Golf 3 1.4 (8v) benz+gaz nie przepala benzyny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam posiadam golfa 1.4 60km auto nie przepala benzyny,gdy odpalam na benzynie to strasznie czuć oparami a i sporo ubywa z baku,na gazie też trochę więcej pali niż powinien czasami wynosi 15l/100km średnio 11/12l. podejrzewam wtrysk (jednopunkt) sonda lambda była wymieniana gaz jest nowy powinno być z nim wszystko ok prosze o pomoc.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
To znaczy co konkretnie podejrzewasz i dlaczego?ryczek46 pisze:podejrzewam wtrysk
konkretnie nie wiem ale jest takie coś czasami że na benzynie ma czkawkę trzeba wciskać cały czas pedał gazu żeby wszedł w obroty na biegu jałowym to żadna trudność ale podczas jazdy jest to nie wykonalne . Kiedyś brat miał podobny przypadek w golfie 2 też jednopunkt i wymienił cały wtrysk i było dobrze.I omal bym zapomniał jak byłem kiedyś u mechaniora to powiedział że jakiś brzęczyk czy coś takiego przy lince gazu że to w wtrysku jest coś takiego za bardzo nie pamiętam. a jest taka możliwość ze ciągnie benzynę razem z gazem bo jak się skończyła benzyna to na pełniutkim zbiorniku zrobiłem 250 km w tym ok 100km w trasie.Trochę marnie.
jeśli po przełączeniu na gaz Ci nie odłącza benzyny to może chodzić na tym i na tym. Ale spalanie gazu nijak się ma do ewentualnego uszkodzonego wtrysku. Jak tam filtr powietrza, kable, świece itp ?
będe wymieniał a to ma jakieś związek z wysokim spalaniem?
to dlaczego spalanie gazu wynosi 15l instalacja jest nowa a to jest tylko 1.4 już 2.0 mniej palą.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Przecież nie wiemy na odległość można tylko wymenić możliwe przyczyny że albo zła regulacja LPG - powiedzmy na 90 procent to jest przyczyna -, albo coś z silnikiem: pomyłka w ustawieniu rozrządu, zapłonu, zatkany katalizator, albo tragiczny ogólny stan silnika z przedmuchami wypalonymi zaworami itp.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
wymienione świece,przewody,filtr powietrza.bez zmian. Przypuśćmy że jest zła regulacja gazu gaziwa pali w normie ale zostaje jeszcze że nie przepala benzyny.
Re: Golf 3 1.4 (8v) benz+gaz nie przepala benzyny
ryczek46 pisze:wymienione świece,przewody,filtr powietrza.bez zmian. Przypuśćmy że jest zła regulacja gazu gaziwa pali w normie ale zostaje jeszcze że nie przepala benzyny.
ustaw aparat zapłonowy porządnie na benzynie!!!!
później lpg.
pozdrówka
Fujimoto.
Fujimoto.
odświeżam temat nowe objawy podczas jazdy samochód zaczyna się dusić trzeba utrzymywać wyższe obroty bo na niskich gaśnie jest tak na Pb jak i na lpg, jak zgaśnie to jest ciężko odpalić trzeba kręcić z 15s czasami trwa to długo ale przejdzie a czasami jak zgaśnie to po odpaleniu jest dobrze wydaje mi się że to jest coś z elektryką związane proszę o pomoc
A lambdy jakiejś gównianej nie założyłeś? Może ją już trafiło? objawy na to wskazują.
też tak mi się wydaje bo jak jest kontroler sondy to są diody zielona do uboga a czerwona to bogata i jak byłem u gazownika na początku to zmniejszył dawkę gazu na parowniku czy na tych przewodach i świeciła się zielona a teraz jak patrzę to czerwona czy silnik ciepły czy zimny ale tylko się świeci na gazie jak przełączam na benzynę to gaśnie dioda,tylko nie wiem czy sonda jest już do wymiany czy jeszcze można się wpiąć pod kompa i tam coś podregulować.
dodam jeszcze że na benzynie także spalanie wynosi bardzo dużo
jednak nie sonda działa prawidłowo musi być inna przyczyna wyregulowany gaz a spalanie jakie było takie jest