Kopci i masakrycznie dużo pali po wymianie świec (1.8 ABS)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Cześć
Kupiłem golfa jakieś dwa lata temu. Nadszedł czas, aby powymieniać świece (jak się okazało te, które były, były w opłakanym stanie). Najprawdopodobniej jedna przez jakiś czas była uszkodzona, a więc auto nie chodziło tak jak miało chodzić. Po wymianie świec (i oleju przy okazji) samochód zaczął falować na niskich obrotach ale i okropnie kopcić. Jest też słabszy niż był poprzednio. Nie jeździ na dłuższe trasy (więc średnio mogę powiedzieć jak wygląda sytuacja jak się zagrzeje porządnie) no i pali jak trzy smoki. Wiecie może co może mu dolegać?
Dzięki wielkie za zainteresowanie .
Kupiłem golfa jakieś dwa lata temu. Nadszedł czas, aby powymieniać świece (jak się okazało te, które były, były w opłakanym stanie). Najprawdopodobniej jedna przez jakiś czas była uszkodzona, a więc auto nie chodziło tak jak miało chodzić. Po wymianie świec (i oleju przy okazji) samochód zaczął falować na niskich obrotach ale i okropnie kopcić. Jest też słabszy niż był poprzednio. Nie jeździ na dłuższe trasy (więc średnio mogę powiedzieć jak wygląda sytuacja jak się zagrzeje porządnie) no i pali jak trzy smoki. Wiecie może co może mu dolegać?
Dzięki wielkie za zainteresowanie .
- jjaworskyy
- Użytkownik
Najwidoczniej nie pali Ci na jeden cylinder. W jakim stanie są KWN? Wieczorem jak będzie ciemno, odpal auto i popsikaj wodą na nie i obserwuj czy jest przebicie. Aha i na kablach nie oszczędzaj, polecam NGK, Bosh, Beru
Wszystkie świece dają iskrę. Co to jest KWN? Kable świec to Bosch. Wydaje mi się, ze to jakiś błąd w sondzie lambda, może być taka ewentualność? Gdzie znajduje się kabel od sondy w silniku (tzn. wiem że sam czujnik jest na wydechu, ale gdzieś to przecież musi być doprowadzone do silnika, tak?).
PS: Dzięki wielkie za odpowiedź
PS: Dzięki wielkie za odpowiedź
KWN = kable wysokiego napięcia no przewód od sondy idzie o tej własnie sondy która jest w kolektorze wydechowym do ECU
- jjaworskyy
- Użytkownik
pali jak trzy smoki czyli ile? Sam napisałeś że nie robisz długich odcinków więc spalanie przy terazniejszej temp może być spore.
Około 40 litrów na 100km. Nie wiem w ogóle gdzie się to paliwo fizycznie podziewa no ale tak wychodzi.
Moze j malo prawdopodobne,ale czy przy ten wymianie swiec nie pomieszales kablk j dk swiec?
Wymieniałem świeczki w warsztacie. Nie wiem czy to istotne, ale włożone były świece NGK z jedną elektrodą masy a wkręcone zostały z trzema - również NGK.
- jjaworskyy
- Użytkownik
A może po prostu przy wymianie świeć jakimś cudem uszkodził Ci kabel od sondy, albo odłączył czujnik temp?
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
Re: Kopci i masakrycznie dużo pali po wymianie świec (1.8 AB
Najlepiej odłącz wtyczkę od sondy i zaraz będziesz widział różnice w spalaniu jak to ma winę a nie czujnik temperatury. U mnie z sonda podłączona brał ok 12 litrów a jak odłączyłem to spadło do 8 w mieście. A sonda to coś koło 100zł nowa ngk w sklepie
napisano ołówkiem Z1
napisano ołówkiem Z1
Mamy nowe informacje. Na gazie chodzi tak jak ma chodzić, czyli dobrze. Nie kopci, ma moc no i nie pali tyle. Sonda chyba odpada.
- jjaworskyy
- Użytkownik
Stary... Czemu od razu nie napisałeś że masz LPG Zdejmij klemę( + ) na noc, odpal na PB i zobacz czy jest poprawa
Bo ostatnio nie jeździłem na gazie w ogóle (z racji zimy itp.), więc instalacja pozostawała bezczynna. Teraz w ramach testu podłączyłem i efekt jest zaskakujący (delikatnie mówiąc).
Co do klemy, OK, spróbujemy .
Co do klemy, OK, spróbujemy .
- jjaworskyy
- Użytkownik
Jeśli po takim zabiegu będzie ok będziesz się musiał udać do gazownika który podłączy Ci przekaźnik, dzięki któremu za każdym zgaszeniem silnika będzie Ci resetował sterownik. Poczytaj sobie w necie o rozjeżdżaniu się map, zmiana emulacji sondy na masę
viewtopic.php?t=5577" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1509575.html" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?t=5577" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1509575.html" onclick="window.open(this.href);return false;