Szum w tweeterach L-60C
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Szum w tweeterach L-60C
Witam posiadam taki zestaw:
RADIO - Pioneer DEH-P 40 MP
GŁOŚNIKI - PowerBass L-60C
WZMAK - JBL GT5-A604E
Wszystko gra całkiem całkiem, ale zauważyłem że w tweeterach jest lekki szum nawet gdy nie leci muzyka. Da się to słyszeć zwłaszcza przy przełączaniu utworów. Wyjęłem radio, odłączyłem antene, to samo, odłączyłem nawet RCA do wzmacniacza (pozostawiając REMOTE) i nadal było słychać ten szum. Czy to wina wzmacniacza? Narazie nie mam jak podłączyć drugiego i sprawdzic. Wie ktoś jak usunąć ten szum?
kable zasilające 10mm2 soundquest
głośnikowe 2.5mm2 noname
kable od tweeterow 1.5 mm2 noname
kable od wzmacniacza ida jeszcze do zwrotek z zestawu,
szum jest w obu tweeterach
RADIO - Pioneer DEH-P 40 MP
GŁOŚNIKI - PowerBass L-60C
WZMAK - JBL GT5-A604E
Wszystko gra całkiem całkiem, ale zauważyłem że w tweeterach jest lekki szum nawet gdy nie leci muzyka. Da się to słyszeć zwłaszcza przy przełączaniu utworów. Wyjęłem radio, odłączyłem antene, to samo, odłączyłem nawet RCA do wzmacniacza (pozostawiając REMOTE) i nadal było słychać ten szum. Czy to wina wzmacniacza? Narazie nie mam jak podłączyć drugiego i sprawdzic. Wie ktoś jak usunąć ten szum?
kable zasilające 10mm2 soundquest
głośnikowe 2.5mm2 noname
kable od tweeterow 1.5 mm2 noname
kable od wzmacniacza ida jeszcze do zwrotek z zestawu,
szum jest w obu tweeterach
- LeszczVW
- Użytkownik
- Kontakt:
Dołącze sie do tematu kolego Barabian mam takie samo radio
nie miałem problemu gdy nie miałem tego radia po zakupie tego MODELU
pojawiły sie trzaski i szumy tak samo jak u Ciebie wiec uważam ze radio do
nie miałem problemu gdy nie miałem tego radia po zakupie tego MODELU
pojawiły sie trzaski i szumy tak samo jak u Ciebie wiec uważam ze radio do
MK2 PaSaDeNa viewtopic.php?f=87&t=589841
Było Jetta mkI coupe
Było mk2 F&I
Było mk3 Vr6
Bylo MkIV 1.9 Tdi
Jest Bora 1.9 Tdi i Mk2 1.6
Było Jetta mkI coupe
Było mk2 F&I
Było mk3 Vr6
Bylo MkIV 1.9 Tdi
Jest Bora 1.9 Tdi i Mk2 1.6
-
- Forum Master
- Kontakt:
raczej z niższym napięciem...im większe napięcie na rca tym szymy ostrzejsze i głośniejsze
dodam ze ja miałem kiedyś pioneera p6900 i tez przy włączeniu radia Trzask kiedyś zmieniłem za radio od znajomego pioneer30mp tez trzask i szumy dziś ciesze się użytkowaniem clariona i nie mam trzasków a i szumy minimalnie ucichły...
wiesz możesz jeszcze spróbować z jedno kierunkowym rca ale chyba i tak nic nie da
Ps.ja kombinowałem z tym prawie rok na tysiąc sposobów znanych w dziedzinie CA i jedynie co pomogło to podmianka radia które miało 2.5V na rca po jakimś czasie gadałem z gościem który ponoć miał kiedyś dystrybucje wzmaka jaki posiadam i dowiedziałem się ze ten model jest szumliwy sam w sobie wiec pozostało złożyć ręce a na przyszłość rada jaka sam otrzymałem "nim coś kupisz jedz na odsłuch klockow które planujesz zakupić....wtedy nie będzie zaskoczenia-niemiłego oczywiście.pozdro
dodam ze ja miałem kiedyś pioneera p6900 i tez przy włączeniu radia Trzask kiedyś zmieniłem za radio od znajomego pioneer30mp tez trzask i szumy dziś ciesze się użytkowaniem clariona i nie mam trzasków a i szumy minimalnie ucichły...
wiesz możesz jeszcze spróbować z jedno kierunkowym rca ale chyba i tak nic nie da
Ps.ja kombinowałem z tym prawie rok na tysiąc sposobów znanych w dziedzinie CA i jedynie co pomogło to podmianka radia które miało 2.5V na rca po jakimś czasie gadałem z gościem który ponoć miał kiedyś dystrybucje wzmaka jaki posiadam i dowiedziałem się ze ten model jest szumliwy sam w sobie wiec pozostało złożyć ręce a na przyszłość rada jaka sam otrzymałem "nim coś kupisz jedz na odsłuch klockow które planujesz zakupić....wtedy nie będzie zaskoczenia-niemiłego oczywiście.pozdro
Ostatnio zmieniony śr sty 07, 2009 00:36 przez pies86, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Tu pozwolę zdecydowanie się niezgodzić.. Wyższe napięcie na wyjściach RCA stosuje się m.in. po to, aby wyeliminowac zakłócenia zewnętrzne jakie mogły by się przedostawać ta drogą do wzmacniacza, oraz aby zwiększyć pole regulacji czułości wejściowej wzmacniacza.pies86 pisze:raczej z niższym napięciem...im większe napięcie na rca tym szymy ostrzejsze i głośniejsze
Zwróć uwagę, że w sprzętach wyższych półek napięcie na RCA nie jest niższe niż 4V a czasem nawet 6V, gdzie w kasie budżetowej mamy do dyspozycji 1,8-2,5V
Osobną sprawą jest szumienie wewnętrzne wzmacniacza, które i tak będzie słyszalne nawet z radiem o napięciu 6V ( może trochę mniej)