nie trzyma obrotów 1.6 PN
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
Mam dziwny problem. Jak od pale auto to ma obroty 800-900 i nim rzuca. Pali na wszystkie gary. I w ogóle nie reaguje na pedał gazu;/ dusi się i szarpie nim. Dzieje się to na gazie jak i na benzynie. Gdzie szukać przyczyny??
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Albo ktoś ostro przerobił ten gaźnik, albo jakaś reakcja na gaz jest, tylko nie koniecznie zwiąkszenie obrotów. Bo jakoś nie wyobrażam sobie, żeby dodając gazu nic nie zmianiało się w pracy silnika. Po pierwsze zobacz, czy masz wszystko podlaczone prawidłowo, zrób test z kodami błyskowymi, sprawdż, a najlepeij wymieni wężyki od podciśnień.
Ja tak mam jak przełączę na gaz jak jeszcze jest paliwo w gaźniku. Sprawdź czy gaz nie ulatnia się przez elektrozawór i nie miesza z paliwem . Co efektem jest zbyt bogata mieszanka paliwa i gazu i autko się dusi. Drugą sprawą jest uszkodzona przepustnica. Zdejmij pokrywę filtra ,tak byś widział otwierające się przepustnice i sprawdź palcem czy się poruszają (delikatnie). Potem niech ktoś inny wejdzie do auta i go próbuje odpalić , Ty obserwuj czy porusza się przepustnica . Jeżeli nie ma żadnej reakcji po przekręceniu kluczyka i próbie odpalenia, to oznacza problem z elektryką gaźnika.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
kopytko, ale nawet, jakby odłaczyć nastawnik tej przepustnicy, to i tak powinna być reakcja na dodanie gazu. W ogóle, jeżeli silnik jest ciepły, to można od gaźnika odłaczyć dosłownie całą elektrykę i on odpali (trzeba tylko dać gazu przy odpalaniu - ale odpali). Będzie chodził strasznie kulawo, nie bedzie wolnych obrotów itp. - ale na 100% będzie reagował na gaz. Będzie się oczywiście dławił przy dodawaniu gazu, ale będzie reagował.
ale jak się zablokowała mechaniczne elektryczna przepustnica w położeniu zamkniętym to nie będzie reagował ponieważ nie dostanie mieszanki.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Ta elektroniczna przepustnica - jak to nazywasz służy do wzbogacania mieszanki, a nie dodawania gazu. Jak się zablokuje w położeniu zamkniętym, to silnik będzie dostawał bardzo bogatą mieszankę. Od dodawania gazu jest przepustnica umieszczona niżej, sterowana linką.
No to dokładnie o tym pisze jeżeli się zamknęła to będzie zbyt bogata mieszanka (zbyt mało powietrza) i autko też sie nie wkręci na obroty. Na wolnych jest ok bo nie potrzebuje tyle powietrza jak dodaje gazu to musi wzbogacić mieszankę ale tylko dostaje więcej paliwa a powietrza zbyt mało jedną przepustnicą.
PS. nie wiedziałem jak to nazwać dlatego tak to nazwałem (elektryczna przepustnica:) )
Ale pisać to możemy i spekulować sobie cały czas niech właściciel autka sprawdzi również to.
PS. nie wiedziałem jak to nazwać dlatego tak to nazwałem (elektryczna przepustnica:) )
Ale pisać to możemy i spekulować sobie cały czas niech właściciel autka sprawdzi również to.