Po tym jak wymieniłem rozrząd w golfie silnik wydaje dziwne odgłosy.
Jest to coś w stylu wycia i strzykania/trzeszczenia. Odgłos ten jest wyraźnie słyszalny gdy silnik ma obroty troszeczkę przekraczające 1000.
Wcześniej odgłos ten słyszalny był naprawdę sporadycznie, po wymianie paska rozrządu i napinacza znacząco się nasilił.
Na pewno nie jest to pompa wody ani alternator, sprawdzałem ze ściągniętym paskiem osprzętu.
Wydaje mi się że odgłos ten dochodzi z okolic wałka pośredniego.
Dorzucam film. Wyraźnie go słychać od 7 do 10 sekundy.
[youtube][/youtube]
Co może być przyczyną?
1.6 PN dziwne odgłosy z okolic rozrządu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Moje byłe mk2 :( viewtopic.php?f=87&t=451262" onclick="window.open(this.href);return false; - sprzedane
- marcindriver
- Ma gadane
Ściąg górą plastikową osłonę rozrządu, oraz odkręć tą dolną, odpal silnik i słuchaj czy dalej jęczy, być może trze właśnie o osłony, zresztą jak będzie tarło to będą na niej ślady. Jeśli bez osłon będzie jęczeć to przyjrzyj się czy nie trze o tą metalową osłonę (blachę), która przykręcana jest do głowicy i bloku. Jeżeli owo jęczenie nie będzie miało nic wspólnego z osłonami, to obstawiam, że będzie to wina za mocno naciągniętego paska rozrządu.
Pasek rozrządu nie może być napięty jak struna. Na wysokości alternatora (czyli najdłuższy prosty odcinek pomiędzy kołem zębatym wałka rozrządu a wałka pośredniego) chwyć pasek kciukiem i palcem wskazującym i spróbuj wygiąć go o kąt 90 stopni. Ma się swobodnie wygiąć, nie może to być na siłę, ani też za luźno, ma być tak w sam raz. Wtedy pasek rozrządu powinien być prawidłowo napięty.
Pasek rozrządu nie może być napięty jak struna. Na wysokości alternatora (czyli najdłuższy prosty odcinek pomiędzy kołem zębatym wałka rozrządu a wałka pośredniego) chwyć pasek kciukiem i palcem wskazującym i spróbuj wygiąć go o kąt 90 stopni. Ma się swobodnie wygiąć, nie może to być na siłę, ani też za luźno, ma być tak w sam raz. Wtedy pasek rozrządu powinien być prawidłowo napięty.
Robiłem już tak jak piszesz.
Poluzowałem też pasek rozrządu, ale nic to nie pomogło.
Dodam że dźwięk ten pojawia się dopiero po rozgrzaniu silnika.
Poluzowałem też pasek rozrządu, ale nic to nie pomogło.
Dodam że dźwięk ten pojawia się dopiero po rozgrzaniu silnika.
Moje byłe mk2 :( viewtopic.php?f=87&t=451262" onclick="window.open(this.href);return false; - sprzedane
- marcindriver
- Ma gadane
Spróbuj jeszcze minimalnie popuścić pasek. Koła rozrządu mimo, że są metalowe, to potrafią się wytrzeć od paska, który jest z gumy. Przez to zęby paska nie siedzą idealnie we wrębach kół. Przez to właśnie jęczy na rozgrzanym silniku. Wiem, co mówię, bo przerabiałem ten temat w zeszłym roku i też nie wiedziałem co jest. Dopiero poradziłem się wujka doświadczonego mechanika i miał w 100% rację. Popuściłem lekko pasek i jak ręką odjął
Poluzowałem pasek rozrządu, można go bez użycia większej siły obrócić o 90 stopni, jednak hałas nie ustał
Nie wiem już co może być przyczyną.
Nie wiem już co może być przyczyną.
-
- Mały gagatek
Re: 1.6 PN dziwne odgłosy z okolic rozrządu
Witajcie.Mam identyczny problem po wymianie rozrządu... Czy udało się komuś rozwiązać problem?