Uszkodzona sprężarka?

Wszystko na temat chłodzenia i grzania w naszych autach

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

lwlw
Forum Master
Forum Master

Uszkodzona sprężarka?

Post autor: lwlw » wt kwie 26, 2016 21:49

Tarcza zabierakowa to jest to wewnętrzne koło, tak? Po prostu odkręcić i to zejdzie? A koło pasowe zostanie czy pasek zdjąć?
Ale jak obracam kołem to ośka się kręci - chyba, że to co widzę na zewnątrz to jeszcze nie jest ośka.

Awatar użytkownika
waski1
_
_
Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV
Silnik: CFGB
Kontakt:

Uszkodzona sprężarka?

Post autor: waski1 » wt kwie 26, 2016 21:53

lwlw pisze:Tarcza zabierakowa to jest to wewnętrzne koło, tak?
Tak
lwlw pisze:Po prostu odkręcić i to zejdzie?
Tak
lwlw pisze:A koło pasowe zostanie
Tak
lwlw pisze:czy pasek zdjąć?
Nie.
lwlw pisze:Ale jak obracam kołem to ośka się kręci
Jeśli jesteś pewny że się kręci to nie ma sensu demontować.

lwlw
Forum Master
Forum Master

Uszkodzona sprężarka?

Post autor: lwlw » wt kwie 26, 2016 22:04

Jestem pewny, że kręci się to, na co jest nakrętka nakręcona, więc teoretycznie ok chyba? Ale nie wiem jak to jest zbudowane, może jakieś filmiki popatrzę. No ale wygląda, że wałek się kręci.
Nie wiem dlaczego to się tak lekko obraca i czy to jest prawidłowe.
Czepić się jednak tego zaworu?

Awatar użytkownika
waski1
_
_
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV
Kontakt:

Uszkodzona sprężarka?

Post autor: waski1 » wt kwie 26, 2016 22:08

Coś musisz zrobić żeby poszło do przodu a nie stać w miejscu.
https://www.google.pl/search?q=przekr%C ... R_yfR8M%3A" onclick="window.open(this.href);return false;

lwlw
Forum Master
Forum Master

Uszkodzona sprężarka?

Post autor: lwlw » wt kwie 26, 2016 22:11

No wiem, tylko jak zobaczyłem ten luz to miałem nadzieję, że może nie będzie trzeba rozszczelniac układu.

radekrp90
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Uszkodzona sprężarka?

Post autor: radekrp90 » śr maja 04, 2016 06:58

Ja ze swojej strony tylko podpowiem, że ten zaworek to główna przyczyna "uszkodzeń" tych sprężarek - jeśli po chwili od uruchomienia ciśnienia LP i HP są praktycznie zrównane to masz 99% pewności, że to zawór regulacyjny wewnątrz sprężarki, bo często się zacina. Dłuższa praca takiego kompresora może doprowadzić do jego przegrzania (czynnik nie dostatecznie chłodzi sprężarkę).
Ja wymieniałem sam dwa lata temu i sprężarka działa. Poprawiałem tylko w zeszłym sezonie uszczelnienie tylne gdyż (prawdopodobnie) dokręciłem dekiel zbyt małym momentem.

Jeśli to nie stanowi problemu (dla tutejszych modów) poniżej moja instrukcja wymiany (link do zewnętrznego forum http://passatb4.pl/forum/viewtopic.php?f=13&t=10970" onclick="window.open(this.href);return false;) ;)
Wiem, że sezon na klimę już przemija ale dla wielu może się to okazać dobrym momentem na mały serwis niedziałającego elementu naszego komfortu w aucie.

Do rzeczy jednak.
Historia wstępna:
Wiosną tego roku klimatyzacja chłodziła bardzo dobrze. Fakt, trochę z niej zalatywało po wyłączeniu ale to nie było aż tak uciążliwe. Po kliku jednak tygodniach cieplejszych dni wydajność była coraz niższa. Z czasem przestawała chłodzić już po kliku minutach od włączenia. Wyłączenie i po kliku minutach znów działała. Przestałem jej używać aż do czasu nabicia czynnika.
W serwisie od klimatyzacji diagnoza była jednak bolesna – kompresor nie spręża. Różnic pomiędzy ssaniem, a tłoczeniem właściwie nie było więc należało szukać nowej sprężarki ;/
No cóż dostałem numer do zaufanego dostawcy (ceny nie najgorsze ale nie chciałem wydawać 450 zł na regenerację).

Nie dałem jednak za wygraną <=)>
Kilka godzin czytania for w ojczystym języku nie przyniosło oczekiwanych rezultatów – niestety.
Przeniesienie na fora anglojęzyczne było jednak strzałem w dziesiątkę:
http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=283967" onclick="window.open(this.href);return false;

Tam jako diagnozę podaje się awarię zaworu sterującego. Na innych forach informacja zostaje potwierdzona więc….

Po „krótkim” zapoznaniu się z ofertą polskich dostawców części i cenami zapadła decyzja – regenerujemy w piwnicy :D

Potrzebne części (dla sprężarki SD7V16):
- zawór sterujący – Santech MT2304 (lub odpowiednik) [97 zł]
- zestaw uszczelnień kompresora – Santech MT2218 (metalowe) [56 zł]
- olej do sprężarki – ERRECOM PAG-OIL 46 250ml [30 zł]

Dodatkowo w serwisie skody zamówiłem wszystkie oringi od klimatyzacji – koszt 25 zł ! więc nie warto oszczędzać i składać na starych ;)

Przystępujemy więc do pracy.
1. Pierwszy etap, raczej oczywisty – demontaż osłony (jeśli jest wersja jak u mnie – czyli duża osłona)

2. Następnie ściągamy pasek wielorowkowy – zrzucamy go z kół.

3. Odkręcamy alternator – dwie śruby 13 – do odkręcenia jednej należy naciągnąć napinacz, ewentualnie można odkręcić sprężynę napinacza.

4. Odkręcamy łapę mocującą alternator oraz kompresor wraz z kompresorem lub sam kompresor – śruby wydają się za długie na wyciągnięcie ich bez wiercenia dziur w podłużnicy jednak nic bardziej mylnego – w łapie są nacięcia na ich wyciągnięcie ;)
Przed demontażem kompresora odkręcamy przewody klimatyzacji od kompresora (klucz imbusowy).

Obrazek

5. Kompresor na wierzchu. Teraz po odłączeniu go od łapy odkręcamy śrubę spustu oleju – spuszczamy go do jakiegoś słoiczka – mój olej był w miarę przejrzysty. Opiłków nie było. Następnie stawiamy kompresor otworami w dół i czekamy aż ścieknie wszystko. Możemy odkręcić dodatkowo śrubę wlewu oleju i podobnie zlać co się da z komory pod tłokami.

Obrazek

Pamiętajmy o zabezpieczeniu oringów jeśli jednak nie zdecydowaliśmy się na zakup nowych.

6. Odkręcamy głowicę (klucz 10, 7 śrub) i ją demontujemy.

7. Odkręcamy śrubę mocującą zawór sterujący do płytki zaworowej. Na zdjęciu już zdemontowana.

Obrazek

8. Płytę podważamy np. nożem – w kliku zagłębieniach (jedno widoczne na zdjęciu obok otworu na śrubę). Pozwala to ja bardzo łatwo zdemontować.
Obrazek
Uszczelka widoczna na zdjęciu – out. Blaszki zaworowe czyścimy z osadów – bo umyciu były czyste jak nowe ;)

9. Czyścimy wszystko suchą szmatką.

10. Montujemy nowy zawór z nowym oringiem (w zestawie uszczelek).
Obrazek
Na to nowa uszczelka – odpowiednio ułożona, bo pasuje tylko w jednej pozycji.

11. Montujemy odpowiednio blaszki zaworów (można je wcześniej wytrzeć z osadów).

12. Montujemy na to płytę zaworową i ostatnie blaszki zaworowe – uważając na odpowiednie ich ułożenie.

13. Zakładamy nową uszczelkę pokrywy głowicy i skręcamy na krzyż. Pierwsze skręcanie 10 Nm. Drugie 25 Nm.

14. Ja dodatkowo zalałem sprężarkę trzy razy po 20-30 ml oleju i kręciłem wkrętarką. Olej wypłukał osady. Okazało się, że trochę tego było. Łącznie z jakimiś opiłkami w części korbowej – może dlatego, że wcześniej kręciłem ją wkrętarką na sucho, a od spuszczenia czynnika minęły 3 tygodnie. Po kilku płukaniach kręciła się lekko ręką.

15. Montaż w aucie w odwrotnej kolejności pamiętając, żeby wlać odpowiednią ilość oleju (tyle ile było spuszczone). Ja za pierwszym razem wlałem 90 ml – to na 1. montaż ;) Musiałem raz jeszcze ściągać i spuszczać.

16. Dodatkowo, można przemyć olejem zawór rozprężny i wymienić i na nim oringi.

Po tym zabiegu udać się na napełnienie. Moja sprężarka ruszyła od strzału.
Niestety po tygodniu zapchał się osuszacz – nie był wymieniany, bo wedle oceny mojego specjalisty od klimatyzacji oryginalne często nawet otwarte są lepsze jak nowe z opakowania ;)Niestety może przelałem olejem kompresor, bo opiłków w nim nie było po rozcięciu.

Klima działa po dziś dzień (10.000 km, 2 miesiące) – wiem krótki okres na ocenę ;)
Zostało tylko odgrzybienie na porządnie ale to na wiosnę ;)

PS: w razie błędów lub pytań pisać niżej ;)

________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09

Awatar użytkownika
sebekgolf
Forumowy spamer :)
Auto: Volvo S60 T6 R-Design, MK4 GT TDI i inne takie

Uszkodzona sprężarka?

Post autor: sebekgolf » śr maja 04, 2016 09:15

Myślę że taką poradę to warto by było podkleić

Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss

Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

lwlw
Forum Master
Forum Master

Uszkodzona sprężarka?

Post autor: lwlw » śr maja 04, 2016 09:47

Wymieniłem w miniony weekend zaworek, ale koleś od klimy wyjechał na długi weekend i muszę poczekać na nabicie. Nie jadę do innego, bo u tego mam mój czynnik :-)

lwlw
Forum Master
Forum Master

Uszkodzona sprężarka?

Post autor: lwlw » pt maja 06, 2016 23:48

Po wymianie zaworu w kompresorze i nabiciu klima ruszyła :-)
Dziękuję wszystkim, którzy pomogli, a szczególnie koledze waski1 - za trafną diagnozę i pomocne podpowiedzi jak wymienić zawór.

Awatar użytkownika
waski1
_
_
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV
Kontakt:

Uszkodzona sprężarka?

Post autor: waski1 » sob maja 07, 2016 07:48

:pub:

Awatar użytkownika
sebekgolf
Auto: Volvo S60 T6 R-Design, MK4 GT TDI i inne takie

Uszkodzona sprężarka?

Post autor: sebekgolf » sob maja 07, 2016 08:44

Z ciekawości ile kosztowały części do naprawy ?

Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss

Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
waski1
_
_
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV
Kontakt:

Uszkodzona sprężarka?

Post autor: waski1 » sob maja 07, 2016 08:59

Zawór około 80 zeta i uszczelki około 50 zeta.Dostępne w inter cars.

lwlw
Forum Master
Forum Master

Uszkodzona sprężarka?

Post autor: lwlw » sob maja 07, 2016 10:32

Po zniżkach nawet mniej dałem, wymieniłem jeszcze osuszacz za niecałe 60zł.

Awatar użytkownika
waski1
_
_
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV
Kontakt:

Uszkodzona sprężarka?

Post autor: waski1 » sob maja 07, 2016 10:34

lwlw pisze:wymieniłem jeszcze osuszacz za niecałe 60zł.
Popieram decyzję.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja i ogrzewanie”