Strzelający prawy Tweeter
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Siemanko wszystkim, kupiłem niedawno autko (toledo 1M) i już od początku w prawym głośniku strzela (nie charczy) przy głośniejszym słuchaniu a w trzech pozostałych tweetach elegancko. Głośnik wymieniony i dalej strzela. Radio zmienione i dalej tak samo. Głośniki są seryjne więc nie wiem o co kaman Może za dużo prądu idzie na ten jedyny głośnik ale to tylko moje domysły. Ktoś może miał podobną sytuację?
Kaczor
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Strzelający prawy Tweeter
A tam przypadkiem nie ma jakiegoś fabrycznego wzmacniacza, zwrotnicy ?
Boczek ściągałem i nic tam podejrzanego nie było ... kabel nie ruszany, oryginalna wtyczka.
Zapomniałem dodać że strzela tylko przy niskich tonach. Jak zminimalizuję bas to mogę praktycznie dojechać do końca 'volume' i jest dobrze
Zapomniałem dodać że strzela tylko przy niskich tonach. Jak zminimalizuję bas to mogę praktycznie dojechać do końca 'volume' i jest dobrze
Kaczor
-
- Forum Master
- Kontakt:
Wzmacniacz/zwrotnica zazwyczaj znajduje się w bagażniku, gdzieś w nadkolu. Jak odegniesz wykładzinę, to powinieneś go namierzyć, możliwe, że to jest sprawca całego zamieszania.
hmmm.... wydaje mi się, że kable idą tylko z radia bezpośrednio do głośników
Kaczor
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
ja bym sprawdził czy nie ma zwarcia na przewodach. Spotkałem przypadek gdzie była zwora na jednym kanale i tam właśnie tweeter strzelał...woofer grał normalnie
W zasięgu wzroku patrzyłem po kablu i był ok, a nie widzi mi się rozbierać pół deski. Będę musiał przełożyć to na wiosnę bo teraz to już za zimno troszku.
Kaczor
Przy wysokotonowym jest zwrotnica, albo raczej jej namiastka - to kondensator elektrolityczny. On będzie do wymiany, pewnie napuchł.
http://electropark.pl/837-thickbox/2200 ... tyczny.jpg
http://electropark.pl/837-thickbox/2200 ... tyczny.jpg
-
- Forum Master
- Kontakt:
Skoro nie masz wzmacniacza, to możliwe, że kondensator przy tweeterze faktycznie może uszkodzony, warto wymienić.
haaa, a jest rzeczywiście. Wymienimy zobaczymy napiszę po wymianie czy coś pomogło. pzdr
Kaczor
- kolkinson
- po prostu kołek
- Kontakt:
Ale skoro wymieniałeś głośnik to i kondensator który jest zamocowany przy samym głośniku (?)
viewtopic.php?f=87&t=364247" onclick="window.open(this.href);return false; - mk2 cultowo i klasycznie
-
- Forum Master
- Kontakt:
Tfu, a to mi umknęło Strzały to często pojawienie się prądu stałego, a strzela w tych samych utworach, zawsze w tym samym miejscu?
W sumie to tak. Kawałek techno/club zawsze strzela w momencie uderzenia basubogib184 pisze:Tfu, a to mi umknęło Strzały to często pojawienie się prądu stałego, a strzela w tych samych utworach, zawsze w tym samym miejscu?
Kaczor