Witam,
mam nadzieje, że w dobrym dziale dodałem temat.
Z racji tego, że po poprzednim aucie zostało mi nagłośnienie, postanowiłem sprawdzić się z próbą zabudowy tweeterów w trójkątach lusterek.
Potrzebne rzeczy:
-głośniki i trójkąty lusterek
-pierścienie do głośników (najlepiej z mdfu, ja wykorzystałem rurkę pcv)
-klej typu superglue (potrzebny do przyklejenia dystansów i pończochy)
-żywica poliestrowa z matą szklaną (dostępna w castoramie)
-szpachla do tworzyw sztucznych (dostępna w castoramie)
-papier ścierny (ja użyłem 100, 280, 400, 800)
-benzyna ekstrakcyjna
-nożyk do tapet
-nożyczki
-dwa najtańsze pędzle do nakładania żywicy
-mała szpachelka plastikowa (ja używałem gumowej)
-pończocha, rajstopa
-maseczka ochronna (do szlifowania) i rękawiczki chirurgiczne (do klejenia)
-materiał wykończeniowy. Ja postawiłem na spray z montany który nadał bardzo delikatną strukturę.
Zaczynamy od ukierunkowania dystansów w aucie w odpowiedni sposób. Robimy to w aucie, aby potem nie było rozczarować, że nie jest tak jak powinno być.
Potem dobrze naciągamy pończochę uważając aby jej nie uszkodzić i kropelką przyklejamy na krawędziach i na dystansie. Nadwyżkę materiału odcinamy.
Następnie rozrabiamy żywicę, smarujemy pończochę tak aby była cała nasiąknięta.
Docinamy kawałki maty szklanej i po około dwóch godzinach przystępujemy do wyklejania maty wraz z żywicą.
Po dobie docinamy krawędzie ze zbędnej maty i możemy całość przeszlifować papierem 100 (koniecznie używaj maski !)
Powierzchnie odtłuszczamy, przygotowujemy szpachlę i ją nakładamy.
Czekamy ok 40min i powierzchnię można szlifować. Zaczynamy od papieru 100 kończąc na 800. Podczas szlifowania zwracamy uwagę, aby żaden dołek, czy ryska nie została. Najlepiej pracować przy mocnej lampie i kontrolnie spojrzeć co jakiś czas pod światło.
Gdy mamy już pewność, że panele są idealnie gładkie, odtłuszczamy powierzchnię i nakładamy lakier.
Efekt końcowy.
Kosztorys:
-dwa pędzle 5zł
-szpachla 15zł
-żywica 26zł
-klej superglue 2,50zł
-papiery ścierne posiadałem wszystkie 0zł
-lakier 18zł
Mam nadzieję, że komuś się przyda Z racji, że robiłem to pierwszy raz, wiedzę swoją czerpałem z różnych stron internetowych.
Miłego odsłuchu,
pozdrawiam
Zabudowa tweeterów golf mk4 by kolkinson (fotoporada)
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- kolkinson
- po prostu kołek
- Kontakt:
viewtopic.php?f=87&t=364247" onclick="window.open(this.href);return false; - mk2 cultowo i klasycznie
Elegancko Ci to wyszło
Wydaje pieniadze, których nie mam, na tuning, którego nie potrzebuje, by podobac sie ludziom, których nie znam.
VW Golf mk2 Pasadena by Grz3sio
VW Golf mk2 Pasadena by Grz3sio
- InDaFace
- Nowicjusz
Efekt fajny.Pracy w zasadzie nie tak dużo.W wolnym czasie będzie w moim golfie.Pozdrawiam
- kolkinson
- po prostu kołek
- Kontakt:
Po ponad roku wszystko się trzyma na miejscu, nic nie pęka, wyglądają bardzo estetycznie w aucie
viewtopic.php?f=87&t=364247" onclick="window.open(this.href);return false; - mk2 cultowo i klasycznie