VW Golf 3 cl 1.8 benzyna.Problem z paliwem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam wszystkich użytkowników forum i posiadaczy naszych słynnych ''swetrów''!!
Mam problem związany z układem paliwowym w moim golfie.Mianowicie problem polega na tym że samochód nie pali prawidłowo tzn na wolnych obrotach silnik pracuje lecz przy próbie jazdy gaśnie i aby uruchomić silnik należy ''pod-pompować" paliwo przekręcając kluczykiem na zapalenie się kontrolek.
Wszystko zaczęło się po zatankowani paliwa na pobliskiej stacji Orlen i po odjechaniu 5km samochód zgasł i nie chciał już zapalić, holowałem go do domu.
Po wjechaniu na garaż, wyciąłem pompkę paliwa z baku i sitko które jest na dnie pompki było zaklejone brudem z baku.Wymieniłem także Filtr paliwa, przewody zapłonowe, świece.Samochód tak się zachowuje jakby dostawał nie dostateczną ilość paliwa.Wymieniłem pompkę paliwa na taką:
-http://allegro.pl/show_item.php?item=5025393890
Jednak było jeszcze gorzej, zamontowałem starą pompę i nie wiem co już wymieniać, może ktoś z was miał taki problem i wie gdzie należy szukać usterki.
Czy jest możliwość aby stara pompka nie podawała odpowiedniego ciśnienia lub przewody które wychodzą z pompki do tego plastiku były źle ułożone czy jest jeszcze coś po drodze
Pozdrawiam i czekam na pomoc w rozwiązaniu problemu
Mam problem związany z układem paliwowym w moim golfie.Mianowicie problem polega na tym że samochód nie pali prawidłowo tzn na wolnych obrotach silnik pracuje lecz przy próbie jazdy gaśnie i aby uruchomić silnik należy ''pod-pompować" paliwo przekręcając kluczykiem na zapalenie się kontrolek.
Wszystko zaczęło się po zatankowani paliwa na pobliskiej stacji Orlen i po odjechaniu 5km samochód zgasł i nie chciał już zapalić, holowałem go do domu.
Po wjechaniu na garaż, wyciąłem pompkę paliwa z baku i sitko które jest na dnie pompki było zaklejone brudem z baku.Wymieniłem także Filtr paliwa, przewody zapłonowe, świece.Samochód tak się zachowuje jakby dostawał nie dostateczną ilość paliwa.Wymieniłem pompkę paliwa na taką:
-http://allegro.pl/show_item.php?item=5025393890
Jednak było jeszcze gorzej, zamontowałem starą pompę i nie wiem co już wymieniać, może ktoś z was miał taki problem i wie gdzie należy szukać usterki.
Czy jest możliwość aby stara pompka nie podawała odpowiedniego ciśnienia lub przewody które wychodzą z pompki do tego plastiku były źle ułożone czy jest jeszcze coś po drodze
Pozdrawiam i czekam na pomoc w rozwiązaniu problemu
-
- Nowicjusz
VW GOLF 3 cl 1.8 benzyna.Problem z paliwem
Ciśnienie sprawdziłem nanometrem ciśnieniowym i pokazywało przy mono-wtrysku na 1.6bar. wyjechałem z garażu i po odjechaniu 300-400m silnik zgasł,zjechałem na chodnik i pod pompowałem paliwo i silnik zapalił, przyjechałem do domu samochód palił na przez 15 minut po czym znów zgasł i znów ten sam rytuał, czy jest możliwość aby podczas jazdy pompa nie wyrabiała dość wysokiego ciśnienia??.Czy zgromadzony bród w zbiorniku paliwa zatykał przewody lub pompę paliwa, sam już nie wiem czego się złapać.
Proszę o pomoc bo nawet do panny nie mam się jak dostać;-)
Proszę o pomoc bo nawet do panny nie mam się jak dostać;-)
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Ciśnienie 1.6 bara to trochę za dużo na mono-wtrysk.Druga sprawa jest taka że pasowało by po takiej akcji przeczyścić ten układ paliwowy bo mogły przedostać się jakieś syfy i raz działa a raz nie.Zasilanie pompy też dobrze by było zmonitorować czy nie ma spadków napięcia.
-
- Nowicjusz
Układ paliwowy od samego baku do mono-wtrysku przeczyściłem tzn przedmuchałem sprężonym powietrzem, niestety zasilania pompy nie monitorowałem.Ale jutro to zrobię.
Myśle że jutro wyciągne bak z samochodu i postaram się go wyczyścić wewnątrz pozbywając się brudu. Czy jest coś jeszcze po drodze godnego uwagi w układzie paliwowym ?
Myśle że jutro wyciągne bak z samochodu i postaram się go wyczyścić wewnątrz pozbywając się brudu. Czy jest coś jeszcze po drodze godnego uwagi w układzie paliwowym ?
- waski1
- _
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
- Kontakt:
Możesz też zapiąć ten manometr na zasilanie przed mono-wtryskiem i obserwować czy w momencie gaśnięcia silnika spada ciśnienie , jeśli spada to problem tkwi po stronie pompy lub właśnie po stronie zasilania pompy w napięcie.
-
- Nowicjusz
byłem własnie teraz zrobić pomiary zasilania pompki paliwa w baku od 13.33V do 13.53V
Niestety ten nanometr nie nadaje się do pomiaru przepływowego ciśnienia paliwa, jutro rano pojadę do sklepu hydraulicznego i kupie zwykły nanometr wraz z trójnikiem i wepnę go do układu przed mono wtryskiem, napisze później jakie ciśnienie zaobserwowałem. A co do napięcia pompki to moim zdaniem jest prawidłowe.
Silnik chodził 5 minut po czym zaczął przerywać i zgasł po ponownym pod pompowaniu silnik zapalił i standardowo 5 minut pracował przy czym znów zgasł.
Jakieś podpowiedzi ??
Pozdrawiam Konrad
Niestety ten nanometr nie nadaje się do pomiaru przepływowego ciśnienia paliwa, jutro rano pojadę do sklepu hydraulicznego i kupie zwykły nanometr wraz z trójnikiem i wepnę go do układu przed mono wtryskiem, napisze później jakie ciśnienie zaobserwowałem. A co do napięcia pompki to moim zdaniem jest prawidłowe.
Silnik chodził 5 minut po czym zaczął przerywać i zgasł po ponownym pod pompowaniu silnik zapalił i standardowo 5 minut pracował przy czym znów zgasł.
Jakieś podpowiedzi ??
Pozdrawiam Konrad
- waski1
- _
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
- Kontakt:
Czyli dokonałeś pomiaru ciśnienia tłoczenia pompy paliwa.Ja myślałem że masz zapięty manometr przed zasilaniem mono-wtrysku na trójniku.
Zasilanie pompy prawidłowe więc jutro zapnij na trójniku manometr i obserwuj co się będzie działo.
Zasilanie pompy prawidłowe więc jutro zapnij na trójniku manometr i obserwuj co się będzie działo.
-
- Nowicjusz
w sprawie ciśnienia paliwa to podłączyłem pistolet do sprawdzania ciśnienia w kołach zaraz na wyjściu z pompki nad bakiem i pokazywał 1.6 bar.Jutro podłącze nanometr zaraz przed mono i napisze. Ale moim zdaniem żywotność pompki po prostu się skończyła i ona już nie wyrabia na dłuższy dystans. Golf ma przejechane 216tyś więc miała prawo się zużyć a dodam że prawdopodobnie od nowości nie była wymieniana.
-
- Nowicjusz
Golf naprawiony!!
Przyczyną problemów był rozsypany aparat zapłonowy i przerwane dwa przewody które prowadzą do wtryskiwacza paliwa,Ale cóż wymiana nie zaszkodziła.Oto lista rzeczy które zostały wymienione:
-Przewody zapłonowe {wysokiego napięcia}
-Aparat zapłonowy
-Pompka Paliwa
-Filtr paliwa
-Świece zapłonowe NGK
Golf jeździ i śmiga i z tej awarii mam nauczkę że pierwsze naprawiać i sprawdzać rzeczy najprostsze i najbardziej olewane ponieważ najciemniej pod latarnią.
Cała zabawa była spowodowana przerwanymi dwoma przewodami które są wpięte do wtryskiwacza a po podpięciu Komputera VAG do VW nie pokazał błędów związanych z wtryskiwaczem paliwa.
Przyczyną problemów był rozsypany aparat zapłonowy i przerwane dwa przewody które prowadzą do wtryskiwacza paliwa,Ale cóż wymiana nie zaszkodziła.Oto lista rzeczy które zostały wymienione:
-Przewody zapłonowe {wysokiego napięcia}
-Aparat zapłonowy
-Pompka Paliwa
-Filtr paliwa
-Świece zapłonowe NGK
Golf jeździ i śmiga i z tej awarii mam nauczkę że pierwsze naprawiać i sprawdzać rzeczy najprostsze i najbardziej olewane ponieważ najciemniej pod latarnią.
Cała zabawa była spowodowana przerwanymi dwoma przewodami które są wpięte do wtryskiwacza a po podpięciu Komputera VAG do VW nie pokazał błędów związanych z wtryskiwaczem paliwa.