Wariuje obrotami
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Wariuje obrotami
Witam, mam mk3 cabrio na gazie, i teraz mam taki problem, więc: na zimnym czy ciepłym, na gazie czy benzynie raz chodzi normalnie raz na 800 obrotach nie raz 2 a nie raz 3 tys obrotów... a najlepsze, że silnik sam dodaje sobie gazu! czuć jak pedał gazu się rusza.... znajomy mechanik nie wie o co kaman, podłączył pod kompa skasował 3 błędy ale nadal dostaje błąd czujnika temperatury wody jak pamiętam... ale czy to może być wina tego?? proszę was o pomoc. Aha... jest to 1.8 silnik i rocznik 94
- centek1991
- Użytkownik
Wariuje obrotami
Odłącz czujnik temperatury płynu chlodniczego, zobacz czy bedzie poprawa, w 1.8 ten czujnik potrafi sporo namieszać.
Jest : Golf III GTI 2.0 8v
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=484487" onclick="window.open(this.href);return false; My GTI
ZAPRASZAMY
Był: VW GOLF 2 1.8 ABS ;]
2013 - I ZLOT VAG PERFORMANCE SQUAD, VW MANIA
2014 - ROZPOCZĘCIE SEZONU VAG FAMILIA IŁAWA, VAG STORY ZDBICE
2015 - II ROZPOCZĘCIE SEZONU VAG FAMILIA IŁAWA
GTI - Wyraża wiecej niz tysiąc słów
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=484487" onclick="window.open(this.href);return false; My GTI
ZAPRASZAMY
Był: VW GOLF 2 1.8 ABS ;]
2013 - I ZLOT VAG PERFORMANCE SQUAD, VW MANIA
2014 - ROZPOCZĘCIE SEZONU VAG FAMILIA IŁAWA, VAG STORY ZDBICE
2015 - II ROZPOCZĘCIE SEZONU VAG FAMILIA IŁAWA
GTI - Wyraża wiecej niz tysiąc słów
-
- Nowicjusz
Wariuje obrotami
Ok jutro sprawdzę i dam znać mechanik też mówił, że lepiej wymienić, o ile mam od tego silnika i o ile sprawny.
-
- Nowicjusz
Wariuje obrotami
Ok, miałem odłączony czujnik temp wody, i dalej to samo... na benzynie nie raz przy około 3tys obrotów jakby się dusił, dławił... nie wiem co może być... może wymienić świece? kable??
Wariuje obrotami
Witam. Dolacze sie do tego tematu bo mialem ten sam problem, myslalem ze to silniczek krokowy i po jego odlaczeniu i podlaczeniu spowrotem ma taki problem ze rano ciezko pali na benzynie i nie wlacza mu sie ssanie , ale problem wciskania samego sie pedalu gazu ustal. Podmienialem czujnik temp. Wody i dalej to samo. Ostatnio odpalam auto po pracy i bylo ok a jak dojechalem do domu obrotu na benzynie skakaly z 800 do 1400 a na gazie trzymal obroty 2100 caly czas. Po 2 dniach problem obrotow zniknal ale mam teraz odczuwalny spadek mocy co jakis czas, siknik 1.8 90km . prosze o pomoc bo nie mam pojecia o co tu chodzi,
Z gory dziekuje za rady .
Z gory dziekuje za rady .
Wariuje obrotami
Również się dołączam
Golf 3 1.8 75KM (tylko benzyna)
Więcej szczegółów:
* Gdy rano jest zimno + wilgotno to obroty u mnie bardziej spadają. Ze słuchu wiem, że silnik sam sobie dodaje gazu i pracuje nierówno.
* Silnik gaśnie gdy te obroty tak spadają (kontrolka oleju + akumulatora zapalona wg. książki którą mam oznacza to zbyt niskie ciśnienie oleju w silniku ale to nie jest to). Raz zdarzyło mi się, że zgasł nawet na luzie.
* Gdy silnik się rozgrzeje auto chodzi mega dobrze wiec czy tu też przyczyną może być ten czujnik temperatury ?
Szukam przyczyny, bo nie chcę wymieniać za dużo.
Sprawdziłem świece, kopułkę i tam wszystko jest w porządku.
Golf 3 1.8 75KM (tylko benzyna)
Więcej szczegółów:
* Gdy rano jest zimno + wilgotno to obroty u mnie bardziej spadają. Ze słuchu wiem, że silnik sam sobie dodaje gazu i pracuje nierówno.
* Silnik gaśnie gdy te obroty tak spadają (kontrolka oleju + akumulatora zapalona wg. książki którą mam oznacza to zbyt niskie ciśnienie oleju w silniku ale to nie jest to). Raz zdarzyło mi się, że zgasł nawet na luzie.
* Gdy silnik się rozgrzeje auto chodzi mega dobrze wiec czy tu też przyczyną może być ten czujnik temperatury ?
Szukam przyczyny, bo nie chcę wymieniać za dużo.
Sprawdziłem świece, kopułkę i tam wszystko jest w porządku.
- mariusz131
- Mały gagatek
- Auto: Opel Zafira B OPC Line 1,8 140KM
Wariuje obrotami
Mialem u siebie taka sytucje 2 krotnie(1.8 adz gaz 90KM). Za pierwszym razem wraz ze skaczacymi obrotami bylo slychac pykajacy przekaznik.Pomogla wymiana czujnika temperatury. Drugim razem zapadal sie pedal gazu i wyleczylem go wymiana silniczka krokowego.
Było mk3 1,8 adz. Było mk5 1,9 TDI
Wariuje obrotami
jak faluja obroty sprawdził bym weze czy czasem gdzies powietrza lewego nie łapie . co to czujnika temp to sprawdzcie jaka pokazuje na zimnym silniku i ciepłym temperaturę za pomaca kompa, bo sa 2 sygnały jeden do ECU a drugi na licznik i mogą się roznic