VR6 Nie włącza się wentylator - problem z chłodzeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
oslo1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: oslo1 » czw wrz 06, 2012 16:40

Witam wszystkich!

Przepraszam, ze zaczynam nowy temat mimo, iż było już coś o tym, ale nie znalazłem tam odpowiedzi na dręczący mnie problem.

A więc tak, w mojej VRce kilka dni temu pojawił się problem z chłodzeniem, a mianowicie nawet po przekroczeniu magicznej bariery temperatury 110 wciaz nie włacza sie wentylator :/ Płyn oczywiście jest, swiezo zalany.
Znajomy mechanik powiedział mi, ze najprawdopodobniej uwalił się czujnik w chłodnicy - wymieniłem, dalej to samo, wymienilem termostat dla pewnosci - dalej to samo, górny wąż ciepły, dolny zimny;/ i ten najniżej taki krótki od termostatu do zbiorniczka gorący. Bezpieczniki na panelu sterowania chłodnicy tez całe, podpiąłem wentylator na krótko (odpielem wtyczke i zwarłem plus z wolnym i szybkim biegiem) wszystko smiga, ale jak wszystko podepne i wlacze auto to juz kupa:/ grzeje sie caly czas a wirniki stoją, załączają się tylko na klimie. Czujnik i termostat nowiutkie kupione w VW w Holandii. Brak mi już mocy do tego a auto mi potrzebne :/
Dodam jeszcze, ze jak jechalem po autostradzie z cały czas włączonym wentylatorem na krótko to i tak temp. skoczyła do 110, nic nie dał ciąg powietrza przy jezdzie po autostradzie itp. nawet włączony na krótko went. nie pomógł.
Dziwi mnie tylko fakt, że nawet jak auto stalo nie odpalane od 3 dni to po przekreceniu stacyjki pokazuje temperature 70-75 stopni;/

Proszę o wyrozumiałość i pomoc:/
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » czw wrz 06, 2012 16:55

wykombinuj sobie termometr , tylko taki przemysłowy do 150 stopni , wsadź go do odkręconego zbiorniczka płynu , zapal auto i porównaj temperaturę z termometru i wskaźnika , bo coś mi się wydaje że temperaturę płynu i układ masz ok , tylko wskaźnik robi Cię w konia , jeśli na termometrze pokaże za wysoką to coś nie tak z układem chłodzenia

Awatar użytkownika
waski1
_
_
Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV
Silnik: CFGB
Kontakt:

Post autor: waski1 » czw wrz 06, 2012 17:05

Albo jest uwalony czujnik temp. dający sygnał na zegar.

Awatar użytkownika
oslo1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: oslo1 » czw wrz 06, 2012 17:20

Ale ten czujnik temp. co pokazuje na zegarze nie ma chyba nic wspólnego z czujnikiem w chłodnicy - to on przeciez załącza wentylatory... jesli dobrze to rozumiem. Jesli chodzi o to co mówi miś fazi - ale wentylatory w ogóle, za cholere sie nie chcą załączyc.. nawet w jezdzie po miescie (wiem jak było wczesniej) w tej chwili to jesli ich na krótko nie podepne to są martwe. Nie mam za bardzo skad wziac takiego termometru :/ ale cos pomysle. Macie jeszcze jakies sugestie? :/

Awatar użytkownika
waski1
_
_
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV
Kontakt:

Post autor: waski1 » czw wrz 06, 2012 17:51

Chodziło mi o to że może ci się wydaje że jest 100 stopni bo tak widzisz na zegarach a naprawdę jest przykładowo60-70.
Może go odpal i poczekaj aż przewód od termostatu będzie gorący i wtedy zobacz na temp. na zegarach.Albo w prawo albo w lewo czyli albo włączy wentylatory albo wyrzuci płyn.Stawiam że włączy wentylatory.
Z tego co piszesz że jechałeś po autostradzie i było 110 to raczej układ chłodzenia działa bo byś go już dawno załatwił.
U mnie jak miałem vr6 też było tak że miał temp. 70 w mieście w lecie 90-100 a jak włączyłem klimę to trzymał 110. nic z tym nie robiłem jeździ do dzisiaj i ma się dobrze.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » czw wrz 06, 2012 17:52

masz rację ten czujnik co daje sygnał na wskaźnik nie ma nic wspólnego z termo wyłącznikiem w chłodnicy , pisałeś że skoro go zwarłeś to wiatraki się włączyły , czyli wiatraki i zasilanie do nich jest ok , termo wyłącznik w chłodnicy masz nowy , a wskaźnik pokazuje Ci na zimnym 60 - 70 stopni , to znaczy że wskaźnik daje szkołę albo masz jeszcze coś skopane , najpierw trzeba dojść i wyeliminować najbardziej prawdopodobne rzeczy , możesz jeszcze zrobić próbę z przypiekaniem wykręconego z chłodnicy termo wyłącznika żywym ogniem , przypal go zapalniczką , oczywiście ma być podłączony do instalacji , zobaczysz czy włączy wiatraki , a potem zobacz czy pompa Ci na pewno działa , bo czujnik od zegara masz wyżej niż termo wyłącznik , może płyn Ci się robi gorący , wskaźnik pokazuje , a pompa nie obraca i przy termo wyłączniku masz dalej dużo chłodniejszy

Awatar użytkownika
waski1
_
_
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV
Kontakt:

Post autor: waski1 » czw wrz 06, 2012 19:41

Jeszcze jak masz możliwość to sprawdź vagiem jaką widzi temp. sterownik silnika.Może będzie jakaś ciekawostka.

Awatar użytkownika
oslo1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: oslo1 » czw wrz 06, 2012 20:00

Więc tak, przypalałem zapalniczką dwa inne uzywane czujniki ktore mam bo zeby przypalic ten nowy musial bym pół przodu znow rozbierac włącznie z chłodnicą, bo taki dostęp super jest do tego czujnika zeby go czyms wykrecic, a nie mam tak długiego nasadu, zeby wejscie na wtyczke nie przeszkadzalo;/ wracajac do tych czujek - nie włączyły sie mimo, iz jaralem je dobre 3 min. Wyciagnalem tez sterownik ten co jest pod zbiorniczkiem wyrownawczym (tak w ogole czym dokładnie on steruje?) wyglada ok, byl tylko troche wilgotny - ale tak jak mowilem wczesniej bezpieczniki na nim ok wszystkie.

Do VAGa chwilowo dostepu nie mam, ale jak mialem to był ten najzwyklejszy do diagnozy i usuwania błedów i nie zauwazylem tam opcji do sprawdzenia temp ;/
Odpaliłem auto i czekałem... górny wąż zrobil sie bardzo goracy ze ledwo w łapach idzie utrzymac, dolny zimny ;/ temp. na budziku 110 C - wenty stoją jak stały, sciagnalem filtr powietrza zeby zobaczyc czy w ogole koło od pompy wody sie kreci, wszystko wyglada ok.

A jesli chodzi o temperatury jakie powinny byc - według mnie jest mocno za wysoka i nie wydaje mi sie aby mogło to smigac na 110 czy tam 100, z resztą pamietam jak bylo wczesniej - dochodził do 90 i tyle, wyzej nigdy nie szedł, wenty zaraz sie odpalały i gasiły jego zapał. A to wszystko stało sie z dnia na dzień.

Ręce opadają :/

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » czw wrz 06, 2012 21:02

ten sterownik steruje wentylatorami , on jest częścią klimatyzacji , ale nawet jakby w nim przekaźnik był uszkodzony to i tak jeden bieg wentylatora powinien działać

Awatar użytkownika
waski1
_
_
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV
Kontakt:

Post autor: waski1 » czw wrz 06, 2012 21:07

Czyli brakło ci odwagi aby poczekać czy się włączą czy też płyn wywali ?

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » czw wrz 06, 2012 21:10

http://imageshack.us/photo/my-images/50 ... 88hg8.jpg/" onclick="window.open(this.href);return false; tu masz schemacik jak wpięte są wentylatory przez sterownik klimy , ten pod zbiorniczkiem , ale interesujące jest to co piszesz że górny wąż jest bardzo gorący a dolny zimny , to ewidentnie wskazuje na termostat , ale pisałeś że jest nowy

Awatar użytkownika
waski1
_
_
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV
Kontakt:

Post autor: waski1 » czw wrz 06, 2012 21:15

Sterownik raczej będzie oki bo pisał że po klimie wentylatory idą a z tego co chyba pamiętam to silnik osobno włącza wentylator ale mogę się mylić.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » czw wrz 06, 2012 21:24

sam nie wiem co jest grane , najlepiej to zobaczyć na własne oczy i posprawdzać po kolei , po klimie sterownik automatycznie włącza wentylatory omijając termo wyłącznik , jedynie przy wzroście ciśnienia w układzie klimy albo wzrostu temperatury włącza szybszy bieg

Awatar użytkownika
waski1
_
_
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV
Kontakt:

Re: VR6 Nie włącza się wentylator - problem z chłodzeniem

Post autor: waski1 » czw wrz 06, 2012 21:32

miś fazi pisze:sam nie wiem co jest grane , najlepiej to zobaczyć na własne oczy i posprawdzać po kolei , po klimie sterownik automatycznie włącza wentylatory omijając termo wyłącznik , jedynie przy wzroście ciśnienia w układzie klimy albo wzrostu temperatury włącza szybszy bieg
No dokładnie jest jak piszesz a do włącznika przy chłodnicy idą trzy grube przewody tak jak by omijały sterownik klimy.
Ale jak sie ma włączyć wentylator jak pzewód od termostatu jest zimny? Może termostat jest do :ass: a kolega nie ma odwagi na xtrem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk3 (1991- 1997)”