Prosilbym o wyjasnienie co to za czujniki pod nr 1 i 2 i do czego dokladnie sa podlaczone bo brakuje mi tego kawalka wiazkzi
to samo tyczy sie rowniez elementu zaznaczonego czerwona strzalka, wg etki bialy jest do wersji z klima ( klime usunalem tak wiec chyba nie musze go podlaczac? ) i tu rowniez pytanie do czego je podlaczyc
1.8 GX co to za czujniki
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
1.8 GX co to za czujniki
w pierwszym obrazku te elementy odpowiadają za cisnienie paliwa. One przepuszczają paliwo w obieg gdy paliwa juz wystarcza.. Wydaje mi sie że może to iść do ECU i zarządzać tym że gdy włączas kluczyk na pozycja zapłon, paliwo się nabija do paru bar i te czujniki wyłączają pompe bo cisnienie jest a silnik nie pracuje wiec nie zużywa paliwa wiec paliwo jest nie potrzebne.. Tak mi sie przynajmniej wydaje... a jak to na schematach wygląda to sorki nie wiem.
Drugie foto to elektrozaworki od podcisnienia do filtra węglowego. Gdy samochód chodzi mają się zamknąć by nie dbrały lewego powietrza, gdy samochód stoi to zaworki mają byc otwarte żeby opary paliwa wypuszczał do atmosfery przez filtr.. taka funkcja ECO co jak nie jesteś ekologiem ci jest nie potrzebna.
Drugie foto to elektrozaworki od podcisnienia do filtra węglowego. Gdy samochód chodzi mają się zamknąć by nie dbrały lewego powietrza, gdy samochód stoi to zaworki mają byc otwarte żeby opary paliwa wypuszczał do atmosfery przez filtr.. taka funkcja ECO co jak nie jesteś ekologiem ci jest nie potrzebna.
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
Mam 1,8 GX, odpowiem:
numer 2 to elektrohydrauliczny nastawnik cisnienia paliwa w rozdzielaczu paliwa - sterowany sygnałem z ECU, który formuje sygnał na podstawie sygnału z sondy lambda. Nastawnik odpowiada za prawidłowy skład mieszanki. Ustala ciśnienie w dolnych komorach rozdzielacza. Jest to najważniejszy nastawnik w układzie KE-Jetronic.
Ten elektrozaworek zaznaczony czerwoną strzałka odpowiada za utrzymywanie obrotów biegu jałowego na odpowiednim poziomie, gdy przepustnica jest zamknieta (pedał gazu puszczony). Służy do dodatkowego stabilizowania obrotów biegu jałowego, aby w czasie działania pompy wspomagania lub załączenia klimy nie spadły za nisko (np. mocno skręcone koła). Jest to tzw dodatkowy baypass przepustnicy, ale sterowany elektronicznie w odróznieniu od podstawowego, mechanicznego baypassu na przepustnicy ustalającego obroty biegu jałowego (śruba)
numer 1 to membranowy przełącznik cisnieniowy odpowiadający za odprowadzenie par paliwa do filtra z węglem aktywnym (najmniej ważne w całym układzie).
PS. Widzę, żę trochę zapuszczony ten układ i połatany, a w jego przypadku ważna jest szczelność.
Czy coś jeszcze wyjasnić?
Ten elektrozaworek zaznaczony czerwoną strzałka odpowiada za utrzymywanie obrotów biegu jałowego na odpowiednim poziomie, gdy przepustnica jest zamknieta (pedał gazu puszczony). Służy do dodatkowego stabilizowania obrotów biegu jałowego, aby w czasie działania pompy wspomagania lub załączenia klimy nie spadły za nisko (np. mocno skręcone koła). Jest to tzw dodatkowy baypass przepustnicy, ale sterowany elektronicznie w odróznieniu od podstawowego, mechanicznego baypassu na przepustnicy ustalającego obroty biegu jałowego (śruba)
numer 1 to membranowy przełącznik cisnieniowy odpowiadający za odprowadzenie par paliwa do filtra z węglem aktywnym (najmniej ważne w całym układzie).
PS. Widzę, żę trochę zapuszczony ten układ i połatany, a w jego przypadku ważna jest szczelność.
Czy coś jeszcze wyjasnić?
- Domier
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
1.8 GX co to za czujniki
Wow takiej rzeczowej wypowiedzi oczekiwalem. Dziekuje.
Co do zdjec to podgladowe z internetu, moj jest calkowicie szczelny i wyglada jak trzeba.
jezeli moge jeszcze zapytac jak dokladnie podlaczyc nastawnik cisnienia bo tego elementu wiazki mi brakuje i przydaloby sie info albo jakis schemat jak to wpiac do eku i tak samo na temat elektrozaworka. Bede bardzo wdzieczny za pomoc bo auto juz widac ze chce wyjechac
PS jeszcze pytanie jaki dac przekaznik pompy paliwa?
Co do zdjec to podgladowe z internetu, moj jest calkowicie szczelny i wyglada jak trzeba.
jezeli moge jeszcze zapytac jak dokladnie podlaczyc nastawnik cisnienia bo tego elementu wiazki mi brakuje i przydaloby sie info albo jakis schemat jak to wpiac do eku i tak samo na temat elektrozaworka. Bede bardzo wdzieczny za pomoc bo auto juz widac ze chce wyjechac
PS jeszcze pytanie jaki dac przekaznik pompy paliwa?
Niestety moja wiedza aż tak wielka nie jest :-P
Co do podłączenia tych elementów nie pomogę, bo trudno o schematy, ale na chomiku masz do ściągnięcia "poradnik serwisowy nr 2/2005 i 3/2005" właśnie traktujący o KE-Jetronicu. Co prawda na przykładzie mercedesa, ale wiele rzeczy jest zgodnych. Może pomoże też to:
http://members.home.nl/alien01/auto/Vw% ... Repair.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie straszę, ale zeby ten układ chodził wzorowo czeka cię dużo pracy i finalnie ustawienie silnika u kogoś, kto ma to w jednym palcu - sam tego nie zrobisz. Zalecam też wymianę sondy lambda na porządną, bo połączenie niesprawnej sondy lambda z wtryskiem mechanicznym przyprawia o nocne koszmary
http://members.home.nl/alien01/auto/Vw% ... Repair.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie straszę, ale zeby ten układ chodził wzorowo czeka cię dużo pracy i finalnie ustawienie silnika u kogoś, kto ma to w jednym palcu - sam tego nie zrobisz. Zalecam też wymianę sondy lambda na porządną, bo połączenie niesprawnej sondy lambda z wtryskiem mechanicznym przyprawia o nocne koszmary
- Domier
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
1.8 GX co to za czujniki
dzieki wielkie, na szczescie silnik chodzil w moim poprzednim aucie tak wiec wiem ze nie potrzebuje regulacji, do tego sonda lambda nowa tak wiec mysle ze jak podlacze brakujace wtyczki to bede gralo. Dzieki raz jeszcze