[all VW] gąbka akustyczna
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
[all VW] gąbka akustyczna
Ktoś używał gąbki akustycznej do wygłuszenia auta? Jakie są wasze opinie na ten temat? Jakiej grubości pianki powinienem użyć do passata b5, aby nie przeszkadzała w działaniu mechanizmów wewnętrznych drzwi (np szyb)? Na co zwrócić uwage kupując taką gąbke?
Nie wiem o jakiego rodzaju wygłuszenie dokładnie chodzi Witkowi. Jeśli o drzwi to ja użyłem do wytłumienia gąbki z syntetycznego kauczuku, której używa się do wytłumiania i izolowania kanałów instalacji klimatyzacji. Taka gąbka ma zamkniętą strukturę i nie chłonie wilgoci.
Konkretnie kupiłem piankęArmacell, ale są też inni producenci. Jest to dośc droga zabawa. Ja nakleiłem piankę 10 mm grubości.
Konkretnie kupiłem piankęArmacell, ale są też inni producenci. Jest to dośc droga zabawa. Ja nakleiłem piankę 10 mm grubości.
Ygrek
-
- Forum Master
- Kontakt:
Dla ścisłości: po wytłumieniu/wyklejeniu drzwi matą bitumiczną, nakleiłem na nią od wewnątrz drzwi tą piankę, w celu zmniejszenia rezonansów - podobnie jak wewnątrz wygłusza się kolumny HiFi np. wełną owczą. Jednak tutaj takie materiały nie mają zastosowania ze względu na wilgoć.
Zdjęcia z montażu
Zdjęcia z montażu
Ostatnio zmieniony wt lut 17, 2009 20:28 przez ygrek, łącznie zmieniany 1 raz.
Ygrek