nie wiem czego się spodziewać
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
co tu krok po kroku robić? Wciśnij guzik i zobacz co się stanie...przecież nie wybuchnie
Ale jak sprężarka jest zatarta to nie urwie mi paska żadnego? Boje się bo kiedyś jak włączałem ją to silnik chodził tak głośno i były drgania duże przez co mi przetarł się wężyk od płynu chłodniczego i miałem duże problemy bo to było na trasie i od tamtej pory nie używam klimy
jak jest zatarta to bedzie stala po zalaczeniu lub bedzie palilo sprzegielko na klimie , skoncz panikowac i to wlacz
albo zadzwon do wrozbity Macieja
albo zadzwon do wrozbity Macieja
Jak zatarta lub stwarza zbytnie opory dla paska wielorowkowego z zasilania alternatora itp. to albo zerwie ten pasek albo rozwali jego napinacz. Musisz zatem sprawdzić czy napinacz paska masz w dobrej kondycji. Jak zrobisz to na postoju i wolnych obrotach to pewnie zauważysz co zacznie hałasować i zdołasz wyłączyć sprężarkę zanim coś uszkodzi. Tak czy inaczej jeśli tego nie zrobisz to się nie dowiesz. Owszem, ryzyko istnieje ale kiedy chcesz to zrobić jak nie pod domem i na wolnych obrotach zamiast w trasie. Im klima dłużej nie jet używana tym gorzej dla jej sprężarki więc musisz przekalkulować co się bardziej opłaca - wymiana sprężarki i nabijanie układu czy wymiana napinacza paska. Ja mam identyczny problem ale już wiem, że napinacz paska mam do wymiany bo jego amortyzator się rozleciał i cały napinacz zaczyna skakać jak tylko włączę klimę a wolne koło od alternatora się nie blokuje.
A nie lepiej po prostu ręcznie zakręcić sprzęgiełkiem w sprężarce?...