Blaupunkt
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Blaupunkt
Witam.
Bardzo kolegów proszę o rade mam zamontowane na podszybiu głośniki Pionier bardzo fajnie grają,oraz w drzwiach przednich głośniki orginalne,jeden się popsuł i dla tego chce je zmienić.mam zamiar kupić głośniki w przednie drzwi firmy Blaupunkt BG-663.
Dzwonie do sklepu a ten facet powiedział mi żeby te głośniki zamontować to muszę odłączyć te z podszybia,jestem trochę starszy i nie rozumiem tego bardzo proszę kolegów o pomoc i rade.
PARAMETRY TECHNICZNE:
Moc znamionowa 50W
Moc Maksymalna 210W
Membrana z formatowanego ciśnieniowo polipropylenu
Typ głośnika: Trzydrozny współosiowy
Charakterystyka częstotliwościowa 40-22.000 Hz
Skuteczność 93 dB
Głębokość montażu 56 mm
Średnica otworu montażowego 144 mm
Maskownice
Bardzo kolegów proszę o rade mam zamontowane na podszybiu głośniki Pionier bardzo fajnie grają,oraz w drzwiach przednich głośniki orginalne,jeden się popsuł i dla tego chce je zmienić.mam zamiar kupić głośniki w przednie drzwi firmy Blaupunkt BG-663.
Dzwonie do sklepu a ten facet powiedział mi żeby te głośniki zamontować to muszę odłączyć te z podszybia,jestem trochę starszy i nie rozumiem tego bardzo proszę kolegów o pomoc i rade.
PARAMETRY TECHNICZNE:
Moc znamionowa 50W
Moc Maksymalna 210W
Membrana z formatowanego ciśnieniowo polipropylenu
Typ głośnika: Trzydrozny współosiowy
Charakterystyka częstotliwościowa 40-22.000 Hz
Skuteczność 93 dB
Głębokość montażu 56 mm
Średnica otworu montażowego 144 mm
Maskownice
-
- Forum Master
- Kontakt:
Głośniki które wybrałeś, nie nadają sie do montażu w drzwi, są to głośniki przeznaczone na tylną półkę (z uwagi na ich konstrukcję)
Sprzedawca mówił o odłączeniu głośników z podszybia, ponieważ wspólna impedancja głośników z podszybia oraz tych z drzwi wynosiła by wspólnie ok 2Ohm i mogły by uszkodzić końcówkę mocy radia, która toleruje głośniki 4Ohm
Aby uruchomić jednocześnie głośniki w podszybiu oraz w przednich drzwiach nalezało by je podpiąć pod radio pod osobne wyjścia (jedne pod przód a drugie pod tył)
Sprzedawca mówił o odłączeniu głośników z podszybia, ponieważ wspólna impedancja głośników z podszybia oraz tych z drzwi wynosiła by wspólnie ok 2Ohm i mogły by uszkodzić końcówkę mocy radia, która toleruje głośniki 4Ohm
Aby uruchomić jednocześnie głośniki w podszybiu oraz w przednich drzwiach nalezało by je podpiąć pod radio pod osobne wyjścia (jedne pod przód a drugie pod tył)
Slavwek.ie wielkie dzięki za informacje ale obecnie mam zamontowane głośniki na podszybiu pioniera oraz w drzwiach orginalne z golfa i grają nic się nie dzieje
Ostatnio zmieniony ndz sty 11, 2009 20:07 przez medin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Master
- Kontakt:
W oryginalnej instalacji w Mk3 głośniki z podszybia połączone są z głośnikami w drzwiach, jeśli na podszybiu miał byś same głośniki wysokotonowe, to wówczas tworzą one z głośnikami w drzwiach odseparowany system. W niektórych wersjach zakładane były fabrycznie takie głośniki.
Nie wiem jak jest u ciebie, nie wiem, czy Pioneery zakładałeś sam, czy miałeś już tak zamontowane, bo być może ktoś kto je montował podłączył drzwi pod osobne wyjście w radiu.
Wracając do twojego problemu, poszukał bym głośników jednodrożnych (tzw midbasów) w rozmiarze 165mm, oraz przejrzał bym instalację, czy co i jak i z czym jest podłączone.
Przykładowo głośniki 165mm Phonocar
Jeśli okaże się, że jednak głośniki w podszybiu połączone są z tymi w drzwiach, to w celu ochrony radia (które może paść przy wyższym poziomie głośności) można dać do Pioneerów szeregowo kondensator 3,3uF. Wówczas powstanie korekcja impedancji i nic złego już się nie stanie. Co prawda dając kondensator wytniemy z pasma niskie częstotliwości (basy) i będą grały one tylko średnimi i wysokimi, ale nie ukrywajmy - basów za wiele i tak nie przetwarzają..
Jeśli nie chcesz jednak "babrać" się w kondensatory i pozostawić istniejący stan, to przejrzyj tylko instalację, jak wyglądają połączenia.
Nie wiem jak jest u ciebie, nie wiem, czy Pioneery zakładałeś sam, czy miałeś już tak zamontowane, bo być może ktoś kto je montował podłączył drzwi pod osobne wyjście w radiu.
Wracając do twojego problemu, poszukał bym głośników jednodrożnych (tzw midbasów) w rozmiarze 165mm, oraz przejrzał bym instalację, czy co i jak i z czym jest podłączone.
Przykładowo głośniki 165mm Phonocar
Jeśli okaże się, że jednak głośniki w podszybiu połączone są z tymi w drzwiach, to w celu ochrony radia (które może paść przy wyższym poziomie głośności) można dać do Pioneerów szeregowo kondensator 3,3uF. Wówczas powstanie korekcja impedancji i nic złego już się nie stanie. Co prawda dając kondensator wytniemy z pasma niskie częstotliwości (basy) i będą grały one tylko średnimi i wysokimi, ale nie ukrywajmy - basów za wiele i tak nie przetwarzają..
Jeśli nie chcesz jednak "babrać" się w kondensatory i pozostawić istniejący stan, to przejrzyj tylko instalację, jak wyglądają połączenia.
Ostatnio zmieniony ndz sty 11, 2009 22:23 przez Slavwek.ie, łącznie zmieniany 1 raz.
Przeglądałem instalacje w podszybiu mam głośniki Pioneer TS-1015 60W-4 omy,oraz w przednich drzwiach orginalne głośniki golfa są one połączone razem z Pionierami.
Proszę napisz mi czy mam odłączyć te w drzwiach,lub czy mogę zamienić tymi co mi proponowałeś. W kondensatory nie będe sie bawił bo się nie znam.
co myślisz o tych pionierach są może lepsze
Proszę napisz mi czy mam odłączyć te w drzwiach,lub czy mogę zamienić tymi co mi proponowałeś. W kondensatory nie będe sie bawił bo się nie znam.
co myślisz o tych pionierach są może lepsze
-
- Forum Master
- Kontakt:
co ja mam myśleć o Pioneerach, zwykła "zatkajdziura"medin pisze:co myślisz o tych pionierach są może lepsze
Tak jak wcześniej napisałem należało by odłączyć drzwi od podszybia i przełączyć je na osobne wyjście radia.
Napisz wogóle ile byś chciał wydać kasy, bo zamiast zastanawiać się co i z czym, można by zmienić wszystko na odseparowany system, grający normalnie i poprawnie..
200zł do 300zł nie che czegoś super mam ponad 50l ale nie powiem lubię słychać w miarę dobrej czystej muzyki mam zamiar kupić takie radio co ty na to KENWOOD KDC-W4044
Ostatnio zmieniony pn sty 12, 2009 18:24 przez medin, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Master
- Kontakt:
nie sądzę, aby wiek przeszkadzał w dobrym słuchaniu muzyki...medin pisze:mam ponad 50l
trzeba było tak od razu...medin pisze:200zł do 300zł
Zatem odstaw te Pioneerki na półkę w garażu, zaopatrz się w odseparowany system 165mm, na przykład taki: Helix DB62.1
Wówczas wysokotonowe dasz w miejsce Pioneerów a basowe w drzwi i masz granie na przyzwoitym poziomie.
Radio wybrałeś OK
Instrukcje montazu głośników znajdziesz tu na forum w FAQ.
Ostatnio zmieniony pn sty 12, 2009 23:32 przez Slavwek.ie, łącznie zmieniany 2 razy.
Slavwek.ie bardzo jestem ci wdzięczny za wszelką pomoc i rade zrobię tak jak napisałeś
[ Dodano: 13 Sty 2009 17:26 ]
zamówiłem już ten zestaw napisz mi czy mogę ten system podpiąć pod przód radia czy osobno przepraszam ale nie mogę tego poszukać na forum
[ Dodano: 13 Sty 2009 17:26 ]
zamówiłem już ten zestaw napisz mi czy mogę ten system podpiąć pod przód radia czy osobno przepraszam ale nie mogę tego poszukać na forum
Ostatnio zmieniony wt sty 13, 2009 16:51 przez medin, łącznie zmieniany 1 raz.
Możesz podpiąć spokojnie pod przód te głośniki nie są stosunkowo drogie bo 200zł to tak pogranicza...Zostało jeszcze Panu mniej więcej 100zł albo na delikatne wygłuszenie drzwi co by zmniejszyło drgania tapicerek np przy większym basie głośników w drzwiach albo na zwinczenie montażu głośników czyli piwo hehe
Jeśli nie wiadomo co i jak to proszę przejrzeć FAQ"
FAQ
Albo nasze forumowe instalacje...może coś Panu pomoże.
NASZE INSTALACJE
Slavwek.ie normalnie mnie zadziwiasz, nie wiedziałem, że możesz taki być jak baranek hehe
Jeśli nie wiadomo co i jak to proszę przejrzeć FAQ"
FAQ
Albo nasze forumowe instalacje...może coś Panu pomoże.
NASZE INSTALACJE
Slavwek.ie normalnie mnie zadziwiasz, nie wiedziałem, że możesz taki być jak baranek hehe
Ostatnio zmieniony wt sty 13, 2009 20:23 przez MediaX, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=9787][size=167]KSIEGA PRZYKAZAN CAR AUDIO[/size][/url]
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d30de6adc141c0d4.html][img]http://images24.fotosik.pl/263/d30de6adc141c0d4med.jpg[/img][/url]
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d30de6adc141c0d4.html][img]http://images24.fotosik.pl/263/d30de6adc141c0d4med.jpg[/img][/url]
-
- Forum Master
- Kontakt: