Caraudio - trochę dużo przewodów

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Dannovan
Nowicjusz
Nowicjusz

Caraudio - trochę dużo przewodów

Post autor: Dannovan » pt lip 31, 2009 15:19

Kupiłem Golfa MK4 z 2000r w wersji Generation, ale bez radyjka.

Po analizie różnych forów i własnych upodobań postanowiłem kupić sobie PIONEER DEH-2100UB, jako że bardzo fajnie będzie się komponował z kolorami deski rozdzielczej.

Jednak mam pewien problem, gdyż szukając na forum tematów o podłączeniach zawsze jest mowa o 2 kostkach ISO a ja mam ich 3.
Druga sprawa to czy są jakieś problemy przy podłączeniu tego radia a może ktoś już przeszedł pozytywnie ten manewr i się wypowie co i jak ma być wpięte.
Wiem, że to radio ma inną złączkę niż są dostępne w MK4 ale za to w komplecie jest zestaw przelotek do podłączenia ISO do tego radia.
Czy będzie problem z podłączeniem anteny oraz zamocowaniem mechanicznym, gdyż gdzieś wyczytałem, że może taki wystąpić?
Kolejna sprawa, że mam w nim zestaw głośników: przód, tył oraz całkiem z tyłu poprzedni właściciel zamontował i okablował dwa dodatkowe głośniki w osłonie nad bagażnikiem.

oto zdjęcia zrobione kostkom:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę o wyjaśnienie która kostka do czego służy, jedynie co to rozpoznałem tą numerowaną i na 100% są to głośniki, z czego po dwa przewody od zewnątrz kostki to podłączone te dodatkowe głośniki z tyłu a te dwa środkowe zapewne głośniki z przodu.

Jeżeli trzeba zrobić jakieś pomiary czy więcej danych proszę napisać.
Ostatnio zmieniony pt lip 31, 2009 15:22 przez Dannovan, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Freeq
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Freeq » pt lip 31, 2009 15:31

Na 2 ostatnich fotkach masz kostkę od podłączenia głośników.
Na tej niebieskiej zasilanie.
Wtyczkę od anteny chyba rozróżniasz.
Biały kabelek to chyba od elektrycznie wysuwanej anteny.
Natomiast ta kostka z 3 kabelkami widoczna na 1-wszej fotce to nie wiem do czego służy...

Na niebieskiej kostce między brązowym a biało czerwonym powinno być 12V
Między brązowym a żółto-czerwonym też 12V. Jeden z nich (biało-czerwony lub żółto-brązowy to pamięć a drugi zasilanie). Przy wyłączonym zasilaniu na pamięci powinny być 12V (o ile radio jest podłączone pod stacyjkę). Bo jeśli jest na krótko, to na obu będzie 12V.

Zobacz na schemacie radia, który pin idzie do zasilania, który do pamięci, a który do masy
Powodzenia.

Co na to powiedzą inni?
Ostatnio zmieniony pt lip 31, 2009 15:37 przez Freeq, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
BRZOZA
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: BRZOZA » sob sie 01, 2009 09:27

kolego do radia wpinasz tylko 2 kostki ktore wchodza odpowiednio i tylko w jednym polozeniu wiec nie mozne ich pomylic a ta 3 kostka to na wyswietlacz FIS jak sie nie myle wiec luz podlaczasz i sie cieszysz muzyka!!!

Dannovan
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Dannovan » sob sie 01, 2009 17:54

Dziękuję za odpowiedzi, zobaczę jak pójdzie mechanika i z anteną, czy nie będzie trzeba zbytnio kombinować, ale tak czy inaczej jakoś przymocuję :)

[ Dodano: 04 Wrz 2009 19:35 ]
Radio zainstalowane, trochę męczarni było aby poupychać wszystkie kabelki za radiem w dziurach, tym bardziej, że była przejściówka ISO do tego wszystkiego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”