golf 1.4 16V
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
golf 1.4 16V
Witam wszystkich !... Mam problem z golfem IV 1.4 16V. problem polega na tym że po wymianie oleju silnik bierze 1L oleju na 100km.
Prawdopodobnie gdy rok temu go kupiłem był zalany dziwnym specyfikiem i do wymiany oleju jakoś tam było. Po zdjęciu głowicy okazało się ze wałki rozrządu mają wżery, popychacze wszystkie do wymiany, prowadnice zaworów do wymiany. Tłoki mają ponad milimetr luzu a pierścieni praktycznie nie ma itp itd... Kosz naprawy przekracza koszty kupna silnika ale nie mam takiego silniki PEWNEGO. Znalazłem silnik idealny ale 1.6 SRI... Czy ktoś robił takie przekładki i czy skrzynie i zawieszenie silnika od strony rozrządu pasuje ?
Prawdopodobnie gdy rok temu go kupiłem był zalany dziwnym specyfikiem i do wymiany oleju jakoś tam było. Po zdjęciu głowicy okazało się ze wałki rozrządu mają wżery, popychacze wszystkie do wymiany, prowadnice zaworów do wymiany. Tłoki mają ponad milimetr luzu a pierścieni praktycznie nie ma itp itd... Kosz naprawy przekracza koszty kupna silnika ale nie mam takiego silniki PEWNEGO. Znalazłem silnik idealny ale 1.6 SRI... Czy ktoś robił takie przekładki i czy skrzynie i zawieszenie silnika od strony rozrządu pasuje ?
golf 1.4 16V
Zawieszenie i układ hamulcowy są te same. Skrzynie w wielu przypadkach też były takie same, co w 1.6. Musiałbyś dowiedzieć się, jakie masz oznaczenie skrzyni, wtedy będzie wiadomo czy do SR'a podejdzie. Zawieszenie silnika też jest takie samo.witeq71 pisze:Czy ktoś robił takie przekładki i czy skrzynie i zawieszenie silnika od strony rozrządu pasuje ?
Pozwól, że z ciekawości zapytam, po jakim przebiegu 1.4 tak się zużył?
Re: golf 1.4 16V
Gdy go kupiłem miał niby 186 tys a ja zrobiłem 10 tyś. Gdybym wiedział że w silniku zamiast oleju jest coś innego to zaraz bym się za niego brał ale niestety... Wracając do przekładki to gdzie są te oznaczenia skrzyni ?
golf 1.4 16V
Najprościej będzie, jak zerkniesz na naklejkę pod wykładziną w bagażniku. Obok oznaczenia (kodu) silnika jest oznaczenie skrzyni.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest różnica między 1.6 16V SR a silnikiem 1.6 SR w sytuacji kiedy chciałbym go przełożyć w miejsce 1.4 16V. Okazało się, że ten co znalazłem (w/w) okazał się 8-mio zaworowy. Jestem ponownie w kropce...
golf 1.4 16V
A więc koszt to Jeden wałek rozrządu 900 zł, 16 prowadnic po 22 zł, 16 popychaczy po 27 zł, 16 uszczelniaczy w łącznej kwocie 30 zł i robocizna 300 zł. Łącznie za samą głowice to 2014 zł... do tego cztery tłoki z pierścieniami panewki korbowodowe i komplet uszczelek. W przybliżeniu 4000 razem...
golf 1.4 16V
Kolega napisał że przewyższa to wartość auta. Z doświadczenia wiem że 1.6 8v jest bardzo dobrym silnikiem, 1.6 16v ma w zasadzie inna głowicę niż 1.4 tak to chyba to samo (nie jestem pewien) stąd większa pojemność tak to ten sam syf... Zrób swap na 1.6 SR czyli 8v albo też zalej jakimś klejem i pogoń...
Małe masz doświadczenie kolego. Daje radę, ale nie jest bardzo dobry (choć chyba lepszy od 1.4). Wiem bo mam.Z doświadczenia wiem że 1.6 8v jest bardzo dobrym silnikiem
witeq71 - Skrzynia biegów podejdzie na pewno, bo sam ostatnio zmieniałem w moim 1.6SR (taka sama jak w 1.4 16V - oznaczenie DUV, DUW lub DUU).
Co do silnika, to raczej też, bo z tego co pamiętam wszystkie silniki do 2.0 włącznie są "plug & play" (a na pewno 1.6SR i 1.8/1.8Turbo).
Najlpeiej sprawdź rozstaw poduch i wtedy działaj, bo myślę, że warto zrobić takiego swapa, zwłaszcza jeśli masz pewny silnik (no chyba że spróbujesz od razu wcisnąć pod maskę 1.8T )
"Kocham ku*wy i chleb ze smalcem!"
golf 1.4 16V
Chcąc sprostować, dodam, iż 1.6 SR jest jednostką o wiele bardziej awaryjną niż 1.4 16V. A głowice są te same (o ile to 16V). Byli tutaj nawet tacy magicy, którzy dawali spód od 1.6, a głowicę od 1.4. Trzeba było komputer podmienić i jakoś to jeździło, ale nie wyciągano z tego nominalnej mocy 1.6.
inozbik pisze:Kolega napisał że przewyższa to wartość auta. Z doświadczenia wiem że 1.6 8v jest bardzo dobrym silnikiem, 1.6 16v ma w zasadzie inna głowicę niż 1.4 tak to chyba to samo (nie jestem pewien) stąd większa pojemność tak to ten sam syf... Zrób swap na 1.6 SR czyli 8v albo też zalej jakimś klejem i pogoń...
To że niektórzy tak robią to chyba nie jest powód żeby wszyscy wciskali dziadostwo innym ludziom???
a jak Ty byś się poczuł gdybyś kupił autko z takim rarytasem w silniku???
Kolego, jeśli chcesz pojeździć jeszcze tym autkiem to zrób mu remoncik i przynajmniej będziesz wiedział co masz, a jeśli w przyszłości będziesz chciał go pogonić to z czystym sumieniem będziesz mógł go nawet znajomemu sprzedać
:cady: [url=http://www.motostat.pl/statystyki-pojazdu/11964][img]http://www.motostat.pl/user_images/11964/icon4.png[/img][/url] :mk3:
golf 1.4 16V
bez przesady 4000 w remont silnika pchaćluis-22 pisze:Kolego, jeśli chcesz pojeździć jeszcze tym autkiem to zrób mu remoncik i przynajmniej będziesz wiedział co masz
mam 3 rok i usterki to: przy okolicy 200tys. padają pierścionki, można poznać po częstych zabrudzeniach przepustnicy (przed remontem co 10tys. czyszczenie)obecnie po 25tys.km i nic się nie dzieje), pominę czujnik temp., rurka przy odmie pękła, termostat, kruciec przy bloku ale te rzeczy to raczej nie wina wadliwego silnika a starości i przebiegu (219tys.)
podsumowując
kup 1.6SR 8V i lej paliwo
Czy ktoś wie co znaczy oznaczenie silnika ? Mój ma AKQ ale jest jeszcze kilka innych. Czy fizycznie one pasują a jak nie to gdzie jest ta różnica ? Znalazłem silnik 1.4 16V ale powiem że mam ogromną ochotę na ten 1.6 SR. Jeszcze zostawiam sobie dwa dni na podjęcie decyzji i do roboty. Pozdrawiam WSZYSTKICH !
Kupiłem ten silnik 1.6 SR... Zamieszczam zdjęcie na którym jest ten silnik a zwłaszcza jakaś sprężarka podłączona do filtru powietrza. Co to jest bo nigdzie wcześniej takiego czegoś nie widziałem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.