Lekkie szarpanie w czasie jazdy.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam . Posiadam Golfa 3 silnik 1.8 75 km benzyna + gaz . Samochód przy paleniu obojętnie czy na benzynie czy na gazie przez 3 minuty dławi się po chwili przestaje . Dzieje sie tak po tym jak mocno nacisnełem na hamulec podczas nagłego hamowania bez użycia sprzęgła. Samochód zgasł. Po odpaleniu nic sie nie działo . Dopiero rano jak go zapaliłem dławił się. W czasie jazdy czasami tzn . przewaznie na zakrętach i pod górę na ciepłym silniku czuć lekkie szarpania. Wymieniona została sonda lambda + czujnik temperatury. Czyściłem wtrysk . Byłem u mechanika na kompie i pokazło mu błąd złej regulacji mieszanki. To było przed wymianą sondy. Komputer resetowałem przez odłączenie klemy na noc. Nic to nie pomogło. Silnik krokowy przy paleniu z rana odłączyłem i też żadnej poprawy . Jedynie wyższe obroty a silnik dalej sie dławi na zimnym . i dalej w czasie jazdy lekko szarpie tylko czasami. Ręce mi opadają mechanik do którego nie pojadę mówi że nie wie co to moze być . Chce wymieniać wszystko po kolei. Najlepiej całe auto. Jeśli ktos miał coś podobnego po hamowaniu prosze o porady. Z góry dziekuję.
-
- Nowicjusz
hejka . mam takiego samego golfa. i tez tak mam ze mi go szarpie ale to na samym poczatku jak go odpale . np postoi w garazu z 2 dni i pozniej jak odpalam to sie dławi . dopiero po 5 minutach gazowania to przestaje . niewiem wlasnie o co chodzi bo u mechanika jeszcze nie bylem ale niedlugo sie wybiore
-
- Nowicjusz
no wlasnie jak go odpale to sie troche tak jak by dławił a jak zaczne jechac to wlasnie szarpie .
-
- Nowicjusz
a po nagrzaniu w czasie jazdy pod górke i na zakrętach czasami nie szarpnie?
nie . nie ma znaczenia czy na zakretach czy pod gorke i wgl . po prostu po odpaleniu i jechaniu musze z 5 min go grzac i przestanie szarpac i sie dusić .
-
- Nowicjusz
Poczekajmy może ktoś miał taki przypadek i opowie nam Liczę na to że ktoś taki problem już rozwiązał. Mam takie podejrzenia bo dużo czytałem że przez to ostre hamowanie mogło się u mnie to stać że prze lewe powietrze z serwa które dostaje to może głupieć .
sprawdzaliście czujnik temp ?może serwo puściło i zaciąga lewe powietrze teraz?rozrząd sprawdzony?może jak zahamowałeś silnikiem przeskoczył o ząbek
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
-
- Nowicjusz
Czujnik temperatury ok wymieniony. hamulce słabe są możliwe że serwo. Ale co miało by serwo do tego jak go palę na zimnym silniku i się dusi po 3 minutach przestaje.
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
Dzisiaj w czasie jazdy zauważyłem zapach benzyny w aucie co to może być ?
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Sprawdz rozrzad u mnie byl zle ustawiony i objawy byly identyczne...na zimnym szarpal problem ustawal dopiero po przejechaniu kilku km...o zapachu paliwa czy gazu nie wspomne;P.