Golf 3 1.6 AEA 75 KM Duże spalanie?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Siemanko,
mam problem ze swoim golfem 3, ostatnimi czasy notuje dość spore spalanie, około 10-12l / 100km, nie wiem czy to ma znaczenie ale tankuję na ORLENIE bo nie ma innej stacji paliw w najbliższej okolicy.
Sytuacja już raz miała miejsce, palił jak smok, okazało się że 2 kabelki od sondy lambda się urwały jakimś cudem zostało to naprawione, tydzień potem nastąpiła wymiana termostatu na Wahler, dało to pozytywny efekt na jakiś miesiąc.
Być może układ sterowania silnika jest problemem?
Panowie jak myślicie spalanie jest w normie? czy jednak mu coś dolega? jestem laikiem, żaden ze mnie mechanik, bo jestem informatykiem ale staram się nie być ignorantem, sporo czytam, jednak w sprawach motoryzacji dopiero raczkuję i mam nadzieję że jako weterani naprowadzicie mnie na rozwiązanie problemu.
mam problem ze swoim golfem 3, ostatnimi czasy notuje dość spore spalanie, około 10-12l / 100km, nie wiem czy to ma znaczenie ale tankuję na ORLENIE bo nie ma innej stacji paliw w najbliższej okolicy.
Sytuacja już raz miała miejsce, palił jak smok, okazało się że 2 kabelki od sondy lambda się urwały jakimś cudem zostało to naprawione, tydzień potem nastąpiła wymiana termostatu na Wahler, dało to pozytywny efekt na jakiś miesiąc.
Być może układ sterowania silnika jest problemem?
Panowie jak myślicie spalanie jest w normie? czy jednak mu coś dolega? jestem laikiem, żaden ze mnie mechanik, bo jestem informatykiem ale staram się nie być ignorantem, sporo czytam, jednak w sprawach motoryzacji dopiero raczkuję i mam nadzieję że jako weterani naprowadzicie mnie na rozwiązanie problemu.
jak robisz 2km w koło komina to będzie tyle palił, zalej pod korek, przegoń po trasie tak ze 100km odcinek co by był lub ze 150 i zalej znowu pod korek to będziesz wiedział ile pali
nawet jakby robił te 2 km. w koło komina to i tak ma dużo za duże spalanie.
Wiem co mówię, bo mam identyko silnik i mi tak nie pali.
Wiem co mówię, bo mam identyko silnik i mi tak nie pali.
To jak w końcu co należy zrobić żeby palił mniej, co można sprawdzić?
viewtopic.php?t=94463" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.golf3.pl/topics42/wszystko-o ... a41e4879c5" onclick="window.open(this.href);return false;
Do poczytania o sondzie, na początek.
Poza tym dzieje się coś innego, typu nierówno pracuje, kiepsko odpala etc.
http://www.golf3.pl/topics42/wszystko-o ... a41e4879c5" onclick="window.open(this.href);return false;
Do poczytania o sondzie, na początek.
Poza tym dzieje się coś innego, typu nierówno pracuje, kiepsko odpala etc.
Silnik pracuje równo, choć zdarzają się falujące obroty, ale minimalne, choć zauważalnie na obrotomierzu. Jedynie co zauważyłem to to, że silnik czasem wpada w wibracje jak pracuje.
Sonda była robiona niedawno, choć sprawdzę czy wszystko łączy.
Kiepsko odpala tylko po zimnej nocy, w zimę były problemy ale są one spowodowane akumlatorem - dlaczego uważam że to akurat on? pewnego pięknego zimowego dnia samochód wcale nie chciał odpalić, zostawiłem akumlator na prostowniku na jeden dzień i samochód odpalił na dotyk.
PS. Ile pali Twój Golf, bo mówisz że masz identyczny silnik?
Sonda była robiona niedawno, choć sprawdzę czy wszystko łączy.
Kiepsko odpala tylko po zimnej nocy, w zimę były problemy ale są one spowodowane akumlatorem - dlaczego uważam że to akurat on? pewnego pięknego zimowego dnia samochód wcale nie chciał odpalić, zostawiłem akumlator na prostowniku na jeden dzień i samochód odpalił na dotyk.
PS. Ile pali Twój Golf, bo mówisz że masz identyczny silnik?
Na 100 km. nie mierzyłem, ale na 70km. "łyka" 3,6l. Z tym że po 35km. samochód stoi 8-10 godzin,
a po tym następne 35km.
Co znaczy, że sonda była robiona była niedawno? Prawidłowe jej działanie sprawdzisz oscyloskopem. Bodajże VAGiem
można jeszcze coś podejrzeć w tym silniku.
a po tym następne 35km.
Co znaczy, że sonda była robiona była niedawno? Prawidłowe jej działanie sprawdzisz oscyloskopem. Bodajże VAGiem
można jeszcze coś podejrzeć w tym silniku.
Do sprawdzenia czujnik temp.viktorion pisze:Kiepsko odpala tylko po zimnej nocy