Kubus20 pisze:To o co się zakładamy
![Question :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
Mam 2 warunki.
1. Słucham na moim sprzęcie w aucie(nic szczególnego)
To oczywiste.
Kubus20 pisze:2. Przywożę swoją oryginalną płytę, a Ty sobie ją nagrywasz w mp3 nawet 320kbs jak chcesz. Ty mieszasz płytami, a ja mam zawiązane oczy. 10 prób i wskazuję, która oryginał a która mp3.
Dokładnie chodzi o 10 prób.
Wolałbym żeby to była jedna płyta z wybranym przez Ciebie jednym utworem, który nagramy 10 razy. Z czego jakaś ilość tracków (większa od zera) będzie oryginalnym, bardzo dokładnym wypalonym ripem tego kawałka z oryginalnego CD, a reszta ripem skompresowanym do mp3 i z powrotem rozkompresowanym do wav. Czyli:
- część tracków CD->rip do wav->wav wypalony jako track audio
- reszta tracków CD->rip do wav->kompresja do mp3->dekompresja do wav->wav wypalony jako track audio
Dlaczego taka kombinacja? Żeby nie było niedomówień, że radio może w inny sposób traktować pliki mp3 i tracki CD. Wszystko jako audio.
Kubus20 pisze:Daleko mamy do siebie, ale może przy okazji jakiegoś zlotu VW się uda.
Nie musimy się nawet spotykać, chociaż fajnie by było i byłby to prawdziwy test. Obawiam się jednak, że za bardzo może się to rozwlec w czasie.
Proponuję nastepujące rozwiązanie "zastepcze", oparte na jakimś tam zaufaniu: wysyłasz mi dobrze zripowanego wave`a, ja robię z nim to co robię i tworzę obraz płyty z 10 trackami jak opisano powyżej. Wystawiam obraz do wypalenia gdzieś w sieci do pobrania. Inni też mogą skorzystać. Wypalasz. Słuchasz. Piszesz który jest który.
Dwa minusy tego rozwiązania:
- ja mogę oszukać i spreparować nieco tego wave`a żeby zbliżyć go jakością do mp3
- Ty możesz użyć pewnych sposobów, żeby nie używając w ogóle słuchu określić co jest co
No i jeszcze mogą podnieść się głosy, że przy takim nagrywaniu, przegrywaniu itd. straci na jakości ten oryginalny WAV. Ale zapewniam że poprawnie i dokładnie zripowany EACem nie straci nawet jednego bitu, co można sprawdzić porównując WAV do płyty nawet 10x z rzędu, również po ponownym nagraniu.
Z ciekawości zapytam: robiłeś już taki test? Jak wyszło?