Głosniki na podszybie w drzwi i z tyłu w półke
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Głosniki na podszybie w drzwi i z tyłu w półke
moglby ktos doradzić jakie? kupić najlepiej linki z allegro zebym mogl odrazu zamowic...i nie chcial bym zeby cena byla wygórowana
Ostatnio zmieniony śr sie 09, 2006 18:28 przez poli_x, łącznie zmieniany 1 raz.
Chcesz mieć komplet głośników tanich i o słabej jakości czy jedne a dobre?
Ja mogę co najwyżej polecić jedne a dobre bo inwestowanie w cokolwiek innego mija się z celem.
Jak byś przeczytał FAQ to byś wiedział że najgorsze co może być dla dźwięku to głośniki w półce, nie stosuje się takich rozwiązań i są one powszechnie uważane za (delikatnie mówiąc) prymitywne.
Nie chce cię obrazić tylko mówię jak jest, na początku zabawy z audio większość myśli że im więcej głośników w różnych miejscach tym lepiej jednak tak nie jest.
Najważniejsze jest kupienie przyzwoitego zestawu odseparowanego, w drzwi.
W tej chwili są najbardziej popularne 2 zestawy helix i power bass jest jeszcze sporo innych firm oferujące dobre zestawy ale z tego co ja słuchałem te dwa jednak najlepiej grają.
........................
EDIT
Masz linki do obydwu zestawów.
http://www.allegro.pl/item118282596_hel ... klep_.html
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 9&pid=1094
Ja mogę co najwyżej polecić jedne a dobre bo inwestowanie w cokolwiek innego mija się z celem.
Jak byś przeczytał FAQ to byś wiedział że najgorsze co może być dla dźwięku to głośniki w półce, nie stosuje się takich rozwiązań i są one powszechnie uważane za (delikatnie mówiąc) prymitywne.
Nie chce cię obrazić tylko mówię jak jest, na początku zabawy z audio większość myśli że im więcej głośników w różnych miejscach tym lepiej jednak tak nie jest.
W tej chwili są najbardziej popularne 2 zestawy helix i power bass jest jeszcze sporo innych firm oferujące dobre zestawy ale z tego co ja słuchałem te dwa jednak najlepiej grają.
........................
EDIT
Ostatnio zmieniony śr sie 09, 2006 17:49 przez mag2k3, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie kłuć się z głupkiem bo ludzie mogą pomylić kto jest kto"
wiem wiem widzialem wlasnie w FAQ ze tak sie nie robi...ale tak jak mowisz duzo osob tak ma i myslalem ze to dobra opcja... rozumiem ze te co mi dałeś linki to są tylko do drzwi ?mag2k3 pisze:Chcesz mieć komplet głośników tanich i o słabej jakości czy jedne a dobre?
........................
EDIT
a w podszybie jakie dać...? widzialem boschmann-y za 80 zł na allegro w podszybie do Golfa Mk3
jeszcze takie pytanko skoro w półce mowisz ze sie nie montuje to lepiej zamontować 4 głosniki w drzwiach ? czyli przód i tył ? nie tak jak ja chcialem przód i tylna półka. ?
- Piter.5
- Użytkownik
- Kontakt:
poli_x, tez mam trojeczke tylko variant,kupiłem na allegro zestaw magnata http://www.allegro.pl/item119522498_sys ... gw_pl.html
głosniki wysokotonowe zmontowałem w słupkach ,niskotonowe w drzwi przednie,do bagaznika zrobiłem skrzynie na glosniku tonsila,w desce z przodu nic nie zmieniałem a w tylnych drzwiach nie mam głosnikow.Jest Mysle ze nie warto brac zadnego boschmana,bo strasznie sie przesterowuja.Zreszta jak bedziesz kupowal jakie kolwiek glosniki zwroc uwage na pasmo przenoszenia im ten zakres zaczyna sie najnizej tym lepszy bedzie dawał bas np.Pasmo od 38 Hz to juz niezle jak na takiej srednicy glosnik
moj golfik gt variant: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=58349
głosniki wysokotonowe zmontowałem w słupkach ,niskotonowe w drzwi przednie,do bagaznika zrobiłem skrzynie na glosniku tonsila,w desce z przodu nic nie zmieniałem a w tylnych drzwiach nie mam głosnikow.Jest Mysle ze nie warto brac zadnego boschmana,bo strasznie sie przesterowuja.Zreszta jak bedziesz kupowal jakie kolwiek glosniki zwroc uwage na pasmo przenoszenia im ten zakres zaczyna sie najnizej tym lepszy bedzie dawał bas np.Pasmo od 38 Hz to juz niezle jak na takiej srednicy glosnik
dzieki,taki komentarz własnie chciałemPiter.5 pisze:poli_x, tez mam trojeczke tylko variant,kupiłem na allegro zestaw magnata http://www.allegro.pl/item119522498_sys ... gw_pl.html
mile widziane takze inne.
Co do tego zwracania uwagi na pasmo przenoszenia nie do końca jest tak.
Jest MASA głośników które parametry podane na aukcjach maja bardzo dalekie od tego co jest w rzeczywistości.
Buszmenów nie polecam każdy jaki słyszałem a było tego z 20 modeli był marnej jakości.
W podszybie i tylnią półkę jak pisałem nic nie montujesz.
Te zestawy co podałem są właśnie do drzwi, a dokładniej ten większy 16,5 wsadzasz do drzwi a ten mały montujesz gdzieś w okolicy lusterka bocznego, najlepiej na słupkach.
Skierowane powinny być w twoją stronę najlepiej między twoją głową a lusterkiem wstecznym je kierować, wysokie tony w przeciwieństwie do niskich są bardzo kierunkowe i złe ustawienie głośnika odbije się na jakości słyszanego przez ciebie dźwięku.
Co do głośników oba te zestawy są dobre którego byś nie woził będziesz zadowolony ale jeśli nie planujesz wzmacniacza kupywać to chyba lepiej brać helixy.
Jak będziesz chciał kiedyś jakoś poprawić jakość dźwięku to żadne głośniki w podszybiu ani półce tylniej tego nie zrobią.
Lepszą jakość możesz uzyskać wygłuszając drzwi lub kupując suba i oczywiście wzmacniacz do niego.
Mam nadzieje że pomogłem.
Jest MASA głośników które parametry podane na aukcjach maja bardzo dalekie od tego co jest w rzeczywistości.
Buszmenów nie polecam każdy jaki słyszałem a było tego z 20 modeli był marnej jakości.
Te zestawy co podałem są właśnie do drzwi, a dokładniej ten większy 16,5 wsadzasz do drzwi a ten mały montujesz gdzieś w okolicy lusterka bocznego, najlepiej na słupkach.
Skierowane powinny być w twoją stronę najlepiej między twoją głową a lusterkiem wstecznym je kierować, wysokie tony w przeciwieństwie do niskich są bardzo kierunkowe i złe ustawienie głośnika odbije się na jakości słyszanego przez ciebie dźwięku.
Co do głośników oba te zestawy są dobre którego byś nie woził będziesz zadowolony ale jeśli nie planujesz wzmacniacza kupywać to chyba lepiej brać helixy.
Jak będziesz chciał kiedyś jakoś poprawić jakość dźwięku to żadne głośniki w podszybiu ani półce tylniej tego nie zrobią.
Lepszą jakość możesz uzyskać wygłuszając drzwi lub kupując suba i oczywiście wzmacniacz do niego.
dzieki,pomocna wskazówka, czy aby 2 glosniki te "wieksze" i te 2 glosniki "mniejsze" wystarczą na cały samochod zeby to fajnie grało ? i czy te magnaty nie bedą fajniej grały chocby z uwagi na to ze jest ich w zestawie 6? bo helixow jest 4 jak sie nie myle ?mag2k3 pisze:Co do tego zwracania uwagi na pasmo przenoszenia nie do końca jest tak.
przepraszam za tak smieszne pytania ale w car audio jestem laikiem
Tych magnatów nie położył bym nawet koło helixów.
Magnat robi dobre głośniki ale to jest jedna z najniższych serii i w dodatku nie zbyt udanych słyszałem te magnaty choć nie te same akurat i co prawda nie były wygłuszone drzwi ale i tak helix bije je na głowę.
A jak je kupisz i podłączysz to sam zobaczysz że wystarczą 4 głośniki dla całego samochodu
Magnat robi dobre głośniki ale to jest jedna z najniższych serii i w dodatku nie zbyt udanych słyszałem te magnaty choć nie te same akurat i co prawda nie były wygłuszone drzwi ale i tak helix bije je na głowę.
A jak je kupisz i podłączysz to sam zobaczysz że wystarczą 4 głośniki dla całego samochodu
a pytanko z innej beczki bo widze ze znasz sie na tym sprzecie,jakie radio bys polecal do 400 zł ? myslalem o JVC KD G322mag2k3 pisze:Tych magnatów nie położył bym nawet koło helixów.
Miałem kiedyś JVC i byłem bardzo zadowolony, potem miałem alpine i zadowolenie wzrosło jeszcze bardziej.
Jeśli ci nie zależy aż tak na mp3 to polecał bym właśnie jakąś alpine choć na dobrą sprawę radia w tych cenach grają podobnie.
Osobiście bardzo mi się podoba stylistyka radii JVC a i grają całkiem ładnie.
Nie będę polecał pioneera z 2 powodów nie przepadam za tą firmą (nie mówię że jest zła)
Po 2 pewnie mnóstwo osób jeszcze napisze „bierz pioneera bo jest najlepszy”
Jeśli ci nie zależy aż tak na mp3 to polecał bym właśnie jakąś alpine choć na dobrą sprawę radia w tych cenach grają podobnie.
Nie będę polecał pioneera z 2 powodów nie przepadam za tą firmą (nie mówię że jest zła)
tez wlasnie podooba mi sie stylistyka JVC dlatego w tej firmie chciałbym coś kupićmag2k3 pisze:Miałem kiedyś JVC i byłem bardzo zadowolony, potem miałem alpine i zadowolenie wzrosło jeszcze bardziej.