Przerywanie i slabniecie auta po nagrzaniu,po chwili moc

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

michalb91
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: michalb91 » śr wrz 30, 2015 14:34

Witam.

Posiadam Golfa 3 z 1995r. na Monowtrysku . Kod Silnika AEA. Jest tez instalacja LPG

Szukalem podobnych tematow na forum i w internecie, ale mi to niestety nie pomoglo lub juz zrobilem to co napisane.

Moj problem polega na tym iz po nagrzaniu na PB gdy temperatura wyjdzie powyzej 80 C samochod traci moc i slabnie, wolniej jedzie,. Gdy dam gaz do oporu troche przyspiesza ale malo, natomiast w momencie puszczania jakby dostawal kopa i przyspiesza momentalnie na chwile, znow daje gazu i slabnie - puszczam gaz i dostaje chwilowo kopa czuje jak przyspiesza. do 80 C chodi jak burza i ma sile. Problem wystepuje tylko na benzynie, na gazie chodzi idealnie.

Wymienialem juz kable,swiecie,sonde,kupulke aparatu,palec i sam aparat,czujnik temperatury, mialem nawet oryginal. Przepustnice,silniczek krokowy, 3 monowtryski - z tym ze:

Na 1 monowtrysku (kupionym z allegro)- sprawnym wg sprzedajacego (ktorym obecnie mam zalozony ) wystepuja problemy opisane powyzej.

Na 2 monowtrysku (ze zlomu) ( silnik przerywal gdy byl zimny i palil jak traktor z przerwami,taki dzwiek jak diesel i szarpalo calym autem i wgl gasl gdy ruszalem z miejsca,poki sie nie rozgrzal i bylo wszystko cacy,chodzi jak burza z tym ze masakrycznie duzo pali benzyny. czyli odwrotnie do 1 monowtrysku.

Na 3 monowtrysku czyli moj stary od kiedy mam golfa, na poczatku bylo wszystko dobrze, lecz problemy sa takie same jak na monowtrysku 2.

obecnie zalozony nr 1, na zimnym idelanie pali ,gdy wyjdzie 80C to juz porazka jak to opisywalem.Sprawdzalem czujniki rozne, na tych i na tych, inne przepustnice dwie i nic,silniki krokowe dwa do takiego samego modelu i nadal to samo.
Moze zaden monowtrysk nie pasuje do mojego ? Lub co moze byc przyczyna? O dziwo na tym monowtrysku pali malutko az sie zdziwilem ze o ponad polowe mniej niz tamte.

Dodam ze niedawno wymienilem rozrzad i filtry,swiece,czujniki dwa,ustawianie zaplonu lampa u mechanika.

Podejrzewam ze to moze byc cos ukladem paliwowym gdyz na gazie brak problemow,
Na komputerze tylko jeden blad- Sonda Lambda zwarcie z masa - emulacja sondy ponoc ma wywalac taki blad.
A moze to przez to ze nie ma adaptacji przepustnicy ? Mechanik mowil ze ona sie sama zaadaptuje po nagrzaniu i zresetuje ustawienia,do momentu wlaczenia wenty. lecz to nic nie dalo.
Dziwne. Macie jakies pomysly ?

luke320
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: luke320 » śr wrz 30, 2015 22:08

Sprawdzałeś TPSa w sposób opisany na forum ?
Druga sprawa, czy resetowałeś kompa przez odpięcie klem ?

michalb91
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: michalb91 » czw paź 01, 2015 15:57

Nie robilem nic z tych rzeczy.
Resetowalem kompa? Tzn w jaki sposob ?
Jedynie mechanik podlaczal mi go pod jakies takie male urzadzonko MiniVag. Tam cos ustawial i kasowal bledy.
Natomiast resetowalem go tylko odpinajac kleme na noc. Nie wiem w jaki inny sposob mozna to zrobic.

luke320
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: luke320 » czw paź 01, 2015 17:07

michalb91 pisze:Natomiast resetowalem go tylko odpinajac kleme na noc
O takie coś mi chodziło.
Robi się to po to, aby wykluczyć problemy związane z ewentualnie złym działaniem kompa na benzynie.
A ten mechanik mówił chociaż jakie to błędy. Czy tylko skasował i wziął kasę ? Możliwe, że jakieś błędy powróciły.
Tu: viewtopic.php?t=82826" onclick="window.open(this.href);return false; sprawdzasz TPS.

michalb91
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: michalb91 » pt paź 02, 2015 02:20

Widzialem jak to robil. Zauwazylem dwa bledy
Czujnik halla brak sygnalu oraz sonda lambda zwarcie z masa.

Tego pierwszego nie da sie usunac,jest caly czas. Podobno tak ma byc
Z tym drugim tak samo ze tak emuluje sonda i to spsob na emulacje i taki blad wywala.
Jak usunete bledy,podpina koles vaga i znow te bledy. Po wymianie na inny aparat z czujnikiem to samo.

Tps wyreguluje jutro i dam znac co i jak.

Edit.

Zrobilem regulacje TPS wg instrukcji z forum. Ale wydawalo mi sie to dziwnie, bo auta zaczelo niemilosiernie przerywac i gasnac, na gazie wariowal.
Wywalilem stara przepustnice z silnikiem krokowym i wtryskiem.
Wstawilem inne kupione od kolegi na allegro. Przeczyscilem,zrobilem regulacje TPS na nowo,wyczyscilem monowtrysk,przepustnice benzyna ekstracyjna. Zresetowalem eCu.
Ku mojemu zdziwieniu po odpaleniu znalazlo sie ssanie ktorego od dawna nie bylo, auto chodzi rownutko, poczawszy od 1000rpm i stopniowo jak sie grzal silnik spadlo ladnie do 600rpm.

Auta smiga pieknie i rowno, dostalo duzo mocy, jeszcze nie widzialem zeby tak silnik chodzil od kiedy go mam. Po przelaczeniu na gaz rowniez rowniutko i stabilnie. Wyglada na to ze problem zostal rozwiazany, sprawdze jeszcze jutro wczas rano bo juz sa przymrozki jak chodzi itp. Ewentualnie dodam edit.

Dzieki za pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk3 (1991- 1997)”