Wypadanie zapłonowe, nierówna praca, Pb i lpg /1.4 ABD

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

aetius
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: aetius » pt paź 30, 2015 16:01

Witam wszystkich
do tej pory tylko przeglądałem z zainteresowaniem forum ale nadszedł moment w którym jestem bliski poddaniu się.
Posiadam golfa 3 z silnikiem 1.4 ABD i założona instalacja LPG. Wszystko chodzi elegancko poza tym ze na wolnych obrotach silnik wariuje. Na moje ucho brzmi to jak wypadanie zapłonów tylko szukam powodu a sprawdziłem prawie wszystko. Wyczyściłem przepustnice łącznie z ta gumowa podstawka która jest szczelna, przewody podciśnieniowe sprawdzone i szczelne, wymienione kable zapłonowe, swiece i palec rozdzielacza, wymieniłem czujnik temperatury wody ten 4 przewodowy bo po jego odpieciu na ciepłym silniku obroty i zapłonu się stabilizowaly wiec uznalem ze to jest winowajca, ale efektu to żadnego nie przyniosło. Zglupialem tylko bo na nowym czujniku jest to samo. :? Myślałem że może masa gdzieś ucieka to poprawiłem masę na silniku i na cewkę ale bez skutku.
Jedyne czego nie zmieniłem i nie sprawdziłem to sonda lambda, czujnik halla oraz cewka oraz nie podlaczalem pod komputer chociaż nie wiem czy da się to zrobić w tym gofrze. Jakieś wejście diagnostyczne jest pod zaslepka obok włącznika ogrzewania tylnej szyby ale nie wiem który warsztat bedzie miał taki kabel do vaga.

Problem występuje na benzyne i na gazie wiec pompa paliwa odpada. Nie mam już pomysłu po odpinalem i poprawiłem już chyba każdy przewód i wężyk pod maską a problem jak był tak jest. Czasem się zdarzy ze na ciepłym silniku obroty się stabilizuja i jest ok a czasem jest tak ze na benzynie nie da rady ich utrzymać bez dodawania gazu. (Na lpg wtedy oscylują w okolicy 850 900obr)
Podczas dojazdu na luzie do skrzyżowania czuć tak jakby przerwy w pracy silnika, poza tym podczas jazdy ciągłej ze stałą prędkością, czy przyspieszaniu nie ma żadnego objawy.
Bardzo proszę o pomoc bo autko jest bardzo wdzięczne i oszczędne a takiego potrzebuje i szkoda by było żeby prawdopodobnie jakąś *#cenzura#* spowodowała ze go znielubię ;)
Pozdrawiam wszystkich w oczekiwaniu na pomoc :)

Awatar użytkownika
jjaworskyy
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jjaworskyy » sob paź 31, 2015 01:08

Link do przejściówki z obd1 na obd2 :)
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... t-1-4-0907" onclick="window.open(this.href);return false;

aetius
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: aetius » ndz lis 01, 2015 12:08

Już chyba wszystko jasne. Po odpieciu filtra powietrza i zaslepieniu ręką odlotu auto dalej działa i spod przepustnicy syczy. Przy popsikaniu w tamte okolice plakiem obroty wracają na swoje miejsce wiec zakładam ze walnie jest podstawka przepustnicy ta gumowa.
I teraz pytanie czy ktoś wie gdzie to kupić nowe? Na inter carsie nie ma, na allegro tez nie znalazłem pod hasłem podstawy przepustnicy albo wtrysku... :/
Używki nie chce z wiadomych względów
pozdrawiam

Awatar użytkownika
jjaworskyy
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jjaworskyy » ndz lis 01, 2015 13:20

http://www.iparts.pl/auto-czesci/zestaw ... 02807.html" onclick="window.open(this.href);return false;

aetius
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: aetius » czw lis 05, 2015 09:44

Już wszystko wiadomo. Winna była podstawa pod przepustnica. Czyszczenie niewiele dało poza złudna nadzieja ze tam jest wszystko ok.
Dla potomnych: niech każdy z podobnym problemem zrobi test szczelności odlotu zatykajac ręką odpieta rurę od filtra powietrza i pryskajac plakiem naokoło. Efekt będzie widoczny momentalnie i widoki czy bierze lewe powietrze czy nie.
oczywiście jak zrobiłem jedno to wyszło ze krokowiec jest walniety ale po wymianie podstawy i krokowca wszystko wróciło do normy i obroty są między 800 a 950 wiec chyba tak jak w książce :)
temat do zamkniecia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk3 (1991- 1997)”