Jak zamontować klimatyzacja manualna do golf 1.9tdi 110km
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam! Posiadam Golfa III 1.9 TDI 110 km 97r. Nadchodzą upalne dni i chciałbym zamontować do mojego Golfika klimatyzacje części jakie Bede potrzebował to :
Nagrzewnica wraz z wentylatorem i elektryką.
panel sterowania ogrzewania.
Włącznik klimy i obiegu zamknietego, wiązka - pomiędzy włącznikiem, panelem sterowania i skrzynką przekaźników.
Wiązka komory silnika wraz z czujnikiem temperatury i sterownikiem wentylatorów.
Wzmocnienie przednie wraz z wentylatorami i chłodnicą klimy.
Kompresor klimy wraz z podstawą.
Węże od chłodniczki klimy do kompresora i dalej do skraplacza i dalej do chłodniczki w kompletnej nagrzewnicy.
Przekaźnik klimy
Zbiornik podciśnienia wraz z wężykami i plastikiem nadkola
Półka pod klimę - mały schowek montowany na wysokosci kolan pasażera.
Czy to wszystkie części jakich Bede potrzebował?
czy mógłby ktoś napisać lub podesłać jakiś poradnik jak krok po kroku zamontować klimatyzacje ?
P.S proszę nie martwić się o mój czas i pieniądze ;P
Nagrzewnica wraz z wentylatorem i elektryką.
panel sterowania ogrzewania.
Włącznik klimy i obiegu zamknietego, wiązka - pomiędzy włącznikiem, panelem sterowania i skrzynką przekaźników.
Wiązka komory silnika wraz z czujnikiem temperatury i sterownikiem wentylatorów.
Wzmocnienie przednie wraz z wentylatorami i chłodnicą klimy.
Kompresor klimy wraz z podstawą.
Węże od chłodniczki klimy do kompresora i dalej do skraplacza i dalej do chłodniczki w kompletnej nagrzewnicy.
Przekaźnik klimy
Zbiornik podciśnienia wraz z wężykami i plastikiem nadkola
Półka pod klimę - mały schowek montowany na wysokosci kolan pasażera.
Czy to wszystkie części jakich Bede potrzebował?
czy mógłby ktoś napisać lub podesłać jakiś poradnik jak krok po kroku zamontować klimatyzacje ?
P.S proszę nie martwić się o mój czas i pieniądze ;P
Z części wymieniłeś wszystko co potrzeba , przy montażu daj najlepiej nowy osuszacz i oringi.
Dzięki to zostaje tylko albo i aż sprawa jakiegoś poradnika xd czy mniej więcej wygląda to jak e linku niżej? Oczywiście Bede wystawiał msnuala
http://vwpoloklub.pl/forum/viewtopic.php?f=25&t=8936" onclick="window.open(this.href);return false;
http://vwpoloklub.pl/forum/viewtopic.php?f=25&t=8936" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Ma gadane
- Auto: Golf 4
- Silnik: 1.9
- Kontakt:
a ja mam takie pytanie czy da sie zamontować tzn czy duzo jest zabawy w zmianie klimy z "ręcznej" na tą elektryczna z wyświetlaczem ? duzy koszt tego wyniesie i ktos zamieniał sobie ?
Musisz mieć
*cały piec climatronica
* wiązkę z pod deski od czujników do pieca
*środkową kratkę z potencjometrem i czujnikiem
*czujnik nasłonecznienia w podszybie
*panel z wyświetlaczem
*wiązkę od pieca do komory silnika
*czujnik temperatury zewnętrznej
*zależnie od wersji (OFF) ma jeszcze przekaźnik wentylatora i wiązke do niego , (ECON) nie
Koszt zależy jak trafisz ale na twoim miejscu kupiłbym od jakiegoś sprzedawcy z allegro. za 500zł idzie trafić cały zestaw z kompresorem, chłodnicami i resztą osprzętu.
Wyciągniesz sobie co potrzeba a resztę części sprzedasz i jeszcze ci się zwróci.
Zależy też jaką wersję climatronica chcesz montować , starszą tzw(OFF) lub nowszą (ECON), nowsza jest dużo prostsza do założenia i bez problemu można znaleźć schematy. Różnią się tym że w wersji (ECON) możesz wyłączyć kompresor klimatyzacji w wersji (OFF) nie , chociaż i to łatwo obejść sprytnym sposobem bez ingerencji w instalacje
Do wersji OFF na bank nie znajdziesz schematu instalacji , ale w razie co służę pomocą bo mam rozrysowany ręcznie schemat ponieważ taką zakładałem u siebie, a sam musiałem dojść co i jak .
*cały piec climatronica
* wiązkę z pod deski od czujników do pieca
*środkową kratkę z potencjometrem i czujnikiem
*czujnik nasłonecznienia w podszybie
*panel z wyświetlaczem
*wiązkę od pieca do komory silnika
*czujnik temperatury zewnętrznej
*zależnie od wersji (OFF) ma jeszcze przekaźnik wentylatora i wiązke do niego , (ECON) nie
Koszt zależy jak trafisz ale na twoim miejscu kupiłbym od jakiegoś sprzedawcy z allegro. za 500zł idzie trafić cały zestaw z kompresorem, chłodnicami i resztą osprzętu.
Wyciągniesz sobie co potrzeba a resztę części sprzedasz i jeszcze ci się zwróci.
Zależy też jaką wersję climatronica chcesz montować , starszą tzw(OFF) lub nowszą (ECON), nowsza jest dużo prostsza do założenia i bez problemu można znaleźć schematy. Różnią się tym że w wersji (ECON) możesz wyłączyć kompresor klimatyzacji w wersji (OFF) nie , chociaż i to łatwo obejść sprytnym sposobem bez ingerencji w instalacje
Do wersji OFF na bank nie znajdziesz schematu instalacji , ale w razie co służę pomocą bo mam rozrysowany ręcznie schemat ponieważ taką zakładałem u siebie, a sam musiałem dojść co i jak .
-
- Ma gadane
- Auto: Golf 4
- Silnik: 1.9
- Kontakt:
ok, dzięki Ci wielkie czyli trzeba będzie zdejmować całą konsole/kokpit w środku ? a jeśli mam klime to nie trzeba będzie wiercić nowych otworów czy coś? i jak myślisz ile to czasu/godzin zajmie ?
I z jakiego woj pochodzisz kolego ?:)
i pewnie to nowszą wersje bede chciał
I z jakiego woj pochodzisz kolego ?:)
i pewnie to nowszą wersje bede chciał
Masz do ściągnięcia deskę , otworów wiercić nie musisz , Najwięcej problemu jest z elektryką chyba że jesteś przygotowany i masz ładnie uporządkowane wszystko tak żeby tylko podłączać . Jak będziesz przygotowany to w jeden dzień powinieneś założyć
Ja Warmińsko-Mazurskie koło Ostródy
Ja Warmińsko-Mazurskie koło Ostródy
Re: Jak zamontować klimatyzacja manualna do golf 1.9tdi 110k
Zalezy jaki masz ale u mnie jeszcze nie pasował alternator ( jesli alternator jest na sprezynie to nie pasuje )kimalos pisze: Czy to wszystkie części jakich Bede potrzebował?
łapa aluminiowa, i koło pasowe tez wtedy bedzie inne.
Ja własnie zakładam i u mnie wygląda to tak: