Problem z odpaleniem na mrozie.

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

taret
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: taret » sob sty 23, 2016 14:31

Witam
chodzi o silnik 1.6 ABU. Problem polega na tym, że nie zawsze ale czasem się zdarza, że na mrozie auto zachowuje się jak by nie było ssania (a wiem że tutaj nie ma ssania tylko komputer sobie ustawia mieszankę na podstawie odczytu temperatury z czujnika temperatury płynu chłodzącego). Podczas odpalania delikatnie próbuje zaskoczyć ale w sumie mimo tego, że rozrusznik kręci jak szalony nie odpali. Gdy przełączę go na gaz (nie jest to dobre przy takich temperaturach ale inaczej się nie da) to tak niechętnie ale jednak odpali, ale obroty ma tak około 400-500 do póki się nie rozgrzeje. Jeżeli go po odpaleniu na gazie przełączę na benzynę to już chodzi ale obroty również 400-500 do póki się nie rozgrzeje. A dzisiaj na przykład przy temperaturze -10 C odpalił bez problemu pochodził z 5 sekund i zgasł i już tyle historia się powtarza, że na benzynie nie odpalił tylko na gazie. I co może być tego przyczyną?

Zapytam jeszcze jakiej firmy fabrycznie były montowane termostaty i czujnik temperatury płynu chłodzącego (chodzi o ten co podaje to do komputera i pokazuje temperaturę na desce rozdzielczej 4-pinowy), przeszukałem forum ale powiem że odpowiedzi były różne także dlatego jeszcze raz o to pytam. A jakieś 2 lata temu wymieniłem termostat na WAHLER i czujnik temperatury na FEBI BILSTEIN i praktycznie podczas normalnej jazdy nie osiągnie mi temperatury wyższej niż 70 C (przed wymianą było podobnie) tzn a przynajmniej tak pokazuje wskaźnik na desce rozdzielczej, ale jak w lecie stoję w korku to temperatura rośnie to tak po przekroczeniu ok 93 C słychać jak się włącza wentylator. I chciałbym sobie wymienić czujnik temperatury i przy okazji termostat i dlatego pytam jakiej firmy wybrać, a od razu dodam że zakup w serwisie odpada bo cena czujnika to 160 zł.

taret
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: taret » pn sty 25, 2016 12:17

A więc nikt, nic?

taret
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: taret » śr sty 27, 2016 11:58

To może ktoś chociaż powie czy termostat Behr to obecnie Mahle i czy warto go kupić? Bo obecnie mam Wahlera i się otwiera przy temperaturze 70 stopni także już dziękuje temu prducentowi. No i jakiej firmy warto kupić ten czujnik temperatury?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk3 (1991- 1997)”