MK3 1.6 aft dziwne stuki silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Posiadam silnik 1.6 aft ,101 koni i mój problem polega na tym ,że kiedy auto jest zimne to moge przejechac spokojnie ok 5 km i wszystko jest ok,ale kiedy sie juz troche zagrzeje to jadąc na biegu puszczam gaz i cos stuka tak jakby przegub,kiedy dodaje gazu zanikają te stuki i jak daje na luz to tez kompletnie zanikają.Przegub to raczej nie jest poniewaz przy skrecie na maxa w obie strony nic nie stuka ,Juz nie mam pojecia co to jest ,prosze o pomoc
Może być to skrzynia biegów, a dokładniej układ różnicowy ( stawiam że na 90% to będzie to ). Na zimnym olej jest gęsty, to nie ma tego "efektu" stukania, ale jak już się rozgrzeje i jest rzadszy, to jest to słyszalne.
Przegub wewnętrzny też potrafi "stukać", ale wtedy by nie robiło by większej różnicy zimny, czy ciepły.
Przegub wewnętrzny też potrafi "stukać", ale wtedy by nie robiło by większej różnicy zimny, czy ciepły.
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Ale wydaje mi sie ze jezeli bym sie rozpedzał to gdyby mechanizm różnicowy był padniety to by stukało coraz głosniej a dodając gazu stukanie zanika wogóle
Dodając gazu powodujesz naprężenie tego mechanizmu i innych elementów. Wrzucając na luz, czy wciskając sprzęgło zwalniasz napór i np. mechanizm różnicowy i inne elementy w skrzyni kręcą się luźno.
Zimny olej jest gesty co w pewnym stopniu niweluje jakieś tam luzy, czy zadaje jakiś opór na elementy w skrzyni, ale jak się rozgrzeje robi się rzadszy i wszystko chodzi luźniej.
Ja tutaj wnioskuję z własnego przypadku, gdzie miałem podobne objawy: pod obciążeniem cisza i spokój, a na luzie, czy wciśniętym sprzęgle było słychać jakby lekkie stuki. Też głowiłem się co to może być, może przegub może coś innego, aż do czasu jak zebrałem satelity układu różnicowego z asfaltu.
Możliwe jest jeszcze że może przegub wewnętrzny, ale jak pisałem wyżej, przy takich objawach miałem po czasie wysypaną skrzynię ( w sumie skrzynia dobra, tylko układ różnicowy i wymienna cześć obudowy układu różnicowego do wymiany, no i spawanie dziury o wielkości 5zł ). O tyle dobrze że tylko 3km od domu, ale do Bytomia musiałem dymać innym autem po skrzynie i facet za zrobienie tego wszystkiego ( przekładka skrzyni, wymiana oleju, simeringów itd. itp. ) wziął tą stara skrzynię, bo miał jakąś z padniętą główną przekładnią i powiedział że może spróbuje ją sobie zrobić.
A jak jest podczas zakrętów, słychać coś bardziej ? Bo niby wtedy układ różnicowy bardziej pracuje.
Facet wtedy mi mówił że tak jak ja miałem można było rozpoznać podnosząc przód auta do góry ( koła luźno w górze ) odpalić silnik i zapiąć bieg i jazda. Żeby koła się luźno kręciły. Wtedy było by to słychać.
Tak mi facet mówił, ale ile jest w tym prawdy to nie wiem. Niby w takiej pozycji koła pracowały by bez obciążeni, więc może miało by to sens i dało by się wychwycić że to akurat to.
Zimny olej jest gesty co w pewnym stopniu niweluje jakieś tam luzy, czy zadaje jakiś opór na elementy w skrzyni, ale jak się rozgrzeje robi się rzadszy i wszystko chodzi luźniej.
Ja tutaj wnioskuję z własnego przypadku, gdzie miałem podobne objawy: pod obciążeniem cisza i spokój, a na luzie, czy wciśniętym sprzęgle było słychać jakby lekkie stuki. Też głowiłem się co to może być, może przegub może coś innego, aż do czasu jak zebrałem satelity układu różnicowego z asfaltu.
Możliwe jest jeszcze że może przegub wewnętrzny, ale jak pisałem wyżej, przy takich objawach miałem po czasie wysypaną skrzynię ( w sumie skrzynia dobra, tylko układ różnicowy i wymienna cześć obudowy układu różnicowego do wymiany, no i spawanie dziury o wielkości 5zł ). O tyle dobrze że tylko 3km od domu, ale do Bytomia musiałem dymać innym autem po skrzynie i facet za zrobienie tego wszystkiego ( przekładka skrzyni, wymiana oleju, simeringów itd. itp. ) wziął tą stara skrzynię, bo miał jakąś z padniętą główną przekładnią i powiedział że może spróbuje ją sobie zrobić.
A jak jest podczas zakrętów, słychać coś bardziej ? Bo niby wtedy układ różnicowy bardziej pracuje.
Facet wtedy mi mówił że tak jak ja miałem można było rozpoznać podnosząc przód auta do góry ( koła luźno w górze ) odpalić silnik i zapiąć bieg i jazda. Żeby koła się luźno kręciły. Wtedy było by to słychać.
Tak mi facet mówił, ale ile jest w tym prawdy to nie wiem. Niby w takiej pozycji koła pracowały by bez obciążeni, więc może miało by to sens i dało by się wychwycić że to akurat to.
Gawior, na luzie i na wcisnietym sprzegle nic nie stuka,tylko jak zwalniam na biegu puszczajac gaz i przy redukcjach ,jak juz zmienie bieg na mniejszy i puszcze sprzegło.W zakretach własnie nic sie nie dzieje ,nie wiem moze to ten system zmiennej geometri dolotu tak brzeczy bo juz kiedys miałem taki przypadek musze to obadac,jak sprawdze to napisze
To źle cię zrozumiałem. W takim razie może być to przegub wewnętrzny i ja bym na to stawiał, skoro się tak dzieje tylko ( kiedy auto obciąża układ napędowy: hamując silnikiem ).
Gawior, miałes racje to przegub wewnętrzny ,wielkie dzieki leci plusik
To się też cieszę.
Żeby też ja znalazł kogoś, kto naprowadzi mnie na rozwiązanie mojego kłopotu.
Jak nie zrobię tego to chyba poleci inny silnik ( ADY, AGG ), tylko szkoda mojego bo dół dobry i kompresja bardzo OK, no i góra po remoncie
Żeby też ja znalazł kogoś, kto naprowadzi mnie na rozwiązanie mojego kłopotu.
Jak nie zrobię tego to chyba poleci inny silnik ( ADY, AGG ), tylko szkoda mojego bo dół dobry i kompresja bardzo OK, no i góra po remoncie