Golf II duże spalanie 1.3 wtrysk
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam Panowie, jak w temacie mam problem ze spalaniem mojego golfa który ostatnio spalił 9 litrów na 70 kilometrów, przepraszam ale się nie znam to mój pierwszy samochód aczkolwiek nie wydaje mi się żeby ta pojemność tyle zdołała palić. Czy to normalne ? Kupiłem samochód z takim silnikiem z myślą o w miarę ekonomicznej jeździe, a tu ok 11 litrów na 100km. Niestety nie stać mnie na utrzymanie auta w którym za przejazd 100 kilometrów będę zmuszony zapłacić 60zł. Proszę pomóżcie, jeżeli to nie normalne to poradźcie co może być przyczyną takiego wyniku. Z góry dzięki.
Pzdr Maniek
Pzdr Maniek
- Ł-u-k-a-s-z
- Gadatliwa bestia
troche duzo pali ,pierwsze to świece do sprawdzenia i kable ,potem zapłon ustawić ,
niestety na cuda nie licz,jak dużo po mieście smigasz to 9-10 litrów może spalić ,jeszcze zima idzie,ja tak obliczałem to na 100 km musze za 50 zeta zalać miasto-trasa :crazy:druga sprawa to wszyscy myśla ze jak wtrysk to odrazu 5 spali,to jest starożytny wtrysk ,mieszanka idzie cały czas na wszystkie wtryski ,wiec taki wtrysk nie wtryskmaniek112 pisze:upiłem samochód z takim silnikiem z myślą o w miarę ekonomicznej jeździe, a tu ok 11 litrów na 100km. Niestety nie stać mnie na utrzymanie auta w którym za przejazd 100 kilometrów będę zmuszony zapłacić 60zł.
- Paweł Marek
- V.I.P.
maniek112, po pierwsze jeśli piszesz o spalaniu to musisz określić w jakich warunkach, w korkach może tak wyjść, przy jeździe mieszanej napewno powinno być koło 8 litrów. Ale przyczyn podwyższonego spalania jest tyle ile części w aucie. Trzeba je zdiagnozować.Więc zastanów się co jesteśw stanie sam zrobić, chyba niewiele skorozdajasz takie ogólne pytania. W świeżo zakupionymaucie powinieneś zmienić świece kable kopułkę,olej w silniku i pasek rozrządu.A potem dalsze obserwacje i diagnoza:kontrola pracy sondy lambda, przepływomierza, czujnika temperatury płynu itd. Nie masz się co zamartwiać jeśli silnik jest w jakim takim stanie to dużo kasy na naprawę nie wydasz - ale wkład własny na początek musi być.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: Golf II duże spalanie 1.3 wtrysk
No właśnie ap ropo czujnika temperatury wody to chyba on jest winny takiemu spalaniu, ponieważ cos szwankuje tzn strasznie duże obroty mam na oko, a raczej ucho bo niemam obrotomierza. Nawet jak rano przejeżdżam ok 8 kilometrów to dalej wysokie są jakby ssanie cały czas było włączone nawet jak mu przycisnę. Ale co dziwne to wskazówka podnosi się po za pole zimnego silnika. A tak wogule to jak ten czujnik się zmienia, trzeba płyn spuszczać ?
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Najlepiej wymienic ten niebieski czujnik o którym piszesz koszt dobrego nie made in tajwan to okolo 70-80zł i spokoj. Nie trzeba płynu spuszczac. Na zimnym silniku zdejmujesz metalowy polpierscien co go trzyma troche plynu wyleci, potem wyjmujesz wstawiasz drugi i wsio. Tylko nie odkrecaj korka od wlewu plynu chlodzacego bo wtedy podcisnienie w ukladzie zniknie i wywali ci troche wiecej plynu. Sprawdz swiece w jakim stanie bo moze czasami zeswirowac przeplywomierz i wtedy dawkuje jak szalony a i wyciagnij kostke od sondy lambda i zobacz ile ci bez niej pali, u mnie pali mniej niz z ta sonda. Poza tym staraj sie szybko przelaczac biegi bo palowanie na wysokich obrotach zwieksza spalanie a jak jeszcze masz 4 skrzynie to niestety swoje wezmie ten silnik.
VW-i jedziesz dalej :)
Nie no mam 5 skrzynie na szczęście, a jak ten czujnik się nazywa dokładnie i gdzie można go kupić ? bo te co na allegro znajduje to po 20 zł są, a i gdzie ta wtyczka sondy jest ??
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Wtyczka od sondy lambda powinna byc kolo końca listwy wtryskowej w kierunku kabiny po prawej stronie od przepustnicy. Jest szeroka dosyc. To jest niebieski czujnik temp. plynu chlodzacego:) w kazdym sklepie motoryzacyjnym dostaniesz tylko poprosic trzeba o jakis dobrej jakosci nie badziewie za 10 - 20zl.
Witam ponownie wymieniłem ten czujnik od ssania ale to nie to (nawet jak zewrę przewody te idące do czujnika to obroty spadają ale wciąż są za wysokie) i tu się pojawia moje pytanie : Co w tym silniku odpowiada za ustawianie obrotów ? Nie znam się specjalnie ale wydaje mi się, że silniczek krokowy, czy to może być jego wina ?
-
- Użytkownik
Tutaj nie ma silnika krokowego. Jest przepustnica. A za obroty odpowiada niebieski czujnik temperatury. Co do regulacji obrotów to poszukaj na forum jest schemat regulacji na przepustnicy
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Po pierwsze zeby ustawic prawidlowe obroty wymontuj i wyczysc cala przepustnice zeby potem nie bylo niespodzianek typu zgasnie lub ma za duze obroty. Potem mozesz sie brac za ustawienie. Nie ma zadnego krokowca jest srubka na kluczyk 8 i plaski srubokręt po lewej stronie przepustnicy.