Stukot silnika i problem z odpaleniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
krisLLU
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: krisLLU » wt maja 17, 2016 23:10

Witam, pacjent golf ii 90r. NZ 1.3kat ben+gaz II gen.. Dzisiaj podczas jazdy słyszałem taki szum z komory silnika(taki jaki jest powyżej 80km/h z 3tyś. obrotów), lecz przy prędkości od 40km/h). Obstawiałem, że może oleju za mało w skrzyni biegów, bo troszkę się poci od spodu. Niestety w pewnym momencie usłyszałem takie walenie/stukot z okolic silnika/skrzyni nie ważne czy podczas jazdy czy podczas postoju tak samo z wciśniętym jak i puszczonym sprzęgłem. Po czym zgasiłem silnik i z problemem odpaliłem. Gdy zajechałem do domu nie dało rady odpalić tak jakby za duży opór(akumulator podładowany ma 1,5 roku, a rozrusznik wymieniony na nowy dzisiaj). Dodam jeszcze, że już od jakiegoś czasu bywały problemy z zawieszaniem się rozrusznika(był regenerowany+ wymieniana tulejka w skrzyni) i nie dało się odpalić z wciśniętym sprzęgłem. Teraz jak udało mi się ledwo odpalić to słychać takie cmokanie/cykanie gdzieś w silniku od strony skrzyni-tylko nie wiem czy to nie układ chłodzenia, bo już wcześniej z rana puki się nie zagrzał to takie cmokanie było. Nie wiem, może sprzęgło się rozsypało i dlatego nie ma mocy przekręcić wałem. Może ktoś się znajdzie mądrzejszy i pomoże.

Bez Krzycha i młota, to nie robota :)

Awatar użytkownika
krisLLU
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: krisLLU » śr maja 18, 2016 21:26

Auto uruchomione, nowy rozrusznik był trefny, teraz wymieniony i kręci jak nigdy :bigok: . Apropo tego stukotu to obstawiam, że posypał się środek w rozruszniku(możliwe, że podczas jazdy wysunął się bendiks i kręcił się z kołem zamachowym). Pozdrawiam, temat do zamknięcia.

Bez Krzycha i młota, to nie robota :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk2 (1983 - 1992)”