Witam Gmeram po internetach szukam i szukam ;p
Niebawem będę robił remont silnika 1.6 AEE na szafie 198k km.
Mam tutaj namyśli wymianę panewek na wale, pierścieni na tłokach, gumki zaworowe, docierka zaworów, i ogólne uszczelnienie. Zdecydowałem się na remont ponieważ od jakiegoś czasu golf polubił olej 0.8 na 1000km, jest to dość uciążliwe gdyż jeżdżę dużo 600-800km tygodniowo, i raz na dwa miesiące trasa na DE (1200km w jedną strone) i co chwile dolewać olej to lekka przesada
Auto do tej pory jeździ na 10w40 Castrolu.
Zostawiać ten olej? Oczywiście zalany świeży i nowy filtr oleju. Czy można zmienić na 5w? Czytałem wiele tematów i opinii i nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedzi.
Remont silnika a olej
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Remont silnika a olej
Zmienić na 5W40 najlepiej taki: full sysntetyk Comma Syner-G 5W-40: http://www.pl.commaoil.com/products/results/91007219" onclick="window.open(this.href);return false; ma super parametry koszt 4 l ok 100 zł, lub tańszy HC total energy 5W40 mozna kupić już za ok 70 zł baniak 4-5 l
Ten pierwszy ma lepsze parametry, o których można poczytać jeśli ktoś ma pojęcie, a ten drugi jest lepszy od każdego 10W40.
Ten pierwszy ma lepsze parametry, o których można poczytać jeśli ktoś ma pojęcie, a ten drugi jest lepszy od każdego 10W40.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Remont silnika a olej
Tematów o olejach trochę jest...
Może zanim wyremontujesz silnik, spróbuj innego oleju...u mnie po zmianie z Castrola na Motula apetyt na oliwę spadł znacznie...a i silnik ciszej pracuje. Obydwa oleje 10w40.
Może zanim wyremontujesz silnik, spróbuj innego oleju...u mnie po zmianie z Castrola na Motula apetyt na oliwę spadł znacznie...a i silnik ciszej pracuje. Obydwa oleje 10w40.
Remont silnika a olej
SebastiCo, tak jak ci pisza zmien olej na jakis lepszy np 5w 50 oraz bym sie z trzymał z remontem głownym . zmień tylko uszczelniacze zaworowe bez sciagania głowicy w 80% one odpowiadaja za taki duzy ubytek koszt nie duzy .
Remont silnika a olej
Dziękuje za odpowiedzi i zainteresowanie.
mka 3 z doświadczenia wiem, że po uszczelnieniu góry silnika zaczyna pić dołem
Prosty przykład miałem Lupo 1.4 16v ;p brał olej, po wymianie gumek i dotarciu zaworów bo tak sobie zażyczył klient, 7L oleju na 5tys kilometrów ;p
Z wymianą uszczelniaczy bez ściągania głowicy to bywa różnie
Qto dziękuje za propozycje ale jedynie by pomogło chyba na hipol żeby nie brał hehe
Część części już przyszło więc nieuniknione
mka 3 z doświadczenia wiem, że po uszczelnieniu góry silnika zaczyna pić dołem
Prosty przykład miałem Lupo 1.4 16v ;p brał olej, po wymianie gumek i dotarciu zaworów bo tak sobie zażyczył klient, 7L oleju na 5tys kilometrów ;p
Z wymianą uszczelniaczy bez ściągania głowicy to bywa różnie
Qto dziękuje za propozycje ale jedynie by pomogło chyba na hipol żeby nie brał hehe
Część części już przyszło więc nieuniknione