Witam
Podpinam się pod temat.
Kupiłem we wrześniu MK2 1.6 automat na gaźniku 2E-E tzw. Ecotronic (silnik PN). Auto pali mi w mieście ok 14l/100km! Dodam że jeżdżę bardzo delikatnie, skrzynia chodzi idealnie i już przy 45km/h potrafi wrzuci 3 (i ostatni dla tej skrzyni:)) bieg i leci sobie na bardzo niskich obrotach więc nie wiem skąd to spalanie????
Wcześniej miałem MK2 identyczny silnika (oba 1991r) w manual'u i pali mi w mieście 7/100 max. rozumiem że automat spali trochę więcej ale to więcej powiedzmy 1-2l czyli w 9 powinienem się zamknąć.
Auto nie posiada i nigdy nie miało instalacji LPG
W aucie wymienione i sprawdzone: nowy olej, kopułka(BOSCH), palec rozdzielacza (BOSCH), świece (BOSCH),kable (BERU) filtr paliwa, filtr powietrza, termostat, kompresja na wszystkich garach ok. 12atm.
Auto nie ma problemów z odpalaniem, zarówno na zimnym jak i ciepłym pali od strzała, wolne obroty są ok. Nie dusi się nie szarpie, czuć że ma moc, skrzynia chodzi płynnie nic nie szarpie.
Temperaturę osiąga prawidłową, oba czujniki temperatury były sprawdzane woltomierzem i są sprawne.
Zużycie oleju, od kiedy go mam przejechałem 3000km, na bagnecie ubyło 1/3 pola między min a max, więc w normie jak na ten rocznik.
O przebiegu nie będę pisał bo to co wskazuje licznik pewnie poprzedni właściciele korygowali nie raz.
W związku z powyższym moje podejrzenia padają na:
1. Sonda lambda
2. Komputer
3. Gaźnik
1. sonde lambda raczej bym też wykluczał, odczyty na woltomierzu są w miarę prawidłowe, tzn. na nagrzanym silniku napięcie oscyluje w zakresie 0.2-0.8V w miarę dynamicznie.
Dla testu przejechałem 100km z odpiętą sondą (podobno komputer przy braku sygnału z sądy bierze wartości uśrednione, więc gdyby była uszkodzona to spalanie powinno spaść na odpiętej sondzie?) i spalanie się nie zmieniło, żadnej różnicy.
2. komputer sprawdzony przez złącze diagnostyczne, systemem błyskowym , żadnych błędów nie pokazuje. To także mnie utwierdza o sprawnej sądzie bo inaczej chyba powinien wyskoczyć numer błędu z sondy lambdy?
3. Zostaje mi gaźnik, nie mam pojęcia jak go sprawdzić i co może być popsute????
jedyne co dziwnego zauważyłem to kiedyś stałem i rozmawiałem z 20 minut z kolegą, a stacyjkę miałem przekręconą w pozycji pierwszej, wtedy tam przy gaźniku bzyczy jakieś ustrojstwo.
i tak po 20 minutach stania zaczęło śmierdzieć świeżą benzyną, a auto zapaliło dopiero po kilku sekundach (prawdopodobnie zalał się gaźnik). Wnioskuje z tego że jeżeli na postoju przy przekręconym kluczyku i tym brzęczeniu gaźnika gdzieś tam się leje paliwo i może podczas jazdy też gdzieś się leje dodatkowe paliwo do gaźnika które jest spalane???
POMOCY, jakieś konkretne rady?
Auto kupiłem licząc na dość ekonomiczną jazdę (po doświadczeniach z tym samym silnikiem PN) w poprzednim MK2 z manualem, liczyłem na nieco większe spalanie, ale na NIECO a nie na dwukrotnie większe!!
Tylko proszę bez komentarzy w stylu że ten model tak ma i tak ma palić, miałem MK2 i audi 80 B3 z silnikiem PN i oba paliły w mieście 7-8l/100 a na tracie przy prędkości 90kmh 5.5l/100km. Jak czytam że ktoś wypisuje że te modele tak pala bo trafił jeden z drugim na dojechane gazem egzemplarze to ręce opadają, widać nie jeździli nigdy sprawnym