Gaśniecie po przejechaniu ponad 50km
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam mam problem z golfem 3 1.6 75km B+G problem polega na tym że samochód po przejechaniu na oko ponad 50 km potrafi zgasnąć i ma problemy z odpalaniem przez około 10 minut nie mogę go odpalić po tym czasie odpala normalnie i chodzi normalnie wymieniałem silnik krokowy wszystkie filtry, olej, świece i kable od świec jeździłem na zakręconym gazie i nadal to samo proszę o pomoc
można to sprawdzić jakoś w warunkach domowych czy lepiej wybrać się do mechanika ?
Sprawdź czy jest iskra przy kręceniu rozrusznikiem. najlepiej weź sobie dodatkową świecę żeby móc od razu przełączyc kabel ze świecy w siniku na swoją. Jak nie ma iskry to już wiesz, że cewka ma przebicie.
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Nie sprawdzisz tego tak... Iskra może być widoczna na świecy, ale może mieć za słabą moc, aby dokonać zapłonu mieszanki.AndrzejP4 pisze:Sprawdź czy jest iskra przy kręceniu rozrusznikiem. najlepiej weź sobie dodatkową świecę żeby móc od razu przełączyc kabel ze świecy w siniku na swoją. Jak nie ma iskry to już wiesz, że cewka ma przebicie.
Zdechły mi 3 cewki i każda miała iskrę, a na żadnej auto nie gadało.
Najlepiej podmień od kogoś cewkę to 10 minut roboty, jak nie masz od kogo pożyczyć to szrot i za 30 -50 zł masz cewkę.
Objawy ewidentnie sugerują cewkę. Przygotuj się bo jak tak masz, to za jakiś czas zdechnie ci całkowicie... (Sprawę oklepałem na swojej cordobie 1,6 AEE)
Pozdrawiam
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313
-
- Użytkownik
- Auto: MK2 1.8 GTI
- Silnik: PF
Jak zachowuje sie rozrusznik jak chcesz odpalić? Ma sile kręcić, czy kręci ale nie może załapać?
Re: Gaśniecie po przejechaniu ponad 50km
kręci ale nie może zapalićmagiz19 pisze:Jak zachowuje sie rozrusznik jak chcesz odpalić? Ma sile kręcić, czy kręci ale nie może załapać?
Wymieniłem cewkę i nadal ten sam problem tylko teraz samochód odpalił i odrazu zgasł i znowu musiałem 10 minut odczekać żeby odpalił
Sprawdz czy przypadkiem czujnik halla w aparacie zaplonowym nie podaje sygnalu jak silnikzgasnie. Wystarczy do tego miernik.
odłączyłem wczoraj silnik krokowy i samochód normalnie odpalił czyli wina nowego silnika krokowego zapewne
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Volkswagen Golf
Re: Gaśniecie po przejechaniu ponad 50km
Jeśli kupiłeś jakiś zamiennik który wytrzymuje nieraz 2 tygodnie to wszystko możliwe
jednak dzieje się to samo nadal samochód gaśnie dzisiaj podłączyłem samochód pod komputer i zczytałem błędy jeden z błędów to błąd sondy lambda
A może odpowietrzenie baku? Sprawdzić łatwo -odkręcić korek jak zgaśnie.