Witam wszystkich
do tej pory tylko przeglądałem z zainteresowaniem forum ale nadszedł moment w którym jestem bliski poddaniu się.
Posiadam golfa 3 z silnikiem 1.4 ABD i założona instalacja LPG. Wszystko chodzi elegancko poza tym ze na wolnych obrotach silnik wariuje. Na moje ucho brzmi to jak wypadanie zapłonów tylko szukam powodu a sprawdziłem prawie wszystko. Wyczyściłem przepustnice łącznie z ta gumowa podstawka która jest szczelna, przewody podciśnieniowe sprawdzone i szczelne, wymienione kable zapłonowe, swiece i palec rozdzielacza, wymieniłem czujnik temperatury wody ten 4 przewodowy bo po jego odpieciu na ciepłym silniku obroty i zapłonu się stabilizowaly wiec uznalem ze to jest winowajca, ale efektu to żadnego nie przyniosło. Zglupialem tylko bo na nowym czujniku jest to samo. Myślałem że może masa gdzieś ucieka to poprawiłem masę na silniku i na cewkę ale bez skutku.
Jedyne czego nie zmieniłem i nie sprawdziłem to sonda lambda, czujnik halla oraz cewka oraz nie podlaczalem pod komputer chociaż nie wiem czy da się to zrobić w tym gofrze. Jakieś wejście diagnostyczne jest pod zaslepka obok włącznika ogrzewania tylnej szyby ale nie wiem który warsztat bedzie miał taki kabel do vaga.
Problem występuje na benzyne i na gazie wiec pompa paliwa odpada. Nie mam już pomysłu po odpinalem i poprawiłem już chyba każdy przewód i wężyk pod maską a problem jak był tak jest. Czasem się zdarzy ze na ciepłym silniku obroty się stabilizuja i jest ok a czasem jest tak ze na benzynie nie da rady ich utrzymać bez dodawania gazu. (Na lpg wtedy oscylują w okolicy 850 900obr)
Podczas dojazdu na luzie do skrzyżowania czuć tak jakby przerwy w pracy silnika, poza tym podczas jazdy ciągłej ze stałą prędkością, czy przyspieszaniu nie ma żadnego objawy.
Bardzo proszę o pomoc bo autko jest bardzo wdzięczne i oszczędne a takiego potrzebuje i szkoda by było żeby prawdopodobnie jakąś *#cenzura#* spowodowała ze go znielubię
Pozdrawiam wszystkich w oczekiwaniu na pomoc
Wypadanie zapłonowe, nierówna praca, Pb i lpg /1.4 ABD
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- jjaworskyy
- Użytkownik
Link do przejściówki z obd1 na obd2
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... t-1-4-0907" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... t-1-4-0907" onclick="window.open(this.href);return false;
Już chyba wszystko jasne. Po odpieciu filtra powietrza i zaslepieniu ręką odlotu auto dalej działa i spod przepustnicy syczy. Przy popsikaniu w tamte okolice plakiem obroty wracają na swoje miejsce wiec zakładam ze walnie jest podstawka przepustnicy ta gumowa.
I teraz pytanie czy ktoś wie gdzie to kupić nowe? Na inter carsie nie ma, na allegro tez nie znalazłem pod hasłem podstawy przepustnicy albo wtrysku... :/
Używki nie chce z wiadomych względów
pozdrawiam
I teraz pytanie czy ktoś wie gdzie to kupić nowe? Na inter carsie nie ma, na allegro tez nie znalazłem pod hasłem podstawy przepustnicy albo wtrysku... :/
Używki nie chce z wiadomych względów
pozdrawiam
- jjaworskyy
- Użytkownik
http://www.iparts.pl/auto-czesci/zestaw ... 02807.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Już wszystko wiadomo. Winna była podstawa pod przepustnica. Czyszczenie niewiele dało poza złudna nadzieja ze tam jest wszystko ok.
Dla potomnych: niech każdy z podobnym problemem zrobi test szczelności odlotu zatykajac ręką odpieta rurę od filtra powietrza i pryskajac plakiem naokoło. Efekt będzie widoczny momentalnie i widoki czy bierze lewe powietrze czy nie.
oczywiście jak zrobiłem jedno to wyszło ze krokowiec jest walniety ale po wymianie podstawy i krokowca wszystko wróciło do normy i obroty są między 800 a 950 wiec chyba tak jak w książce
temat do zamkniecia
Dla potomnych: niech każdy z podobnym problemem zrobi test szczelności odlotu zatykajac ręką odpieta rurę od filtra powietrza i pryskajac plakiem naokoło. Efekt będzie widoczny momentalnie i widoki czy bierze lewe powietrze czy nie.
oczywiście jak zrobiłem jedno to wyszło ze krokowiec jest walniety ale po wymianie podstawy i krokowca wszystko wróciło do normy i obroty są między 800 a 950 wiec chyba tak jak w książce
temat do zamkniecia