[mk6] Zablokowany kompresor klimatyzacji
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk6] Zablokowany kompresor klimatyzacji
Witam wszystkich. Na forum przywiodło mnie poszukiwanie rozwiązania problemu.
Golf 6 1.6 TDI z 2009 roku. Uszkodzeniu uległa sprężarka klimatyzacji. Stanęła dęba, unieruchomiła silnik. Przez chwilę nawet myślałem, że za zgaśnięcie silnika i brak możliwości jego uruchomienia odpowiada rozrząd.
Na daną chwilę samochód jeździ z założonym krótszym paskiem klinowym i pominiętą sprężarką.
Czy spotkaliście się z takimi uszkodzeniami w waszych autach?
Czy macie doświadczenie z warsztatami, które mogłyby się podjąć naprawy potencjalnie rozległego bałaganu z układem klimatyzacji? (ze wskazaniem na warszawę i okolice).
Golf 6 1.6 TDI z 2009 roku. Uszkodzeniu uległa sprężarka klimatyzacji. Stanęła dęba, unieruchomiła silnik. Przez chwilę nawet myślałem, że za zgaśnięcie silnika i brak możliwości jego uruchomienia odpowiada rozrząd.
Na daną chwilę samochód jeździ z założonym krótszym paskiem klinowym i pominiętą sprężarką.
Czy spotkaliście się z takimi uszkodzeniami w waszych autach?
Czy macie doświadczenie z warsztatami, które mogłyby się podjąć naprawy potencjalnie rozległego bałaganu z układem klimatyzacji? (ze wskazaniem na warszawę i okolice).
[mk6] Re: Zablokowany kompresor klimatyzacji
Kup drugi kompresor używkę, układ wyczyść, przeplukaj, to co trzeba wymień i po temacie.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
OK. Czyli się nie przejmować tylko szukać kogoś kto ogarnia płukanie.
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
A nie lepiej wymienic lozysko?...bedzie z pewnoscia taniej...
Jak stanęła dęba ta sprężarka to co ma do tego łożysko. Zapewne urwały się korby i zblokowało tłoczki.
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Przeciez w sprezarce masz sprzeglo...a patrzac na obecne temperatury to raczej klima jest jest wylaczona...wiec jezeli w tym przypadku kolo stoi to obstawialbym lozysko.
W mk5 a tym bardziej nowszych jednostkach brak kompresora ze sprzęgłem. Kompresor pracuje cały czas tylko jest regulowany przepływ czynnika elektrozaworki. Jest tylko połączenie zrywalne tu wewnątrz koła pasowego stanowiące tylko rodzaj zabezpieczenia.
Tak dokładnie 15 lat temu i nie tylko vag a inni też bo to samo w oplu np też było.
Kup regenerowaną lub nową sprężarkę, przepłucz układ na wszelki wypadek, bo mogą być ścinki metalu i tyle, wymiana sprężarki jest szybka i banalnie prosta w tych autach.