Problem z obrotami na zimnym silniku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Tak jak w temacie. Były upały i silnik prawie luks chodził teraz jest zimno na dworzu i obroty silnika falują. silnik 1.6 RP. Może trzeba założyć jakiś podgrzewacz do powietrza.
Problem z obrotami na zimnym silniku :(
Silnik 1.6 miał najczęściej oznaczenie PN (na gaźniku), a RP to 1.8 na monowtrysku.
W kolektorze dolotowym jest podgrzewacz - tzw. jeż. Sądzę, że nie powinien się zepsuć. Stawiałbym raczej na problemy z gaźnikiem, bo one się stosunkowo często psują. mają masę różnych membran i podciśnień, które się raz dwa pieprzą.
W kolektorze dolotowym jest podgrzewacz - tzw. jeż. Sądzę, że nie powinien się zepsuć. Stawiałbym raczej na problemy z gaźnikiem, bo one się stosunkowo często psują. mają masę różnych membran i podciśnień, które się raz dwa pieprzą.
Jeśli się pomyliłem, to kulturalnie zwróć mi uwagę. Wiem, że nie jestem nieomylny.
Niedrogi warsztat Łódź - pisz PW
zmieniłem gaźnik i jest tylko ten problem z odpalaniem na zimnym silniku.
gdy odetkam ten wężyk to samochód pracuje na wysokich obrotach ale równo.
gdy włożę ten wężyk na swoje miejsce samochód spada na obrotach i gaśnie
gdy włożę ten wężyk na swoje miejsce samochód spada na obrotach i gaśnie
Wężyk jest od przepływonierza - zależnie od podciśnienia w kolektorze otwiera lub zamyka dopływ ciepłego powietrza znad kolektora wydechowego.
Falowanie często jest spowodowane zabrudzeniem przepustnicy i silniczka krokowego. wyczyść je i zobacz co się będzie działo. Może być też problem z czujnikiem temperatury.
A tak z innej beczki, to po co zostawiłeś mechaniczną pompę?
Falowanie często jest spowodowane zabrudzeniem przepustnicy i silniczka krokowego. wyczyść je i zobacz co się będzie działo. Może być też problem z czujnikiem temperatury.
A tak z innej beczki, to po co zostawiłeś mechaniczną pompę?
Jeśli się pomyliłem, to kulturalnie zwróć mi uwagę. Wiem, że nie jestem nieomylny.