Problemu z odpaleniem z rozrusznika golf II 1.3
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Mam od nie dawna problem z odpaleniem z rozrusznika, rozrusznik wszystko ładnie kreci a silnik nie chce załapać, tak się dzieje od czasu do czasu, ale na "pych" pali od razu. Potem można zgasić i już z rozrusznika odpali. Dodam ze golf jest zagazowany, a nie przyszło mi do głowy żeby wtedy jak nie chce zapalić to spróbować go na gazie odpalić bo się tak da i wtedy mogło by to wskazywać na pompkę paliwa. Podobno może być to pompka paliwa, stary znajomy kiedyś tez miał podobny problem w golfie że z rozrusznika nie chciał palić a na pych palił i że chyba po tej wymianie pompki problem ustał. Doradźcie coś:)
jezeli ci nie chce odpalic to po przekreceniu kluczyka sluchaj czy pompka robi bzzzzzyt jesli robi to pompa podaje. moim zdaniem cos z zaplonem iskra jest nie tak
Może przekręć kluczyk tak żeby zapaliły się kontrolki i spróbuj odpalić podłączając prąd bezpośrednio do rozrusznika, jeśli odpali to przyczyna może być w kostce stacyjki. Druga sprawa to rozrusznik gdyby miał kiepskie szczotki lub siedział na tulejkach to pobór prądu może być tak duży że brakuje go na cewkę i świece.
No ok, przy najblizszej okazji to sprawdze jak mi sie znowu tak zrobi, Ale z tym prądem to tez mozna sprawdzic poprzez wykrecenie swiecy wtedy jak nie chce odpalic i po prostu zobaczyc czy jest dosyc dobra iskra.
Ja tak miałem w 1,3 NZ, że nie odpalał z rozrusznika (może po 5-6 minutach piłowania co chwilę z gazem w podłodze) a z pychu zawsze - czujnik temperatury był walnięty i chyba dawka rozruchowa paliwa była zła - zalewał go, na gazie palił. Na pych chyba nie ma korekcji dawki rozruchowej na zimnym - dlatego odpala.
Nie napisałem rozwiązania
Z racji, że jeździłem na gazie zmostkowałem sobie ten czujnik do przełącznika w kabinie i miałem dwa położenia - full ciepło = odpalanie latem i full zimno - zamknięty obwód = odpalanie zimą. Potem na lpg i tak wskazanie czujnika nie miało znaczenia. Wiem, że druciarstwo ale działało.
Nie napisałem rozwiązania

Z racji, że jeździłem na gazie zmostkowałem sobie ten czujnik do przełącznika w kabinie i miałem dwa położenia - full ciepło = odpalanie latem i full zimno - zamknięty obwód = odpalanie zimą. Potem na lpg i tak wskazanie czujnika nie miało znaczenia. Wiem, że druciarstwo ale działało.
No Ciekawe ale ja tak nie będę kombinował:) ale nie chcial mi odpalac na cieplym. Czujnik temp. mam dobry
Panowie, a jak odpali mi na gazie, to czyli mogę wykluczyć stacyjke i słaby prąd na cewki?
Jak odpala na zimnym a na ciepłym nie to właśnie za bogata dawka troche w skrócie napisałem...
to jak za bogata to czujnik czy co bo juz sie pogubiłem. No, kurde ale jak po takim kreceniu az aku padnie go zaleje, a na pych poznije no od razu lapie po przepchaniu moze metr.