Jaka moc jest najlepsza do skrzyni 1200W/300wRMS
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Jaka moc jest najlepsza do skrzyni 1200W/300wRMS
1. Nie wiem jaki wzmacniacz dac dla głośnika 1200W 300RMS.
2.Jak to jest? czy wzmacniacz musi miec conajmniej 300RMS żeby w miare dobrze grał ten głośnik?
3.Kolejna sprawa nad którą się głowie to pasmo przenoszenia.w przypadku tego głośnika jest to 35Hz - 300Hz .Jakie są lepsze wartości i czy różnica jest słyszalna.
2.Jak to jest? czy wzmacniacz musi miec conajmniej 300RMS żeby w miare dobrze grał ten głośnik?
3.Kolejna sprawa nad którą się głowie to pasmo przenoszenia.w przypadku tego głośnika jest to 35Hz - 300Hz .Jakie są lepsze wartości i czy różnica jest słyszalna.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt sie 14, 2007 12:20 przez Karlos87, łącznie zmieniany 2 razy.
Lubię gdy murzyn bije w kokos
Jest ktoś kto zna odp na 2 pyt? Czy do głośnika mającego 1200W i 300RMS doskonale będzie pasował wzmacniacz który osiąga 300RMS ??
(ktoś mi powiedział że wzmacniacz powniniem miec połowe wartości niż głośnik<-prawda to?)
(ktoś mi powiedział że wzmacniacz powniniem miec połowe wartości niż głośnik<-prawda to?)
Ostatnio zmieniony wt sie 14, 2007 12:55 przez Karlos87, łącznie zmieniany 3 razy.
cięzko powiedzieć.
to zalezy jakim jesteś uzytkowniem.
czy słuchając muzyki jesteś w stanie usłyszeć zniekształcenia i odpowiednio zareagować. czy po prostu dajesz na maxa i jeszcze sie wsciekasz ze tak cicho.
osobiście słyszałem takiego goscia.
radyjko zasilało dwie trzydziestki w bagazniku. charczenie na maxa a ten siedzi se w najlepsze i się delktuje :O
już tłumaczyłem tutaj plusy teorii "mocniejszego niż głosnik wzmaka" nie kaz mi się powtarzac. po prostu poszukaj.
to zalezy jakim jesteś uzytkowniem.
czy słuchając muzyki jesteś w stanie usłyszeć zniekształcenia i odpowiednio zareagować. czy po prostu dajesz na maxa i jeszcze sie wsciekasz ze tak cicho.
osobiście słyszałem takiego goscia.
radyjko zasilało dwie trzydziestki w bagazniku. charczenie na maxa a ten siedzi se w najlepsze i się delktuje :O
już tłumaczyłem tutaj plusy teorii "mocniejszego niż głosnik wzmaka" nie kaz mi się powtarzac. po prostu poszukaj.
Nie chodzi mi o taki efekt że będize głośno+ zimny łokieć i wszyscy sie patrzą.absolutnie nie gardze tym.
Chodzi mi o czysty bass.Wydaje mi się że im więkrza moc tym bardziej znikome jest charczenie przy niegłośnym słuchaniu muzyki.
Chodzi mi o czysty bass.Wydaje mi się że im więkrza moc tym bardziej znikome jest charczenie przy niegłośnym słuchaniu muzyki.
Ostatnio zmieniony czw sie 16, 2007 12:21 przez Karlos87, łącznie zmieniany 2 razy.
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
a kto powiedział, że gain wogóle powinno się podkręcać na maxa.suaweq pisze:jak masz mało kasy to za 370złod irek 2 na elektrodzie kupisz 400 W rms carpower powinien ci wystarczyć ale nie ma co podkręcać gain bo przy graniu nim na maxa są duże zniekształcenia
Gain to nie jest pokrętło głośności, a ni wyznacznik mocy jaką oddaje wzmacniacz na głośniki.Nie wolno mylić Gaina z pokrętłem głośności w radiu.
Gain to czułość wejściowa wzmacniacza.
A wzmak ustawia się tak, że jak masz w radiu skalę glośności to dajesz na przykład 35 i wtedy kręcisz gainem na wzmaku, aż usłyszysz pierwsze zniekształcenia i cofasz gaina trochę w tył. To tak najprościej jeżeli chodzi o ustawianie wzmacniacza.
Karlos87, głośnik i skrzynię wybrałeś bardzo taką sobie, więc nic lepszego od Carpowera 1502 Ci tu nie potrzeba.
a zaproponowany wyżej Crunch to podobny wynalazk do Carpowera.
Mógłbyś kupic porządniejszy wzmacniacz do suba, np. taki: http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 7&pid=1445
ale po co skoro głośnik jest o dwie klasy gorszy. Pozdro.
hmm gorszy? JBL to raczej nie jest zła marka przynajmniej ja tak sądzę.Koszt takiej skrzyni jak wyzej na zdjeciu to około 550zł.Kubus20 pisze:ale po co skoro głośnik jest o dwie klasy gorszy. Pozdro.
Chciałbym sie zmieścić w przedizale cenowym do 1000zł
Ostatnio zmieniony pt sie 17, 2007 00:49 przez Karlos87, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
To zacznij czytać porządne fora Car Audio. JBL to nie jest porządna firma.Karlos87 pisze:hmm gorszy? JBL to raczej nie jest zła marka przynajmniej ja tak sądzę.Koszt takiej skrzyni jak wyzej na zdjeciu to około 550zł.
Chciałbym sie zmieścić w przedizale cenowym do 1000zł
No moze porządniejsza od Alphardów i Buszmenów. Zresztą nie chce mi się pisać po raz setny dlaczego.
Za 550zł napewno kupiłbyś coś lepszego. Co Tu już kłania się opcja szukaj.
Co do wzmacniacza pod tą skrzynię już uzyskałeś odpowiedź.