CB radio "recznikak" jaki zasieg?

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
paolo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

CB radio "recznikak" jaki zasieg?

Post autor: paolo » śr lip 20, 2005 15:07

Witam, czy ktos uzytkuje reczne CB radio? Chcialbym takie cos miec, ale montaz anteny na dachu i radia na stale w aucie nie odpowiada mi. Reczniaka zawsze moge wziasc do innego auta, albo na noc do domu :)
Interesuje mnie jaki jest zasieg odbioru/nadawania np takiego radia http://www.sonar.biz.pl/oferta.php?item=38&id=2 ?
Z gory thx za info.

Awatar użytkownika
mr_simon
..::INTRUDER::..
Kontakt:

Post autor: mr_simon » śr lip 20, 2005 15:36

Zasięg ręczniaka w lini prostej bez przeszkóg z mocą 4W to jakieś 5-7km przy dobrej propogacji nawet 15km, wożenie go w samochodzie bez zewnętrznej anteny to kiepski pomysł, będziesz mógł jedynie porozmawiać z tirowcem który będzie jechał przed albo za Tobą. A co do ręczniaka polecam Dragona. Więcej na ten temat znajdziesz tutaj: http://www.radio.org.pl/

Volskwagen - Das Auto.

Awatar użytkownika
paolo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: paolo » śr lip 20, 2005 16:08

tak tez myslalem ze w samochodzie w zamknietej przestrzeni bedzie krotki zasieg. ewentualnie jakas magnesowa antenka na trasy latwa w demontazu da egzamin?
Dzieki za info.
P.S. Tak patrze to drogie te dragony :) Co polecacie jak najtanszego? Ten Alan 37 nadaje sie do czegos? :) Kompletnie sie nie znam na tych parametrach. DZIEKI ! :pub:

Awatar użytkownika
mr_simon
Kontakt:

Post autor: mr_simon » śr lip 20, 2005 16:10

Antena na magnes jak najbardziej zda egzamin. Polecam

Volskwagen - Das Auto.

Awatar użytkownika
paolo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: paolo » śr lip 20, 2005 18:32

A jakiego reczniaka bys polecil? Interesuje mnie oczywiscie jak najtanszy :) Alan 37 kosztuje jakies 230 zlotych moze gdzies znajde taniej. Na jednej ze stacji szybkiej obslugi nie pamietam nazwy ale cos typu Norauto byly reczniaki jakies za 180 zlotych.
Ja nie wymagam zbyt wiele byle mozna bylo sie dogadac :)

Awatar użytkownika
mr_simon
Kontakt:

Post autor: mr_simon » śr lip 20, 2005 18:48

Jeżeli potrzebujesz najzwyklejszego ręczniaka to polecam ALANA 39 dobry ręczniak ale trochę "szumołap", jeżeli dysponujesz większą gotówką około 300zł to polecam Dragona SY101 naprawdę rewelacyjna przenośka, sam takiej używałem i byłem bardzo zadowolony do tego antena Bomber 50 MM i jest super. Poczytaj sobie trochę na stronie którą wyżej podałem.

Volskwagen - Das Auto.

Awatar użytkownika
kadet
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kadet » czw lip 28, 2005 10:08

paolo pisze:A jakiego reczniaka bys polecil? Interesuje mnie oczywiscie jak najtanszy :) Alan 37 kosztuje jakies 230 zlotych moze gdzies znajde taniej. Na jednej ze stacji szybkiej obslugi nie pamietam nazwy ale cos typu Norauto byly reczniaki jakies za 180 zlotych.
Ja nie wymagam zbyt wiele byle mozna bylo sie dogadac :)
Mialem kiedys 37 i musze powiedziec ze to bardzo dobre radyjko jednak na dzisiejsze czasy to radio ma jak dla mnie zbyt spore wymiary. A co do zasiegu to 7-10km. Duzo tez zalezy jakim sprzetem oraz warunkami dysponuje twoj rozmowca.

Awatar użytkownika
RoWeRs
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: RoWeRs » pt lip 29, 2005 02:24

IMHO ręczniak w aucie jest nieporęczny ;) duży i gdzie go odkładać, kula się albo wisi na kablach. Niektóre mają wyjście na mikrofon zewnętrzny. Jeśli ma być radio szybko wymontowane to może szuflada?
Antena ... zdecydowanie na zewnątrz auta, może być na magnesie jeśli nie chcesz dziurawić. Mimo iż magnes będzie droższy od uchwytu na rynnę czy inną krawędź auta to zapewnisz lepsze parametry do nadawania stawiając antenę w "głąb" dachu.

Pozdrawiam i udanych DXów :)

http://rowers.pl

Awatar użytkownika
paolo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: paolo » pt lip 29, 2005 09:18

bylem u nas w miescie w sklepie gdzie montuja CB, gosc ma spora wiedze tyle ze jakos zawsze sprawia wrazenie jakby robil ci laske ze odpowiada na jakies pytanie :/
Powiedzial ze dobry reczniak cos 430 zlotych, a duzo lepszy od takiego za 200-300 jest zwykly alan 100 za 250, niby wtyki do zapalniczki i tez mozna wyciagac, antena na magnes od 60 do 160. Wiec bedzie trzeba pomyslec ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”