Offtopic czyli raj dla spamerów
- Adalbert1702
- Użytkownik
A tak na marginesie...Jakiego producenta łożysk polecasz? Masz może numery(symbole) łożysk do Country? Muszę zacząć szukać a mam możliwość skorzystania z upustu więc chciałbym wybrać jak najtańszego dostawcę....
- kret077744
- Forum Master
tak jak jhosef napisał, skf lub fag. Sprawdzone i jeźdzone cały czas w innych samochodach. w moim country łożyska mam z tyłu takie same jak z przodu bo mam zwykłe piasty i zacisk tarczowy a nie bębny. Przy bebnach nie wiem jakie są łożyska.
Troche roboty jest przy nich, w tym programie gościu pokazał jak łatwo wprasować łożysko za pomocą pręta gwintowanego i podkładek, szkoda że nie pokazał jak wyciągnąc takie łożysko zapieczone z 20 lat.
Bo pranie młotem na pewno odpada. nieraz sie fajnie oglada jakieś patenty tylko życie weryfikuje jeszcze inne przypadki i mogą sie one wogole nie przydać bądź znikomo ułatwić robote.
Troche roboty jest przy nich, w tym programie gościu pokazał jak łatwo wprasować łożysko za pomocą pręta gwintowanego i podkładek, szkoda że nie pokazał jak wyciągnąc takie łożysko zapieczone z 20 lat.
Bo pranie młotem na pewno odpada. nieraz sie fajnie oglada jakieś patenty tylko życie weryfikuje jeszcze inne przypadki i mogą sie one wogole nie przydać bądź znikomo ułatwić robote.
Golf Country 4x4 1.9 TD AAZ
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=591164" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=591164" onclick="window.open(this.href);return false;
Stary sposób mechaników - spawara i obspawujesz bieżnię od środka.kret077744 pisze:pokazał jak wyciągnąc takie łożysko zapieczone z 20 lat.
Łożysk a) nagrzewa się porządnie b) po wystygnięciu obkórcza bieżnię i łatwiej je wyciągnąć co by nie powiedzieć, że samo wypadnie. Sprawdzałem ten sposób doświadczalnie w drugim mk2 gdzie łożyska po 33 latach nie chciały współpracować.
- Adalbert1702
- Użytkownik
A znasz może symbol numerowy tych łożysk> Ja też mam oryginalne łożyska a więc tarcze z przodu i bębny z tyłu. jednak nie zwróciłem uwagi jakie są tam łożyska. Chcę znaleźć po numerach u najtańszego sprzedawcy.
Zgadza się co do weryfikacji przez życie! Wiele rzeczy może nas zaskoczyć. Dlatego właśnie chciałbym zlecić wymianę tych łożysk w zaprzyjaźnionym warsztacie ale muszę mieć już łożyska.
Zgadza się co do weryfikacji przez życie! Wiele rzeczy może nas zaskoczyć. Dlatego właśnie chciałbym zlecić wymianę tych łożysk w zaprzyjaźnionym warsztacie ale muszę mieć już łożyska.
- Adalbert1702
- Użytkownik
Wstępnie już rozmawiałem i wiem ze chcą wymontować wahacze a łożyska wyprasować na prasie. Przy okazji sprawdzą lub wymienią "gumy" zawieszenia.Obiecali ze sprawdzą po zakończeniu zbieżność czy nic się nie zmieniło....
- kret077744
- Forum Master
Najlepsze że u mnie po poskładaniu i wtępnej zbieżności warsztatowej, wystarczyło tylko poprawić zbieżność i kąt lewego koła
niestety niskoprofilowe opony daje sie odczuć na dziurach. może na któryś rok wróce do 195-65-15 na ori felach.
niestety niskoprofilowe opony daje sie odczuć na dziurach. może na któryś rok wróce do 195-65-15 na ori felach.
Zamawiał ktoś gdzieś pokrowiec na koło zapasowe z nadrukiem ?
Ma ktoś projekt logo ?
Ma ktoś projekt logo ?
- kret077744
- Forum Master
http://allegro.pl/pokrowiec-oslona-na-k ... ml#thumb/5" onclick="window.open(this.href);return false;
na pw podesłałem wiadomosć od nich wzgledem projekty i koloru. bo to na stronie nie jest wogóle podobne do tego co ma być.
Mi przysłali taki projekt, ale kolor musisz dobrać sobie sam - cmyk. Jako że masz kolor niebieski, najbliższy "prawdy" to ral 5002.
Cena 150zł.
Za tyle można wyrwać ładną sztywną osłonę, polakierować, zamówić naklejki i masz na wieki. (oczywiście nic gotowego - trzeba porzeźbić )
na pw podesłałem wiadomosć od nich wzgledem projekty i koloru. bo to na stronie nie jest wogóle podobne do tego co ma być.
Mi przysłali taki projekt, ale kolor musisz dobrać sobie sam - cmyk. Jako że masz kolor niebieski, najbliższy "prawdy" to ral 5002.
Cena 150zł.
Za tyle można wyrwać ładną sztywną osłonę, polakierować, zamówić naklejki i masz na wieki. (oczywiście nic gotowego - trzeba porzeźbić )
Dzięki kret077744, W sztywnej osłonie nie podoba mi się niestety chrom/nierdzewka a malowanie tego odpada a plastikowej obudowy nie dostane w takich rozmiarach . Co do koloru tak jak mailu niebieskie miały chyba naklejki jak i napis na osłonie zielony Choć niebieski bedzie lepiej wyglądał .
- kret077744
- Forum Master
Jak naklejki masz zamiar zaaplikować to bym kolor juz zrobił zgodnie z nimi. jeśli nie to faktycznie niebieskie napisy będą lepiej wyglądać.
O kod zielonego koloru pytaj agencję z torunia.
O kod zielonego koloru pytaj agencję z torunia.
- Adalbert1702
- Użytkownik
Mi też się wydaje że sztywna osłona na koło zapasowe nie jest zbyt ciekawa...ale to tylko moje zdanie.Sam jeżdżę bez osłony (mimo że mam oryginał), bo uważam że koło z alu felgą jest tak ładne ze daje całemu tyłowi dodatkowego "splendoru"! W TVN Turbo pokazywali jak można dorobić pokrowiec z nieprzemakalnego materiału.... Załączam zdjęcie!
- Adalbert1702
- Użytkownik
No i znowu potrzebuję Waszej pomocy (opinii)!
Łożyska kół wymieniłem ale nadal i wciąż mam "mrowienie" w trakcie jazdy. Dodam ze opony sprawdzone i koła wyważone!
Odczucia są takie że w trakcie jazdy czuć na pedale sprzęgła i dźwigni zmiany biegów dość intensywne mrowienie-takie drgania. Są one również odczuwalne na podłodze kierowcy i pasażera. Jeśli tylko wysprzęgle lub wrzucę na luz (w trakcie jazdy) to te drgania znikają !
Wyczuwalne są już przy obrotach silnika-tak od 1500-2000 obrotów a przy wyższych jeszcze bardziej....Oczywiście tylko w trakcie jazdy!
Teraz pytanie; co może być przyczyną? Gdzie szukać zanim rozłożę cały układ jezdny i napędowy na części???
Moje podejrzenia obejmują skrzynię biegów (łożyska)-chociaż nie słychać żadnych podejrzanych dźwięków a biegi wchodzą prawidłowo!
Podejrzane jest też samo sprzęgło które od nowości nie było wymieniane i tulejka wałka sprzęgłowego tym bardziej że wyraźnie słyszę zmianę barwy dźwięku przy puszczaniu sprzęgła....
Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Może jakieś wnioski i podpowiedzi naprowadzą mnie na to gdzie szukać problemu?
Łożyska kół wymieniłem ale nadal i wciąż mam "mrowienie" w trakcie jazdy. Dodam ze opony sprawdzone i koła wyważone!
Odczucia są takie że w trakcie jazdy czuć na pedale sprzęgła i dźwigni zmiany biegów dość intensywne mrowienie-takie drgania. Są one również odczuwalne na podłodze kierowcy i pasażera. Jeśli tylko wysprzęgle lub wrzucę na luz (w trakcie jazdy) to te drgania znikają !
Wyczuwalne są już przy obrotach silnika-tak od 1500-2000 obrotów a przy wyższych jeszcze bardziej....Oczywiście tylko w trakcie jazdy!
Teraz pytanie; co może być przyczyną? Gdzie szukać zanim rozłożę cały układ jezdny i napędowy na części???
Moje podejrzenia obejmują skrzynię biegów (łożyska)-chociaż nie słychać żadnych podejrzanych dźwięków a biegi wchodzą prawidłowo!
Podejrzane jest też samo sprzęgło które od nowości nie było wymieniane i tulejka wałka sprzęgłowego tym bardziej że wyraźnie słyszę zmianę barwy dźwięku przy puszczaniu sprzęgła....
Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Może jakieś wnioski i podpowiedzi naprowadzą mnie na to gdzie szukać problemu?
- kret077744
- Forum Master
Adalbert1702, możliwości jest wiele...
Zaczałbym od łacznika elastycznego, poduszek skrzyni i silnika, potem niestety podjał bardziej radykalne kroki i wyjął skrzynie.
To że na pedale czuc mrowienie to normalne w 020 bo tam nie ma łożyska oporowego a wałek atakujący słoneczko.
Jesli drgania znikają po wrzuceniu na luz to coś sie w skrzyni musi dziać. Obstawiałbym któreś łożysko, ale to tylko moje podejrzenie.
Co do osłony ze zdjęcia to własnie takie sprzedają plandeki4x4.pl a ja ich poprosiłem o zrobienie wzoru jak wyżej.
też macie te dolne odblaski ??
bo ja po remoncie jakos o nich zapomniałem i zbytnio chyba nie bede ich przyklejał.
Zaczałbym od łacznika elastycznego, poduszek skrzyni i silnika, potem niestety podjał bardziej radykalne kroki i wyjął skrzynie.
To że na pedale czuc mrowienie to normalne w 020 bo tam nie ma łożyska oporowego a wałek atakujący słoneczko.
Jesli drgania znikają po wrzuceniu na luz to coś sie w skrzyni musi dziać. Obstawiałbym któreś łożysko, ale to tylko moje podejrzenie.
Co do osłony ze zdjęcia to własnie takie sprzedają plandeki4x4.pl a ja ich poprosiłem o zrobienie wzoru jak wyżej.
też macie te dolne odblaski ??
bo ja po remoncie jakos o nich zapomniałem i zbytnio chyba nie bede ich przyklejał.