Golf3 1,6 AEA 1995 - zalewa świece kiedy jest zimny.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Mam problem z zalewaniem świec w silniku 1,6 55kW mono-wtrysk (czyli chyba AEA).
Wszystko zaczęło się od momentu wymiany czujnika temperatury (ten koło świec po prawej z białym plastikiem, ten po lewej z niebieskim nie był ruszany).
Czujnik był wymieniony bo z pod jego uszczelki uciekał olej. Niestety po wszystkim silnik został spryskany jakimś preparatem do mycia i spłukany wodą (wiem że się nie powinno, ale nie ja to robiłem i nie było mnie przy tym)
Od tej pory zaczęły się problemy z odpalaniem silnika. Po zimnej nocy rano odpala, ale po chwili zaczyna się krztusić, gaśnie i już nie załapuje, bo się zalewa.
Jak jest cieplej to nawet czasem odpali pochodzi nierówno kilkanaście sekund i potem w zasadzie do końca dnia jest już spokój i można sobie normalnie gasić/zapalać, ale pewnie wraz z przymrozkami się mu pogorszy.
Po odkręceniu świec i zakręceniu rozrusznikiem strumień paliwa z niżej położonego cylindra (jak samochód jest pochylony) uderza aż w maskę.
Kolega sprawdzał na przenośnym terminalu i błędów nie widać.
Iskra i ciśnienie w cylindrach - poprawne.
Metodą prób i błędów z sąsiadem znaleźliśmy sposób na odpalanie silnika.
Po zalaniu, trzeba odłączyć wtyczkę od wtrysku i wtedy odpala.
Jak pochodzi kilka sekund, podłącza się wtyczkę, wtedy obroty się stabilizują i można jechać.
(to po tej operacji sprawdzaliśmy kompa i nie było błędów)
Reasumując z jakiegoś powodu wtrysk na rozruch daje zbyt dużo paliwa i prawdopodobnie dopiero kiedy któryś z czujników wykryje podwyższoną temperaturę dawka wraca do normy.
Macie jakieś pomysły jak to ruszyć?
Czy przez te kable z allegro za trzy dychy da się coś więcej odczytać niż na przenośnym terminalu?
Pozdro
Mam problem z zalewaniem świec w silniku 1,6 55kW mono-wtrysk (czyli chyba AEA).
Wszystko zaczęło się od momentu wymiany czujnika temperatury (ten koło świec po prawej z białym plastikiem, ten po lewej z niebieskim nie był ruszany).
Czujnik był wymieniony bo z pod jego uszczelki uciekał olej. Niestety po wszystkim silnik został spryskany jakimś preparatem do mycia i spłukany wodą (wiem że się nie powinno, ale nie ja to robiłem i nie było mnie przy tym)
Od tej pory zaczęły się problemy z odpalaniem silnika. Po zimnej nocy rano odpala, ale po chwili zaczyna się krztusić, gaśnie i już nie załapuje, bo się zalewa.
Jak jest cieplej to nawet czasem odpali pochodzi nierówno kilkanaście sekund i potem w zasadzie do końca dnia jest już spokój i można sobie normalnie gasić/zapalać, ale pewnie wraz z przymrozkami się mu pogorszy.
Po odkręceniu świec i zakręceniu rozrusznikiem strumień paliwa z niżej położonego cylindra (jak samochód jest pochylony) uderza aż w maskę.
Kolega sprawdzał na przenośnym terminalu i błędów nie widać.
Iskra i ciśnienie w cylindrach - poprawne.
Metodą prób i błędów z sąsiadem znaleźliśmy sposób na odpalanie silnika.
Po zalaniu, trzeba odłączyć wtyczkę od wtrysku i wtedy odpala.
Jak pochodzi kilka sekund, podłącza się wtyczkę, wtedy obroty się stabilizują i można jechać.
(to po tej operacji sprawdzaliśmy kompa i nie było błędów)
Reasumując z jakiegoś powodu wtrysk na rozruch daje zbyt dużo paliwa i prawdopodobnie dopiero kiedy któryś z czujników wykryje podwyższoną temperaturę dawka wraca do normy.
Macie jakieś pomysły jak to ruszyć?
Czy przez te kable z allegro za trzy dychy da się coś więcej odczytać niż na przenośnym terminalu?
Pozdro
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Re: Golf3 1,6 AEA 1995 - zalewa świece kiedy jest zimny.
Skoro podejrzewasz czujnik temperatury to warto sprawdzić odczyty z czujnika na zimnym i gorącym silniku,
Tzn, na kompie ten odczyt będzie widoczny (rozumiem, że chodzi o ten czujnik z przodu silnika po prawej z 4-pinowym złączem)?
A odnośnie tych czujników przy świecach, czy da się je jakoś prosto sprawdzić?
Do każdego dochodzi tylko jedna żyła. Czy to nie są czasem takie bimetaliczne, które tylko zwierają/rozwierają do masę w zależności od temperatury?
Jest chyba jeszcze czwarty czujnik temperatury mieszanki przy wtryskiwaczu, czy odczyt z niego będzie widoczny na kompie?
Niestety żeby zrobić odczytać muszę jeździć do znajomego i dlatego rozważam te tanie kable z allegro, ale nie wiem czy są coś warte (poza scalakiem FTDI to tam chyba nic szczególnego niema).
A odnośnie tych czujników przy świecach, czy da się je jakoś prosto sprawdzić?
Do każdego dochodzi tylko jedna żyła. Czy to nie są czasem takie bimetaliczne, które tylko zwierają/rozwierają do masę w zależności od temperatury?
Jest chyba jeszcze czwarty czujnik temperatury mieszanki przy wtryskiwaczu, czy odczyt z niego będzie widoczny na kompie?
Niestety żeby zrobić odczytać muszę jeździć do znajomego i dlatego rozważam te tanie kable z allegro, ale nie wiem czy są coś warte (poza scalakiem FTDI to tam chyba nic szczególnego niema).
Ok, sytuacja na dzień dzisiejszy jest taka że samochód odpala i o ile nie dotknie się gazu przez pierwsze kilkanaście/dziesiąt sekund, to nawet nie trzeba już grzebać przy kablach od wtrysku.
Mam już kabel KKL i się nim trochę pobawiłem.
Przy pierwszym odczycie wyskoczyło:
00515 - Camshaft Position (Hall) Sensor (G40)
03-00 - No Signal
00522 - Engine Coolant Temperature Sensor (G62)
30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent
00670 - Throttle Position Sensor (G127)
03-10 - No Signal - Intermittent
Ten ostatni chyba jest wynikiem odpinania kabla od wtrysku, bo po skasowaniu już się nie pojawia - wymaga potwierdzenia.
Jak widać czujnik temp. chłodziwa się potwierdził.
Z szybkich testów wynika że silnik pracuje nierówno do czasu przekroczenia 0st. (odczyt z pierwszego bloku pomiarowego),
a na dworze było wtedy około 5st.
Do tego na odczycie widać czasem skoki o kilkanaście stopni.
Czyli wygląda, że to ten czujnik lub kable/złącza.
Czy w golfie z tego roku daje się odczytać wartości z czujnika temperatury dla zegarów?
W VagComie w bloku nr2, wyświetla się jakaś temperatura, ale to chyba nie to (chyba temp. powietrze zassanego?).
Czy w VagComie da się jakoś sprawdzić ten czujnik Halla, w sensie czy wykrywa położenie palca, czy coś w ten deseń?
Mam już kabel KKL i się nim trochę pobawiłem.
Przy pierwszym odczycie wyskoczyło:
00515 - Camshaft Position (Hall) Sensor (G40)
03-00 - No Signal
00522 - Engine Coolant Temperature Sensor (G62)
30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent
00670 - Throttle Position Sensor (G127)
03-10 - No Signal - Intermittent
Ten ostatni chyba jest wynikiem odpinania kabla od wtrysku, bo po skasowaniu już się nie pojawia - wymaga potwierdzenia.
Jak widać czujnik temp. chłodziwa się potwierdził.
Z szybkich testów wynika że silnik pracuje nierówno do czasu przekroczenia 0st. (odczyt z pierwszego bloku pomiarowego),
a na dworze było wtedy około 5st.
Do tego na odczycie widać czasem skoki o kilkanaście stopni.
Czyli wygląda, że to ten czujnik lub kable/złącza.
Czy w golfie z tego roku daje się odczytać wartości z czujnika temperatury dla zegarów?
W VagComie w bloku nr2, wyświetla się jakaś temperatura, ale to chyba nie to (chyba temp. powietrze zassanego?).
Czy w VagComie da się jakoś sprawdzić ten czujnik Halla, w sensie czy wykrywa położenie palca, czy coś w ten deseń?
Maniok, kolego ten czujnik co wymieniałes to jest od cisnienia oleju kolor biały i niebieski vw stosuje 2 czujniki niskiego i wysokiego cisnienia a nie od temperatury. Od temp jest na kruccu co idzie waz do chlodnicy. Pierwsze to zresetuj kompa przez rozpiecie klem na noc czy pomoze a jak nie to na zimnym silniku wypnik kostke od temp. plynu i odpal samochod czy bedzie lepiej , jak tak to jest jego wina . Czujnik halla jak by byl uszkodzony to bys wogole nie odpalił.
@mka 3
Fakt, już znalazłem ten czujnik.
Może jutro uda się potestować i przy okazji zrobię test z woltomierzem/omomierzem.
W ogóle trochę nie czaję zasady działania tego czujnika od wody, skoro to zwykły termistor i mierzona jest tylko rezystancja, to poco mu 4 złącza?
A odnośnie tych dwóch czujników przy świecach, to skoro obydwa mierzą ciśnienie, to gdzie jest czujnik temperatury dla wskaźnika (G2) i czy da się go czytać VAGiem - chodzi o porównanie obu temperatur? W nowszych podobno się da, bo widziałem na screenach, ale nie wiem jak w tym modelu.
Dzięki za sugestię.
Pozdro
Fakt, już znalazłem ten czujnik.
Może jutro uda się potestować i przy okazji zrobię test z woltomierzem/omomierzem.
W ogóle trochę nie czaję zasady działania tego czujnika od wody, skoro to zwykły termistor i mierzona jest tylko rezystancja, to poco mu 4 złącza?
A odnośnie tych dwóch czujników przy świecach, to skoro obydwa mierzą ciśnienie, to gdzie jest czujnik temperatury dla wskaźnika (G2) i czy da się go czytać VAGiem - chodzi o porównanie obu temperatur? W nowszych podobno się da, bo widziałem na screenach, ale nie wiem jak w tym modelu.
Dzięki za sugestię.
Pozdro
Maniok, jaki masz licznik ?MFA co pokazuje spalanie temp. zewnetrzna ,srednie spalanie czy taki zwykly. Czujnik temu jest na 4 piny poniewaz osobno pokazuje na licznika a osobno na komputer glowny.
Licznik ten prostszy, z zegarkiem cyfrowym po prawej i z bajerów to tylko Trip można sobie tam zobaczyć.
Znalazłem książkę napraw i rzeczywiście są tam dwa niezależne termistory, więc teraz ma to sens
W pierwszej chwili myślałem że jest tam doprowadzone niezależne zasilanie, ale teraz widzę że 1 i 2 to masy, tylko skądinąd idą.
Znalazłem książkę napraw i rzeczywiście są tam dwa niezależne termistory, więc teraz ma to sens
W pierwszej chwili myślałem że jest tam doprowadzone niezależne zasilanie, ale teraz widzę że 1 i 2 to masy, tylko skądinąd idą.
Maniok, narazie zresetuj komp a jak nie pomoze to wypnij czujnik kub podmien . bedzie miec wieksze obroy na biegu jalowym z odpieta wtyczka. rozmawiamy caly czas o zimnym silniku bo na cieplym jest ok.
Kompa zresetuje ewentualnie na noc, o ile to będzie jeszcze potrzebne, bo chyba potwierdził się ten czujnik.
Nie udało się zmierzyć napięć podczas pracy czujnika, bo musiałbym chyba ciąć izolację, więc pomierzyłem tylko rezystancje i napięcia na wtyczce.
- Silnik zimny (temperatura otoczenia 7st.C):
Piny 1-3 rezystancja 50kohm, czasem 180k, czasem wcale się nie chce zmierzyć. VAG pokazuje -20st.C. Napięcie zasilania 4.5V (powinno być chyba 5V).
Piny 2-4 rezystancja 2.2k napięcie zasilania 0.14V - dziwnie niskie to napięcie, mimo to wskazanie temperatury i rezystancji wydaje się ok (czy to napięcie jest ok?).
- Silnik ciepły:
Piny 1-3 rezystancja 1-2K, VAG pokazuje +20st.
Piny 2-4 180ohm, zegar pokazuje prawie 90st.
Tutaj wrzuciłem sformatowane logi, może ktoś coś ciekawego się tam dopatrzy: http://sendfile.pl/95489/LOG-01-001-002-xxx.xlsx" onclick="window.open(this.href);return false;
Pierwsza temperatura to woda, druga, to zasysane powietrze.
Marker stawiałem tam gdzie dodawałem gazu, żeby przyspieszyć spadek obrotów.
Przy piątym markerze zegar pokazuje już koło 90st,
Na samym początku zrobiłem też test z wypiętym czujnikiem i rzeczywiście bardzo ładnie odpala, a silnik pracuje na 1150obr/min, temp w VAGu -50st..
Po podpięciu i skasowaniu błędu, przy odpalaniu na początku krztusi się jak zwykle.
No i doszedłem do tego że w zasadzie nie mogę skasować tego błędu Halla.
Jak kasuje w VAGCOM 3.11, to traci komunikację, jak kasuję z VWTool to znika, ale zaraz się pojawia (bez próby dopalania silnika).
Czy obroty do VAGa i obrotomierza są brane z tego czujnika?
Czytałem, że nowsze samochody potrafią awaryjnie brać sygnał do zapłonu z innych źródeł, ale nie wiem czy tak jest i tutaj.
Co prawda na schematach nie widzę innego czujnika położenia poza prędkościomierzem.
Nie mogę też wejść do kategorii 17 - instruments, gdzie powinno być wskazanie dla zegarów, czy w tym modelu to norma?
No I chyba muszę zaadoptować przepustnicę, bo otwiera się max do 85%.
Obroty minimalne, też jakieś takie niskie jak na benzynę (poniżej 800)
Nie udało się zmierzyć napięć podczas pracy czujnika, bo musiałbym chyba ciąć izolację, więc pomierzyłem tylko rezystancje i napięcia na wtyczce.
- Silnik zimny (temperatura otoczenia 7st.C):
Piny 1-3 rezystancja 50kohm, czasem 180k, czasem wcale się nie chce zmierzyć. VAG pokazuje -20st.C. Napięcie zasilania 4.5V (powinno być chyba 5V).
Piny 2-4 rezystancja 2.2k napięcie zasilania 0.14V - dziwnie niskie to napięcie, mimo to wskazanie temperatury i rezystancji wydaje się ok (czy to napięcie jest ok?).
- Silnik ciepły:
Piny 1-3 rezystancja 1-2K, VAG pokazuje +20st.
Piny 2-4 180ohm, zegar pokazuje prawie 90st.
Tutaj wrzuciłem sformatowane logi, może ktoś coś ciekawego się tam dopatrzy: http://sendfile.pl/95489/LOG-01-001-002-xxx.xlsx" onclick="window.open(this.href);return false;
Pierwsza temperatura to woda, druga, to zasysane powietrze.
Marker stawiałem tam gdzie dodawałem gazu, żeby przyspieszyć spadek obrotów.
Przy piątym markerze zegar pokazuje już koło 90st,
Na samym początku zrobiłem też test z wypiętym czujnikiem i rzeczywiście bardzo ładnie odpala, a silnik pracuje na 1150obr/min, temp w VAGu -50st..
Po podpięciu i skasowaniu błędu, przy odpalaniu na początku krztusi się jak zwykle.
No i doszedłem do tego że w zasadzie nie mogę skasować tego błędu Halla.
Jak kasuje w VAGCOM 3.11, to traci komunikację, jak kasuję z VWTool to znika, ale zaraz się pojawia (bez próby dopalania silnika).
Czy obroty do VAGa i obrotomierza są brane z tego czujnika?
Czytałem, że nowsze samochody potrafią awaryjnie brać sygnał do zapłonu z innych źródeł, ale nie wiem czy tak jest i tutaj.
Co prawda na schematach nie widzę innego czujnika położenia poza prędkościomierzem.
Nie mogę też wejść do kategorii 17 - instruments, gdzie powinno być wskazanie dla zegarów, czy w tym modelu to norma?
No I chyba muszę zaadoptować przepustnicę, bo otwiera się max do 85%.
Obroty minimalne, też jakieś takie niskie jak na benzynę (poniżej 800)
Maniok,Rezystencja czujnika cieczy gdzies jest opisana na forum . Co do czujnika halla to chyba ten typ tak ma ze po skasowanu wyskakuje ponownie , u mnie to samo sie pokazuje i dalem sobie spokuj bo auto normalnie chodzi. Wymien czujnik zresetuj kompa i naucz sterownik na nowo i powino pieknie chodzic .moj golfina tak 800 trzymie na cieplym silniku
Tzn. rezystancja dla zegarów, trzyma się kupy (nigdzie nie widzę tylko normy napięcia na wtyczce dla niego, bo te 0,14V na tak długich kablach, to wydaje się trochę mało), a dla Ecu jest na pewno rozjechana.
"...naucz sterownik na nowo..."?
W sensie po resecie ECU trzeba ten czujnik jakoś adoptować, czy chodzi o przepustnicę?
Która firma robi jakościowo w miarę dobre (pewnie w Intercarsie będę brał), żeby nie kopić badziewia?
Ten u mnie ma zółtą obręcz, wiec pewnie nie jest oryginalny.
Pewnie w czwartek będę kupował.
"...naucz sterownik na nowo..."?
W sensie po resecie ECU trzeba ten czujnik jakoś adoptować, czy chodzi o przepustnicę?
Która firma robi jakościowo w miarę dobre (pewnie w Intercarsie będę brał), żeby nie kopić badziewia?
Ten u mnie ma zółtą obręcz, wiec pewnie nie jest oryginalny.
Pewnie w czwartek będę kupował.
Maniok, Kolego po resecie przez rozpiecie klem sterownik uczy sie na nowo wszystkich parametrow az do wlaczenia sie wentylatora chlodnicy wiec po zapaleniu auta zostaw go na biegu jalowym az tak sie stanie tylko zrob to od zimnego silnika. Co do czujnika ehh ciezki wybor najpeniej w aso lub bral bym ze zlomu z jakiegos rozbitka,podejdzie z 1.8 1.6 1.4 2.0
Ok sprawa załatwiona.
Kupiłem jakiegoś chińczyka za trzy dychy (Autolog AS2007), bo nie mieli nic innego, ale wygląda że wszystko gra.
Co ciekawe ten padnięty był chyba oryginalny (ELTH Made in Luxemburg), ale miał żółtą obręcz.
Poniżej wykresy przedstawiające jakie cyrki może powodować niesprawny czujnik (te 6 szpilek na obrotach to ja):
Na uwagę zasługuje szczególnie czas odarcia wtrysku.
Przy odczycie temperatury -20st.C (rzeczywista 7st.C), wali prawie trzy razy więcej paliwa niż powinien.
A poniżej odczyt z nowego czujnika:
Pomiary dolotu i cieczy dla zimnego silnika nie pokrywają się idealnie, ale chyba jest w miarę ok.
Pierwszy bieg wentylatora włącza się przy 97st.C, jednak nie jest to specjalnie widoczne na zegarze, tam cały czas jest 90.
Duża bezwładność, czy taki czujnik, albo to kwestia tego zaniżonego napięcia na zegarach (0,14V na pinach 2-4 )?
Daje się to jakoś łatwo sprawdzić, czy trzeba licznik wyciągać?
Odnośnie czujnika Halla, na pracującym silniku błąd sam znika.
Z tego co widzę po różnych postach u kilku osób jest podobnie, ale mam wątpliwości czy ten typ tak ma.
Dzięki za pomoc.
Pozdro
Kupiłem jakiegoś chińczyka za trzy dychy (Autolog AS2007), bo nie mieli nic innego, ale wygląda że wszystko gra.
Co ciekawe ten padnięty był chyba oryginalny (ELTH Made in Luxemburg), ale miał żółtą obręcz.
Poniżej wykresy przedstawiające jakie cyrki może powodować niesprawny czujnik (te 6 szpilek na obrotach to ja):
Na uwagę zasługuje szczególnie czas odarcia wtrysku.
Przy odczycie temperatury -20st.C (rzeczywista 7st.C), wali prawie trzy razy więcej paliwa niż powinien.
A poniżej odczyt z nowego czujnika:
Pomiary dolotu i cieczy dla zimnego silnika nie pokrywają się idealnie, ale chyba jest w miarę ok.
Pierwszy bieg wentylatora włącza się przy 97st.C, jednak nie jest to specjalnie widoczne na zegarze, tam cały czas jest 90.
Duża bezwładność, czy taki czujnik, albo to kwestia tego zaniżonego napięcia na zegarach (0,14V na pinach 2-4 )?
Daje się to jakoś łatwo sprawdzić, czy trzeba licznik wyciągać?
Odnośnie czujnika Halla, na pracującym silniku błąd sam znika.
Z tego co widzę po różnych postach u kilku osób jest podobnie, ale mam wątpliwości czy ten typ tak ma.
Dzięki za pomoc.
Pozdro