Witam,
Wiem że, ten temat jest wałkowany co chwilę na różnych forach ale jednak nie są to do końca takie problemy jakie ja mam a mianowicie.
Mam ogromny problem z obrotami na biegu jałowym kiedy odpalę silnik obroty są około 800 czyli ok jednak kiedy włączę radio, światła i np nawiew to obroty spadają do 650-700 i wtedy zaczyna się problem, ponieważ całe auto zaczyna się trząś i wpada straszny rezonans. Auto to Golf 3 silnik 1.6 ABU benzyna bez lpg. Teraz powiem co zrobiłem kiedy próbowałem to naprawić:
1. wiem że kilka lat temu wymieniamy był silniczek krokowy więc na dzień dzisiejszy go nie wymieniałem na nowy,
2. zdjąłem całą przepustnicę bo myślałem że, może nazbierało się nagaru i ma słabszy przypływ jednak wnętrze było czyste,
3. wymieniłem filtr powietrza,
4. kiedy miałem przepustnice w rękach zauważyłem taką niby śrubkę która styka się z silniczkiem krokowym trochę ją pokręciłem ale teraz jest jeszcze gorzej było wprawdzie na początku obroty przy włączonych światłach itp były 850-900 ale po przejechaniu się okazało się że auto czasami po wrzuceniu na luz bardzo szybko schodzi z obrotów i spadają nawet do 200-300 i czasami auto gasło albo kiedy już tak spadały to zaraz natychmiast wskakiwały ale już nie na 850-900 tylko na 1100-1200 i tak stały.
Auto dzisiaj rano przy próbach odpalenia najpierw odpaliło i trzymało obroty 300-400 a jak dałem gaz do dechy to może max do 1000 dochodziło i gasł, potem w ogóle nie odpalił.
Proszę o pomoc co mogę odkręcić i przeczyścić a co polecacie wymienić
Mk3 1.6 benzyna - problem z obrotami na biegu jałowym
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Mat3usz, nie jesteś na forum od wczoraj,więc zakładaj tematy w odpowiednim dziale. Pkt.4 reg. forum
Odświeżam,
wymieniłem całą przepustnice z krokowym i nie ruszanym tps - zestaw pochodzi od auta gdzie wszystko ładnie działało, ( dało to tylko tyle że teraz jak obroty spadną do np 700 to widać że po chwili krokowy chce z tym walczyć i je trochę podnosi)
ustawiony zapłon,
wyczyszczone świece,
podłączany inny czujnik temp - nic to nie dało,
auto ostatnio było u mechanika który mówił że tylko trochę poluźnił linke gazu bo była za bardzo naciągnięta i krokowy głupiał - nic to nie dało po nagrzaniu się silnika znowu trzęsie oj trzęsie
ostatnio zauważyłem nową rzecz kiedy silnik jest nagrzany i chodzi na luzie i wcisnę np pedał hamulca lub sprzęgła to obroty spadają nieznacznie ale o to 50rpm na pewno, czy to może być coś z podciśnieniem ? np pęknięta membrana serwa ? ( czasami przy próbie ruszenia kiedy mam wciśnięty hamulec i wciskam sprzęgło obroty potrafią na sek spaść do 300-400 )
czekam na dobre rady mądrych ludzi
wymieniłem całą przepustnice z krokowym i nie ruszanym tps - zestaw pochodzi od auta gdzie wszystko ładnie działało, ( dało to tylko tyle że teraz jak obroty spadną do np 700 to widać że po chwili krokowy chce z tym walczyć i je trochę podnosi)
ustawiony zapłon,
wyczyszczone świece,
podłączany inny czujnik temp - nic to nie dało,
auto ostatnio było u mechanika który mówił że tylko trochę poluźnił linke gazu bo była za bardzo naciągnięta i krokowy głupiał - nic to nie dało po nagrzaniu się silnika znowu trzęsie oj trzęsie
ostatnio zauważyłem nową rzecz kiedy silnik jest nagrzany i chodzi na luzie i wcisnę np pedał hamulca lub sprzęgła to obroty spadają nieznacznie ale o to 50rpm na pewno, czy to może być coś z podciśnieniem ? np pęknięta membrana serwa ? ( czasami przy próbie ruszenia kiedy mam wciśnięty hamulec i wciskam sprzęgło obroty potrafią na sek spaść do 300-400 )
czekam na dobre rady mądrych ludzi
Re: Mk3 1.6 benzyna - problem z obrotami na biegu jałowym
Jak wciskasz hamulec i obroty spadają to moim zdaniem serwo/pompa do wymiany. Wspominałeś, że jak włączysz światła, radio, nawiew to również obroty lecą. Nadal tak jest? Mam ten sam silnik, u mnie było to samo. Wymieniłem szczotki na alternatorze i jest trochę lepiej. Tamtych już praktycznie nie było.
Mógłbyś zaadaptować przepustnicę, po tym zabiegu również się troszkę poprawiło.
Mógłbyś zaadaptować przepustnicę, po tym zabiegu również się troszkę poprawiło.
szczotki niedawno były wymieniane przy okazji wymiany łożysk a adaptacja niby była robiona o ile na silniku abu w ogóle się wykonuje jakąś adaptacje, z tymi obrotami to jest tak że po nagrzaniu zawsze są niskie i ogromne ogromne drgania całego auta na biegu jałowym ale raz miałem tak ze po nagrzaniu i na włączonym nawiewie światłach i radiu obroty były około 700 prawie w ogóle silnika nie było słychać no po prostu ideał ale jak tylko wyłączyłem jedno z tych rzeczy to znowu mega drgania także już w ogóle nie rozumiem. Może to być czujnik halla lub regulator napięcia ładowania?