W momencie otwarcia termostatu wywala płyn
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Kupiłem niedawno Golfa z silnikiem 1.6 8V RF. I mam problem z temperaturą cieczy. Otóż dosć szybko łapie temperaturę - wskazówka mija diodę na wskaźniku temp. - czyli jest poza połową. I tak stoi. Przez to często włącza się wentylator. Po rozgrzaniu autka do tej max. temperatury i odkręceniu korka zbiornika wyrównawczego, gdy dolny wąż zaczyna robić się gorący (momentalnie), wtedy podnosi sie poziom płynu w zbiorniku i wycieka. Dodam, że żadne bąbelki powietrza się nie wydostają ze zbiornika, olej okej, płyn wygląda na czysty. Bąbelki pojawiają się, gdy zgaszę autko i ugniatam dolny wąż od chłodnicy (już po zamknieciu termostatu) - płyn podnosi się i lecą bąble i jak puszczę, to opada.
Poradzicie coś?
Kupiłem niedawno Golfa z silnikiem 1.6 8V RF. I mam problem z temperaturą cieczy. Otóż dosć szybko łapie temperaturę - wskazówka mija diodę na wskaźniku temp. - czyli jest poza połową. I tak stoi. Przez to często włącza się wentylator. Po rozgrzaniu autka do tej max. temperatury i odkręceniu korka zbiornika wyrównawczego, gdy dolny wąż zaczyna robić się gorący (momentalnie), wtedy podnosi sie poziom płynu w zbiorniku i wycieka. Dodam, że żadne bąbelki powietrza się nie wydostają ze zbiornika, olej okej, płyn wygląda na czysty. Bąbelki pojawiają się, gdy zgaszę autko i ugniatam dolny wąż od chłodnicy (już po zamknieciu termostatu) - płyn podnosi się i lecą bąble i jak puszczę, to opada.
Poradzicie coś?
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Podmień inny korek od naczynia wyrównawczego na próbę,to wygląda jakby korek nie trzymał odpowiedniego ciśnienia.
nie wiem, czy korek ma coś do tego. Autko uruchomiłem na zimnym silniku BEZ KORKA i do momentu, gdy dolny wąż chłodnicy zrobi się ciepły, jest wszystko ok.
Przecież to normalna sytuacja jak odkręcisz korek na rozgrzanym silniku to wywali płyn...gooffer pisze:odkręceniu korka zbiornika wyrównawczego, gdy dolny wąż zaczyna robić się gorący (momentalnie), wtedy podnosi sie poziom płynu w zbiorniku i wycieka
Odpowietrz cały układ i wszystko powinno ustąpić bo mi to wygląda na powietrze w układzie lub tak jak pisze kolega wyżej uszkodzony korek.
Re: W momencie otwarcia termostatu wywala płyn
W Passacie 1.9 TDI właśnie tak nie mam. Nawet na gorącym silniku płynu jest tyle, co na zimnym......
płyn się rozszerza pod wpływem ciepła, nawet w instrukcji jest to napisane chyba, że masz zwykłą wodę wlaną to takie cyrki będą się robić
Na szczęście mam płyn Wymienie termostat, MOZE to cos pomoże wygląda to ewidentnie, jakby na duzym obiegu się zapowietrzał