kontrolka od ładowania

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

max 76
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

kontrolka od ładowania

Post autor: max 76 » śr gru 29, 2010 18:38

Witam wszystkich.Mam taki problem po przekręceniu kluczyka nie zapala się kontrolka od ładowania.i tym samym nie mam ładowania widzę po wycieraczkach ledwo co wycierają.CZy to może być przekaźnik może dioda.Autko to 1,4 benzyna 94'

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

kontrolka od ładowania

Post autor: Paweł Marek » śr gru 29, 2010 19:20

sprawdź voltomierzem czy po przegazówce zaczyna ładować czy nie będzie wiadomo czy masz szukać usterki w liczniku lub kablach czy w altku

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
PAPAYOS
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

kontrolka od ładowania

Post autor: PAPAYOS » śr gru 29, 2010 19:35

Może spaliła się żarówka...

Sprawdź najpierw multimetrem na wyłączonym silnika na akumulatorze wartość napięcia. Powinna pokazywać ok 12,5 V. Potem po uruchomieniu silnika sprawdź także na akumulatorze wartość napięcia. Powinno być od 13,7-14,5 V. Jeśli tak jest to jest wszystko OK i przyczyna tkwi w żarówce w kontrolce. Jeśli inaczej to przyczyn może być kilka. Może spadł przewód od alternatora i nie ma ładowania, regulator napięcia, diody. Ato że wycieraczki ciężko pracują to może od niskich temperatur.
Pierwsze oznaki wyładowanego akumulatora to przygasające światła przy włączeniu innego dużego odbiornika, potem brak kierunków.

Pozdrawiam
PAPAYOS

https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313

max 76
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

kontrolka od ładowania

Post autor: max 76 » śr gru 29, 2010 21:06

Dziękuję za porady.Teraz wróciłem z auta to kontrolka się mini,mini żarzy widać to jak jest ciemno.Oznacza to że żarówka OK.przewody podłączone.Hmmm to co dalej.

Awatar użytkownika
PAPAYOS
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

kontrolka od ładowania

Post autor: PAPAYOS » śr gru 29, 2010 21:37

Sprawdź multimetrem, woltomierzem wartości napięć na akumulatorze podczas uruchomionego silnika... Jeżeli jest poniżej wartości 13,5 V to ładowanie zdechło.

Zacznij od sprawdzenia szczotek i regulatora napięcia (koszt ok 20-30zł ). Najlepiej to wymienić. Nie wiem jaki masz alternator, ale można to wymienić bez jego demontażu. Jeśli to nie pomoże to następne w kolejce są diody w altku. Jedna dioda kosztuje do 2-5 zł jak chcesz je wymieniać samemu to kupa roboty i zabawy. Można kupić też cały mostek z diodami przy wymianie też jest trochę zabawy - koszt takiego mostka około 75-100 zł. A używany alternator kosztuje od 50 do 150 zł. Więc wybór należy tylko do Ciebie.

Przyczyna może być jeszcze jedna... Wydojony akumulator. Jeśli bateria się kończy to też może kontrolka ładowania się żarzyć... Podjedź do sklepu z akumulatorami i sprawdź akumulator - koszt zerowy i sprawdzą to od ręki.

Pozdrawiam
PAPAYOS

https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313

max 76
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

kontrolka od ładowania

Post autor: max 76 » czw gru 30, 2010 22:42

Ok.Panowie problem rozwiązany.Przyczyną mojego problemu był regulator napięcia w alternatorze VALEO.Koszt naprawy. 2 roboczogodziny =160zł,koszt regulatora =120zł=280zł jak usłyszałem cenę to kopara mi opadła :grrr: to tyle.Dzięki i pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk3 (1991- 1997)”